Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Bristol
Dele Adebola är mannen på bilden. Han blev framröstad av fansen som årets spelare i The Robins förra säsongen men skrev nyligen på för hårdsatsande Nottingham Forest.

”Vart har vi hamnat nu?”: Bristol

Idag beger vi oss till Bristol för att ta en närmre titt på stadens rivalitet samt snoka lite extra i den rödfärgade delen av staden.

Staden
Bristol ligger beläget på andra änden av landet sett från Newcastlehåll och likt staden vid Tynefloden får man ses som huvudstaden i regionen. Med sina dryga femhundrasextiotusen invånare utgör man Storbritanniens åttonde största stad sett till befolkningsmängd och har ungefär två gånger så många invånare som den näst största staden i sydväst, mer om den längre fram…

Stadens hamn har spelat stor roll genom åren och Bristol var under flera århundraden inte bara en av landets ledande handelsstäder utan även en utav världens. Ens glansdagar kom under Triangelhandeln tid på 1500-, 1600- och 1700-talen där man tillsammans med Liverpool blev centrum för hela handeln. I takt med den industriella revolutionen hamnade Bristol på efterkälken och har därför under de två senaste århundraden fått se sig omsprungna av städer som Liverpool, Manchester, Birmingham och Glasgow inom nästan alla tänkbara aspekter. Det ska dock sägas att man värnar om sitt förflutna och är ett av landets mest kulturberikade områden.

Gashuvuden mot Rödhakar
Det går inte att nämna Bristol i fotbollssammanhang utan att splittra upp staden i två delar, en röd och en blå. Staden har nämligen en het kandidat till epitetet landets hetaste derby och de två inblandade parterna är Bristol Rovers och Bristol City. Det är främst den senare som hela artikeln ska handla om men nämner man inte den förste så försvinner stora delar av identiteten kring City.

Likt alla stadsrivaliteter kommer de båda från olika områden där Citysupportrar främst kommer från de södra delarna och har sin arena i ett område som heter Ashton Gate. Smeknamnet man går under är The Robins (=rödhakar) och likt alla andra klubbar med smeknamn tagna från djur är det en anspelning på lagets rödfärgade hemmaställ.

Ens ärkerivaler kommer från de norra och östra delarna av staden med sin hemmaplan Memorial Stadium beläget i den norra förorten Horfield. Man flyttade till den arenan i mitten av åttiotalet men bar med sig smeknamnet man redan hade anammat innan dess. Det är nämligen så att Rovers forna arena låg intill en gasfabrik och därför kallar man än idag Roversfansen för gasheads.

Ett annat smeknamn för Rovers har varit The Pirates vilket är en slags hyllning till stadens fornstora dagar som handelscentrum. Det har medfört att man numer har en pirat i sitt klubbemblem. City i sin tur har också spår av handelstiden i sitt klubbemblem som man till stor del snott från stadsskölden.

Sammanlagt under åren har man stött samman i hundrafem tävlingsmatcher där City har en klar fördel i vinstkolumnen med sina fyrtiotre viktorier kontra Rovers tjugonio. Senast lagen möttes var 2007 Johnstone’s Paint Trophy men det mest laddade derbyt kom förmodligen säsongen 89/90. De möttes då i slutet av säsongen när City låg etta och Rovers två i den tredje högsta ligan. De blåklädda vann matchen 3-0 och slutade tillslut som seriesegrare den säsongen.

Det stora samtalsämnet på arbetsplatserna i Bristol när en rödhake och ett gasvhuvud ryker ihop brukar vara klubbarnas ålder. Roversfansen påstår sig vara den äldre klubben eftersom man bildades tidigare men samtidigt så blev City antagna att spela i the Football League tjugo år tidigare än Rovers. Som ni förstår fortsätter därför den infantila men ack så livsviktiga diskussionen om vem som ska ses som storebror i staden.

Klubbhistorik
Efter att ha lagt fokus på att urskilja City från Rovers så kommer denna sektion inte vara lika utförlig som den varit för andra klubbar. Det känns dock på sin plats med en snabb genomgång.

Likt många andra klubbar i The Championship har klubben haft sina mest framgångsrika år under nittonhundra talets början. 1906 påbörjades en tre års lång framgångssaga som inleddes med ligavinst i den näst högsta divisionen följt av en andraplacering säsongen efter (Newcastle slutade etta) samt en förlust i FA cupen ytterligare ett år senare. Ligavinsten är förövrigt klubbens mest åtråvärda liga- eller cup vinst någonsin då man aldrig vunnit något av högre dignitet. Således kanske ni förstår också att spel i FA cup finalen är ens främsta cupäventyr.

Under årtiondena som följde fram till mitten av sextiotalet åkte man fram och tillbaka mellan landets lägre divisioner. 1967 lyckades man dock ta sig upp i Division One som man tillhörde i tre säsonger. Sen kom resan som många oroar sig för att vi ska få genomlida. Den ekonomiska smällen av att åka ur blev så pass stor att City hamnade i en våldsam nedåtgående spiral som fick till följd att man även åkte ur sin liga de två efterföljande säsongerna. 1982 gick klubben i konkurrs när man hade nått landets fjärde högsta division men man återskapades då som Bristol City Football Club 1982 Ltd. Sedan dess har man hoppat fram och tillbaka mellan den andra, tredje och fjärde divisionen.

Klubbinfo
Namn: Bristol City Football Club (1982 Ltd)
Smeknamn: The Robins
Stadium: Ashton Gate, BCFC har spelat här sedan 1904
Publikkapacitet: 21 497
Hemsida: bcfc.co.uk
Random supporterhemsida jag fann: otib.co.uk 

Fjolårssäsongen
Bristol inledde piggt ifjol men formen avtog sedan och man fick nöja sig med en tionde plats som slutplacering. Något managerbyte genomförde man aldrig vilket gör att Gary Johnson nu kan blicka framåt mot sin femte säsong som mannen vid rodret i klubben. I FA Cupen åkte man ur i tredje omgången och i Liga Cupen blev uttåget ett faktum redan i den andra omgången.

Kuriosa
Med jämna mellanrum ska man under Citys matcher kunna höra motståndarna håna rödhakarna för att de bildades 1982 så bli inte allt för förvirrade om ni stöter på fenomenet.

Peter Holm2009-07-18 20:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies