Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Cardiff
Joe Ledley är killen från trakten som klubben hoppas kunna bygga ett slagkraftigt lag kring framöver.

”Vart har vi hamnat nu?”: Cardiff

Dags att plocka på sig passet, besöka vaccinationskliniken och växla pengar då nästa anhalt blir i ett helt nytt land. Närmre bestämt är det grannlandet Wales vi har i åtanke där huvudstadslaget CCFC ska synas.

Staden
Staden Cardiff är inte bara Wales huvudstad utan ses även som centrum för landets kulturella arv. Det har man dock inte alltid varit och det räcker med att gå tillbaka några hundra år i tiden för att hitta beskrivningar om staden som en obskyr och obetydlig plats. Faktum är att man med sina ett tusen åttahundra sjuttio invånare i början av 1800-talet bara var wales tjugofemte mest bebodda ort. Hur kommer sig då att man på blott två århundraden växt ut till att bli huvudstaden i Wales och numer uppnår en population på trehundratjugoen tusen?

Svaret är simpelt. Några år in på 1800-talet bestämde sig John Crichton-Stuart att bygga en hamn i staden vars inverkan inte lät dröja på sig. Redan 1915 lyckades man etablera en regelbunden sjöfartskommunikation med storstaden Bristol. Strax efteråt fann man kol i närliggande trakter och eftersom landet var på väg in i den industriella revolutionen satt man nu på en guldgruva. I samband med att efterfrågan på kol ökade så drastiskt började folk utifrån strömma in till staden. Cardiff växte nu i rekordfart och redan innan 1900-talet påbörjades hade man vuxit om Merthyr och Swansea vilket innebar att man var landets största stad sett till befolkningsmängd.

Efterfrågan på kol kraftigt avtog under mellankrigstiden vilket fick dystra konsekvenser. Under en period hade efterfrågan på kolet halverats med bara dryga tio år tidigare vilket ledde till att många blev arbetslösa och de sociala prolbemen växte.

Under de femtio år som följde hade man sedan en stålfabrik men det las ner på åttiotalet. Idag har Cardiff istället blivit en populär turistort med dryga elva miljoner årliga besökare. Framför allt så är det stadens rika kulturella arv som tros locka till sig turister. Det finns bland annat ett majestätiskt slott från medeltiden att besöka.

Klubbhistorik
Efter att ha skapats under det sista året av 1800-talet blev man tjugo år senare antagna till att spela i det rikstäckande engelska ligasystemet Football League som första Walesiska klubb. Cardiff visade sig bli en riktig injektion i den näst högsta ligan som de tog med storm. Redan under sin första säsong lyckades man sluta tvåa och fick således hänga med Birmingham City med upp i Division One. Äventyret som nu påbörjades kom att bli klubbens glansdagar.

Klubben imponerade med en fjärdeplats under sin debutsäsong men det var säsongen därpå som kom att bli historisk. Cardiff var indraget i guldstriden och gick in i sista omgången som serieledare. Huddersfield, som låg tvåa, spelade sin match innan CCFC och hade besegrat Nottingham Forest med 3-0 vilket gjorde att walesarna nu var piskade till att vinna sin match mot Birmingham. Matchen såg länge ut att sluta mållös men huvudstadslaget tillgavs en livlina när domaren blåste straff i deras favör. Lagets stora målskytt Len Davies klev då fram men lyckades inte hålla nerverna i styr och sköt utanför. Matchen slutade sen 0-0 och Huddersfield blev engelska ligamästare. För Cardiffs del innebar det också att man inom loppet av tre säsonger hade förlorat två ligatitlar på målskillnad.

Säsongerna som följde blev aldrig lika glamourösa och framgångsrika i ligaspelet men The Bluebirds lyckades istället nå oförglömliga Cupframgångar vars utgång är historiska än idag. Den första kom säsongen 1924-25 när man nådde hela vägen fram till FA cup finalen. Väl på plats mötte man Sheffield United inför ögonen på 91 763 åskådare! Man fick dock se sig besegrade av The Blades efter det att Fred Turnstall gjort matchens enda mål.

Två år senare var man där igen och revanschlustan flödade. Denna gång var det Arsenal som stod för motståndet och Londonklubben förväntades inte bara behålla pokalen inom landets gränser utan även se till att lära walesarna ett och annat om fotboll. Det blev inte riktigt så. Det gjordes enbart ett mål i matchen och målet har gått till historien som en av de allra mest minnesvärda i FA cup finalernas historia. Det hela började med att Cardiff fick ett inkast som hamnade hos Hughie Ferguson. Skotten blev snabbt omringad av motståndare och i brist på bättre alternativ sköt han mot mål. Skottet såg aldrig ut att vara ett hot för målvakten Lewis som gick ner på knä för att fånga upp bollen. Han fumlade dock med bollen och såg till så att den hamnade i hålet mellan hans vänstra armbåge och kroppen. Under tiden hade ett flertal motståndare börjat närma sig honom vilket gjorde att han mitt i paniken som uppstod lyckades peta in bollen i eget mål med sin armbåge. Arsenal förlorade finalen tack vare den sekvensen och England hade för första, och hittills enda, gången gått miste om sin egen cuppokal som man på den tiden såg som den allra finaste av troféer man kunde vinna. Finalen sägs förövrigt kunna vara den enskilda finalen som flest engelsmän följt. Det måste verkligen varit en plåga för den engelska fotbollssjälen att se titeln hamna utanför landets gränser. Att det dessutom var en skotte som stod som segerskytt lär inte ha gjort folket gladare...

1929 åkte klubben ur den högsta divisionen och bortsett från två sejourer (52-57 och 60-62) har man till stor del spenderat sina dagar i det vi idag kallar för The Championship. Man genomled också många svåra ekonomiska år kring sekelskiftet men har sedan 2003 påbörjat en långsiktig saneringsplan vars sportsliga mål är att nå spel i The Premiership. De förhoppningarna minskades inte direkt under den gånga säsongen när klubben nådde hela vägen fram till FA cup finalen samtidigt som man var en placering ifrån att få kvala upp till ”finrummet”. Nu inför nästa säsong har man en nybyggd arena i Cardiff City Stadium och värvat tillbaka geordiesonen Michael Chopra från Village of the Damned för det som påstås vara en rekordstor transfersumma för klubben. Det ska med andra ord bli oerhört spännande att följa de nästa säsong.

Klubbhistorik
Namn: Cardiff City Football Club
Smeknamn: The Bluebirds
Stadium: Cardiff City Stadium, invigdes förra månaden…
Publikkapacitet: 26 828
Hemsida: cardiffcityfc.co.uk
Random supporterhemsida jag fann: ccsc.co.uk

Kuriosa
Rivaliteten mellan gårdagens publicerade lag Bristol City och dagens Cardiff City är en utav ligasystemens bittraste stadsrivaliteter. Rivaliteten grundar sig i mångt och mycket på att de kommer från olika länder och det blir därför lite England mot Wales stuk över det hela. Nationell stolthet står på spel med andra ord och frågan är om inte detta möte är hetare än klubbarnas andra derbyn mot Rovers respektive Swansea. Oavsett vilket så brukar det alltid bli en oerhört hetsk stämning när de båda klubbarna gör upp. Mötet kallas förövrigt för the Severnside derby efter floden Severn som på något vis binder samman de båda städerna.

Peter Holm2009-07-19 20:23:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies