Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Coventry

”Vart har vi hamnat nu?”: Coventry

Tillbaka i England bär resan nu av till de allra mellersta delarna av landet för att bekanta oss med staden Coventry och deras enda proffsklubb.

Staden
Som en av landets äldsta städer har Coventry en anrik historia med en storhetsepok under medeltiden samt som en ledande klocktillverkande ort under 1700 och 1800-talen. Den industrin kördes dock i botten när de schweiziska uren spred sig över världen och konkurrerade ut allt motstånd. Man tvingades då bygga upp en helt ny industri.

Inledningsvis startades en cykelindustri upp som växte sig stark men trots det övergick stora delar av industrin över till motorcykel- och biltillverkning efter nästa sekelskifte. Denna nya industri visade sig vara lönsam och Coventry växte snabbt ut till landets ledande ort. Med företaget Rovers som frontfigur låg man länge i bräschen av utvecklingen. Framgången tog dock inte slut där. När flygindustrin började ta fart blev Coventry den naturliga staden att ta starta upp den i med tanke på kompetensen man besatt på när det rörde sig om motordrivna fordon.

Stadens framträdande utveckling inom dessa industrier visade sig dock få oväntade konsekvenser som kom att drabba hela samhället hårt. När det andra världskriget bröt ut blev man snabbt en utav de viktigaste städerna för den brittiska armen. Det gick inte Hitler miste om och hans luftwaffe bombade staden flera gånger om. Efter kriget tagit slut hade många människor fått ge sitt liv i sin under bombningarna och stora delar av kvarteren som låg i närheten av industrierna var sönderbombade. Den dystra vardagen som uppstod hjälpte dock att ena befolkningen och gemensamt byggde man upp bilindustrin igen. Under 50- och 60-talet blommade den för fullt igen men i takt med globaliseringen har det gått kraftigt utför fram till dess att staden producerade sin allra sista bil år 2006.

Klubbhistorik
När jag hör ordet Coventry får jag upp en bild i mitt huvud av typisk tipsextra klubb med en anrik historia fylld av titlar, framgångar och gamla storspelare alla anglofiler stöter på något sammanhang under sin livstid. Denna bild är dock kraftigt förskönad av hur det egentligen ser ut. Coventry antogs för det första efter det första världskriget av The Football League och det dröjde hela vägen fram till 1967 innan man tog steget upp till Division One. Sagan där har dock förevigt satt sina spår hos vår tipsextra generation…

Den allra mest minnesvärda stunden under klubbens första år i ligan var ett mål som gjordes 1970. I en match mot Everton fick man en frispark utanför motståndarnas straffområde. Fram klev Willie Carr och greppade bollen mellan sina fötter för att sedan slänga upp bollen i luften. Under tiden tog lagkamraten Ernie Hunt ett steg framåt i banan och precis innan bollen träffade marken drog han till på volley. Bollen for sedan raka vägen in i den bortre burgaveln inför ett stumt bortalag som knappt förstått vad som försiggått. Domaren godkände förövrigt målet men FA valde efteråt att göra ett tillägg i regelverket som gjorde det olagligt att ”dubbeltoucha” bollen vid fasta situationer. Under samma år fick man även åka ut på ens hittills enda Europa Cup äventyr. Det tog dock stop redan i den andra omgången när Bayern München körde över de med 6-1 i Tyskland.

Sjuttiotalets (och inledningen på åttiotalet) Coventry koms dock bäst ihåg för andra saker än bara det fotbollsmässiga. Jimmy Hill, managern som en gång i tiden hade fört de upp till Division One men kontroversiellt nog avgick strax efteråt för att jobba inom TV branschen, tog över som ordförande i klubben. Under hans styre blev Coventry den första klubben i landet att experimentera med tröjfärger, införa en resultattavla som höll publiken uppdaterad om övriga resultat samt så blev man första klubb att införa en sponsor på sitt hemmaställ. Det senare ledde dock till at man förbjöds till att spela i sitt hemmaställ inledningsvis fram till dess att det blev godkänt att ha sponsorer på sin matchtröja. På många sätt var Hill före sin tid men det mest häpnadsväckande var att City under hans styre blev första klubben i landet att försöka bekämpa huliganism genom att bygga om sina läktare så att de enbart bestod av sittplatser. Leedsfansen såg dock till att den lösningen inte blev hållbar när man efter en Liga Cup förlust började slita loss sittplatserna och kasta de runtomkring sig. Coventry bytte sedan tillbaka till ståplats när Hill lämnade klubben 1983 men trots misslyckandet är det uppenbart att hans lösning på huliganproblemet hade stor inverkan i vad som senare kom att ske i landet.

Under årtiondena som följde höll sig Coventry kvar på den stora scenen innan man år 2001 föll ur The Premiership. Det innebar slutet på en trettiofyra år lång visit i ligan vars huvudpunkt kom 1987 när man vann sin hittills enda stora titel, FA cupen. Sedan degraderingen har klubben spelat i The Championship där bland annat vår landsman Roland Nilsson haft en misslyckad sejour i klubben som spelande manager.

Klubbinfo
Namn: Coventry City Football Club
Smeknamn: The Bluebirds
Stadium: Rioch Arena sedan 2005
Publikkapacitet: 32 609
Hemsida: ccfc.co.uk
Random supporterhemsida jag fann: coventrycity.ning.com

Fjolårssäongen
Coventry slutade på en sjuttonde plats i ligan med uttåg i andra omgången av Liga Cupen. I FA cupen slog man dock nytt publikrekord hemma på Rioch när man mötte Chelsea i kvartfinalen. Det var förövrigt första gången som klubben lyckades sälja ut en match sedan man flyttade till Rioch. Publiksiffran var 31 407. Forne Fulhamtränaren Chris Coleman är förövrigt klubbens manager sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Peter Holm2009-07-23 11:05:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies