Gamla arenan Belle Vue är ingen vacker syn längre...

Idag stannar vi till vid King Kevs hemstad Doncaster som är mest känt för att vara en järnvägsknut med förbindelser till de allra flesta av Stor Britanniens största städer.

Staden
Om du har planer på att resa runt i England är sannolikheten stor att du kommer besöka Doncaster bland alla de otänkbara hålor du aldrig trodde att du skulle få uppleva. Donny, som staden brukar kallas för i folkmun, ligger nämligen så pass fördelaktigt till rent geografiskt att det vuxit ut till att bli landets kanske viktigaste järnvägsknut. Härifrån går det att ta sig till i princip alla dem största städerna i Stor Britannien med några få undantag.

Det är dock inte bara dess fördelaktiga plats i östra delarna av South Yorkshire som gjort staden till vad den är idag. Det var istället de stora kolgruvorna som man fann i området under den industriella revolutionen som satte fart på järnvägsbyggandet. De stora stålindustrierna i Rotherham, Scunthorpe och Sheffield blev snabbt beroende av Doncasters kol vilket ledde till att man satsade stora pengar på att bygga en god infrastruktur mellan städerna. Doncaster hade därmed goda förbindelser med alla de viktigaste industrierna i närområdet. Det blev därför naturligt att man förband den staden till alla de övriga delarna av landet (utom sydvästra) när efterfrågan på Yorkshirestålet växte.

Under tiden växte sig Doncaster allt större för varje år som gick. Man lyckades också utveckla nya industrier inom som till exempel flygplan- och traktortillverkning. Järnvägsindustrin förblev dock ens förnämaste och man växte ut till en av världens ledande loktillverkare. Sammanlagt sägs staden ha framställt flera tusen olika varianter av lok där The Flying Scotsman och Mallard är de två mest kända.

Under sjuttio- och åttiotalet las stora delar av kol och stålindustrierna ner över hela landet. Det kom att drabba Doncaster hårt men man tog sig ur krisen genom att satsa på den tertiära sektorn. För er som inte begriper ett dugg av vad det är så kollade jag upp det. Den primära sektorn berör jordbruket och den sekundära industriproduktionen. Således är den tertiära all tjänsteproduktion, så väl statlig som privat. Denna sektor har gjort att man hamnat på fötterna igen och det kan till stor del förklaras med ens goda järnvägsförbindelser.

Klubbhistorik
Till skillnad från stadens damlag utgör inte herrlaget Doncaster Rovers en av landets ledande fotbollsklubbar. Det är främst på senare år som klubben fått uppleva en framgångssaga som börjat sätta orten på fotbollskartan. Innan vi beger oss in på det spåret kan vi dock ta en snabb titt genom dess historik innan millenniumskiftet.

Klubben bildades 1879 och antogs för att spela i det nationella ligasystemet först tjugoen år efteråt. Under sin debut säsong nådde man också sin hittills högsta ligaplacering någonsin i och med en åttonde plats. Säsongen därpå slutade man dock sist och fick således lämna plats åt ngon annan. Under de hundra år som följt har man varvat spel i de tredje och fjärde högsta divisionerna med sejourer ännu längre ner. Genom dessa år har man också lyckats plocka på sig tre nämnvärda rekord varav två av dem är varandras motsats. Den första är från 46-47 när man noterade flest antal vinster under en säsong med trettiotre stycken. Ett halvt sekel senare lyckades man notera flest antal förluster under en säsong med trettiofyra stycken. Det tredje rekordet är från säsongen innan det förstnämnda. I en cupmatch mot Stockport där det stod 2-2 efter trettio minuters tilläggstid lät domaren tiden fortlöpa fram till dess att något lag lyckades göra mål. Tvåhundratre minuter senare hade dock ingen lyckats och medan mörkret började lägga sig över Edgeley Park så blåste domaren av matchen. Det är den hittills längsta fotbollsmatchen som spelats med sina dryga fem timmar.

Efter det nyss nämnda rekordet från 1997-98, som såg till att klubben föll ur landets fjärde högsta division och således fick spela i en regional liga, anslöt Dave Penney till klubben. Den trettiofyraårige Yorkshiresonen kom enbart att spela sextiotre matcher för Rovers under de kommande fyra åren innan han la skorna på hyllan. Istället var det som manager som han förevigt skrivit in sig i klubbens historik. Han började sitt nya jobb redan år 2000 och klubben slutade på en hedersam placering på den övre halvan under hans första hela säsong på sin nya post. Året som följde började framgångssagan ta vid på allvar. Doncaster lyckades via en 3-2 vinst i Play Off finalen mot Dagenham & Redbridge spela till sig en plats i Division Three.

Sommaren 2003 rustade klubben upp inför spel i det nationella ligasystemet genom att sno mittfältare Michael McIndoe från Yeoville som var den andra klubben som hade blivit uppflyttade från Conference serierna. Vänsterbreddaren blev instrumentell i lagets framgångsrika säsong som följde när laget slutade som ligasegrare och därmed fick uppleva ytterligare en uppflyttning. Michael blev lagets näst bäste målskytt den säsongen och säsongen kröntes med att han togs ut i säsongens lag i fjärdedivisionen.

Under de två säsongerna som följde lyckades laget under Pennys ledarskap etablera sig i det nyskapta League One. Under den andra säsongen fick Doncasters supportrar uppleva ett minnesvärt Cupäventyr man sent kommer att glömma. Äventyret tog vid med en planenlig 1-0 seger mot Wrexham borta på Racecourse Ground. I näst omgång kom Premier League laget Manchester City på besök och efter nittio minuter var spelade väntade övertid. Darius Vassel gav dem ljusblåa ledningen på straff men med två minuter att spela fälldes Coppinger i Citys straffområde. McIndoe stegade fram till straffpunkten och kvitterade när en chanlös David James kastade sig åt fel håll. Matchen gick således till straffavgörande där Donny vann med 3-0 efter mål av McIindoe, Coppinger och Heffernan samtidigt som Vassel, Dunne och Sibierski missade sina.

Irländaren Paul Heffernan såg sedan till att nästa omgång mot Gillingham blev en formalitet genom att göra alla målen i en 2-0 seger. I nästa omgång väntade nästa Premier League klubb i form av Aston Villa. Uppgiften tordes bli svår men efter 1-0 av McIndoe på straff i den tjugonde spelminuten fick hemmalaget mod. Samtidigt så blev gästerna desperata och öppnade upp sig i den andra halvleken. Det ledde till att Heffernan kunde utöka ledningen tidigt in i den andra halvleken. Slutresultatet fasställdes sedan av deras lagkamrat, tillika matchens bästa spelare, Sean Thornton.

En månad senare var det dags för ett tredje Premier League lag att bege sig till Belle Vue. Denna gång rörde det sig om storklubben Arsenal som man skulle möta i kvartsfinalen. Penneys mannar kunde inte fått en bättre start på matchen. I den tredje spelminuten vann McIndoe en löpduell och efter att vänt bort sin motståndare kunde han placera bollen förbi Almunia i Arsenalmålet. Quincy Owusu-Abeyie kvitterade sedan i den andra halvleken vilket gjorde att matchen inte blev avgjord efter nittio minuter var spelade. Green kunde sedan ta vara på ett misstag av Senderos för att ge Donny ledningen för andra gången i matchen. Londonklubben kvitterade dock och såg till att matchen gick till straffar men det satt långt inne. Gilbertos mål gjordes nämligen efter en minuts tilläggstid. Matchens sista och förta målskytt satte sedan vartdera lagets första straffar. I nästa omgång visade sig Cygan ha nerverna under kontroll medan hemmalagets Neil Robberts slog sin straff i stolpen. Sebastian Larsson såg till att göra det sista straffmålet som följdes upp av tre missar av Heffernan, Hleb och Green. AFC gick vidare efter att ha vunnit straffrundan med 3-1.

Sommaren efter framgångssagan i Liga Cupen lämnade både McIindoe (för £125 000 till Barnsley) och Penney (tog över Darlington) klubben. Samma sommar tog nuvarande managern Sean O’Driscoll över från Penney. Han lyckades ta klubben till The Championship för två säsonger sedan när han såg till att klubben besegrade Leeds i Play Off finalen. Under den nyss avslutade säsongen slogs The Vikings länge i botten men lyckades tillslut segla upp och sluta på en fjortonde plats. I Liga Cupen blev det respass direkt och i FA cupen fick Aston Villa revansch och besegrade de efter omspel i den andra omgången.