Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Crystal Palace FC
En ung Ian Wright i en Palacetröja, på den tiden det begav sig

”Vart har vi hamnat nu?”: Crystal Palace FC

Det första stoppet av två den här säsongen, i den kungliga huvudstaden, kommer vi att göra då Skatorna flyger söderut för att ta sig an Örnarna från Londonförorten South Norwood på klassiska Selhurst Park.

Staden
Storbritanniens huvudstad och tillika världsmetropolen London behöver knappast någon större introduktion. Staden härstammar ända tillbaka från romartiden, omkring 43 e.Kr. men det var först runt år 100 e.Kr. som staden blev utnämnd till huvudstad i den romerska provinsen Britannia. Tidigare hade Colchester varit provinsens huvudstad. Floden Themsen flyter genom södra delen av staden och i dagsläget bor det uppskattningsvis runt 8 miljoner människor i London med förorter inräknade. 

Förortsstaden South Norwood är Crystal Palace FC:s hemstad och tillhör och räknas med som en del av huvudstaden. South Norwood ligger i Londonstadsdelen Croydon och är beläget 12,5 km sydost om Charing Cross, vilket brukas räknas som den absoluta mittpunkten i London. I dagsläget bor det ca 14 000 människor i South Norwood som bl.a. under 3 år var hemvist för författaren till Sherlock Holmes-böckerna, Sir Arthur Conan Doyle.

Klubbhistorik
Crystal Palace F.C. grundades år 1905 men klubben härstammar egentligen så långt bak som till 1861 då personalen på palatset Crystal Palace i London bildade ett fotbollslag som kallades för just Crystal Palace. Tio år senare var laget ett av de 15 lag som var med och spelade i den allra första upplagan av FA cupen. Crystal Palace deltog därefter varje år i FA cupen tills laget upplöstes år 1876.

Det dröjde alltså ända tills 1905 innan klubben återigen startades upp och då i South Norwood i södra London. En av männen som hade störst påverkan på klubben i dess begynnelse var den forne Aston Villaspelaren och dåvarande Villasekreteraren Edmund Goodman. Goodman rekommenderades till den nystartade klubben av Aston Villas dåvarande ordförande eftersom managern av Palace, J. H. Cozens, var god vän med Villaordföranden. Goodman fick uppgiften att sköta klubbens affärer utanför planen och rekommenderade Sydney Bourne som ordförande i klubben och Middlesborughmanagern Jack Robinson som lagets förste manager. År 1907, två år efter grundandet, fick Goodman själv ett erbjudande om att ta över managerposten för laget. Goodman, som själv hade varit amatörspelare i Aston Villa i yngre år och dessutom förlorat ena benet efter att ha råkat ut för en våldsam tackling under en match, tackade ja på förfrågan och stannade kvar på posten som manager i 18 år.

Crystal Palace F.C. har genom åren spelat totalt 13 säsonger i högsta serien men aldrig lyckats kamma hem en enda titel i densamma. Däremot har laget tagit två titlar i den nästhögsta serien, nämligen säsongerna 1978/79 och 1993/94. Något vidare cuplag har inte heller Palace visat sig vara. En finalplats mot Manchester U i 1990 års upplaga av FA-cupen är det längsta man har nått till i antingen FA-Cupen eller Ligacupen. Efter 3-3 i första matchen på Wembley blev det omspel fem dagar senare. Den matchen förlorade Palace emellertid dock tillslut med 0-1 inför ett fullsatt Wembley. Crystal Palace F.C. har dock faktiskt vid ett tillfälle tagit hem en cuptitel. 1991 tog man hem vad som då kallades för Zenith Datasystems Cup (för info om cupen klicka på länken) genom att i finalen slå Everton med 4-1 efter förlängning. Ett par namnkunniga spelare från den truppen var bl.a. managern Steve Coppell, målvakten Nigel Martyn, mittfältarna Andy Gray och Alan Pardew och sist men inte minst anfallaren Ian Wright.

Örnarna från South Norwood har under åren gjort själ för epitetet jojo-lag. Har inte laget brottats med att hänga kvar i en serie så har man istället kämpat och krigat om en uppflyttning. Bara under 2000-talet har man varit med om en uppflyttning, spelat tre play-off och blivit nedflyttade en gång.

Fjolårssäsongen
Fjolårssäsongen var den fjärde raka säsongen i The Championship för klubben som slutade på nedre halvan av tabellen på en 15:e plats. I Ligacupen tog man sig till andra omgången där Leeds krossade Palace med 0-4 på bortplan. I FA-cupen tog man sig vidare till den fjärde omgången innan man fick ge sig efter en jämn match mot Watford som slutade med en uddamålsförlust 3-4 på bortaplan.

Lagets skyttekung blev finländaren Shefki Kuqi (10 mål/37 matcher) medans den argentinske målvakten Julián Speroni blev utsedd till lagets bästa spelare. 18-årige högerbacken Nathaniel Clyne gjorde en bra debutsäsong och blev utsedd till lagets bäste ungdomsspelare.

Klubbfakta
Namn: Crystal Palace Football Club
Smeknamn: The Eagles (Örnarna)
Grundat: 1905
Stadium: Selhurst Park, London
Publikkapacitet: 26 309
Byggd: 1924
Hemsida: cpfc.co.uk
Random supporterhemsida: holmesdale.net

Kuriosa
*Anledningen till att Crystal Palace F.C. spelar i vinrött och blått, samma färger som Aston Villa, beror på att Edmund Goodman (se klubbhistoriken) kom från Aston Villa innan han började jobba hos Palace. 

*Tomas Brolin och Matthias Svensson har bägge två spelat för Crystal Palace. Den förstnämnde har även varit tränare i klubben tillsammans med Attilio Lombardo. 

*Bittraste rivalen heter Brighton and Hove Albion från andra sidan London. Lite överraskande kanske kan tyckas men detta härstammar ifrån när de båda lagen spelade i tredjedivisionen tillsammans, 1974.

Adam Mallick2009-07-23 20:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies