Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Blackpool
Pool spelar här i sina oranga ställ som gör en spyfärdig...

”Vart har vi hamnat nu?”: Blackpool

Dags för lag nummer två, den svartafärgade pölen...

Staden
Sommarens ”fling” för egen utsago var en berest dam som efter studenten hunnit med att uppleva det mesta vi bara säger att vi ska se och göra. Var det inte Pyramiderna och Sfinxen så var det Centralamerika, Florens eller San Fransisco… och Blackpool. Ja hon hade en livslång dröm om att besöka Blackpool och den har alltså gått i uppfyllelse. Min initiala reaktion var ungefär lika förvånande som titeln på den här artikelserien är men när hon klargjorde att hon var en stor berg- och dalbane entusiast föll polletten ner. Staden har nämligen, förklarade hon, en enorm berg- och dalbana gjord av stål vars åktur varar i tar tre minuter och uppnår en maxhastighet på 119 km/h. Paradiset för sådana som henne med andra ord…

Hur kommer det sig då att den ligger i just Blackpool? Släpper man sina förutfattade meningar om alla städer i norra England så är det hela ganska logiskt. Den numer tusen år gamla staden, som ligger vid kusten mellan Manchester och Liverpool, är Englands största turistort beläget vid ett hav.

Historiskt växte sig Blackpool till en populär semesterort under nittonhundratalets första halva. Staden lockade då till sig arbetarklassens invånare och nådde under sin kulm omkring nitton miljoner årliga besökare. I takt med globaliseringen har dock turismen avtagit kraftigt. Folk väljer helt enkelt att resa till soligare breddgrader i syd. Trenden tycks också växa sig allt starkare då man på femton år sägs ha ungefär sju miljoner färre turister årligen. Det har fått till följd att arbetslösheten ökat och de sociala problemen växt.

Klubbhistorik
År 1887 bestämde sig en utbrytargrupp från den redan tio år gamla klubben St John’s FC att dra sig ur och bilda en egen. Skaparna hade storslagna planer för sitt Blackpool FC och antogs bara några år efteråt för att få spela i The Football League. Klubbens första trettio år tillbringades till stor del i mittenskiktet av den näst högsta ligan. Det krävdes en lokalfostrad Lancashire son för att ändra på det ödet. Historien om James Hampson liknar tragedierna från det antika Grekland där en glamourös kärlekshistoria slutar på det dystraste av sätt.

Jimmy, som var hans smeknamn, gjorde sig först ett namn hos grannklubben Nelson som en fruktad målskytt. Det fick ledningen i Blackpool att haja till och 1927 betalade man £1 000 för tjugoettåringen. Förväntningarna var skyhöga på honom och han visade sig leva upp till dem redan från dag ett när han i sin premiär såg till att göra mål. Det följdes upp med ytterligare trettioen mål på de resterande trettiotvå matcher han spelade den säsongen. Målen var kanske rentav den största enskilda anledningen till att klubben höll sig kvar men det var två år därefter som han förevigade sitt namn i klubbens historieböcker.

Under hela säsongen gjorde spelaren smått sagolika fyrtiosex mål på fyrtiofyra tävlingsmatcher vilket gjorde honom till hela landets vassaste målskytt den säsongen. Viktigast av allt var dock att hans mål låg bakom klubbens enda ligavinst hittills i dess historik när man vann Division Two och tog steget in i finrummet.

Vistelsen på den scenen blev inte långvarig men man lyckades i alla fall hålla sig kvar de första två säsongerna även om det satt långt inne. Under tiden hade en mängd klubbar varit och ryckt i Hampson men de alla blev nobbade och Jimmy blev klubben trogen livet ut. Ordagrant. Spelaren omkom nämligen blott trettioen år gammal 1938 när han var ute och fiskade med sina kompisar. Man tror att deras båt kolliderade med en större båt och att Jimmy sedan drunknade men man återfann aldrig hans döda kropp.

Trots sin död så kommer han dock förevigt leva kvar i klubbens historieböcker. Om inget annat för ett par svårslagna rekord. Här kommer ett par av de mest märkvärdiga.

Flest antal ligamål på en säsong med fyrtio stycken.

Flest antal mål på en säsong med fyrtiofyra stycken.

Flest antal mål i en och samma match med fem stycken.

Hampson var den spelaren som på kortast tid gjorde hundra mål för en och samma klubb.* Mellan åren 1927 och 1930 gjorde han osannolika hundraen mål på nittiosju matcher.

Med tvåhundrafemtiotvå mål på trehundrasjuttiotre matcher är han klubbens främste målskytt någonsin.

Efter det andra världskriget kom klubbens enda riktiga storhetstid, anförd av den fruktade duon Stanley Matthews och Stan Mortensen. Tillsammans förde de klubben till sin högsta ligaposition någonsin när man slutade trea 1950-51. Samma år förlorade man även sin andra FA cup final på kort tid (den första var mot Man U) mot NUFC efter två mål av den mytomspunne Jackie Milburn. Några säsonger senare nådde man dock en tredje FA cup final på blott sex år och denna gång gick det vägen för första och hittills enda gången för The Seasiders. Det satt dock långt inne då motståndarna från Bolton tog ledningen med 3-1 men sen vaknade Stanley Matthews till liv. Med två assister och en heroisk insats låg han bakom vändningen som innebar att man vände och vann med 4-3. Som belöning för hans insats den kvällen har finalen uppkallats efter honom och det i sig är anmärkningsvärt då det var Mortensen som stod för ett hattrick i matchen.

Klubben föll sedan ur den högsta divisionen i slutet på sextiotalet och har sedan dess pendlat en del mellan spel i landets andra- ända ner till den fjärde högsta ligan. De senaste två säsongerna har man dock spelat i The Championship.

Klubbinfo
Klubbnamn: Blackpool Football Club
Smeknamn: Pool, The Seasiders och The Tangerines
Stadium: Bloomfield Road som man spelat på sen 1901
Publikkapacitet: 9 650
Hemsida: blackpoolfc.co.uk
Random supportersida jag fann: http://www.bsaweb.info/

Fjolårssäsongen
Leicester City lånet DJ Campbell var förra säsongens främste målskytt i klubben med sina nio strutar. De hade inga vidare Cupäventyr och åkte ut i första rundan av Liga Cupen samt tredje av FA cupen. I ligaspelet gick det ungefär som förväntat, man slutade på en sextonde plats och får nu blicka framåt mot en ny säsong i ”The second tier”. Ska man nämna lite mer kan vi anmärka att den tidigare omtyckte managern Simon Grayson plötsligt avgick mitt under pågående säsong för att ta över rodret vid Elland Road.


* Vet ej om någon slagit det rekordet ännu.

Peter Holm2009-07-17 20:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies