Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: Derby County FC
Maskoten Ramie på Pride Park Stadium.

”Vart har vi hamnat nu?”: Derby County FC

I mellersta, rent av nästan mitt i, England hittar vi staden Derby med dess stolthet Derby County Football Club. De svart-vita Baggarna går som vanligt ut på grönbetet på Pride Park Stadium i Derby, något som de gjort sedan 1997.

Staden
Staden Derby ligger i East Midlands i countyt Derbyshire och floden som rinner genom staden heter Derwent. För närvarande bor det uppskattningsvis 230 000 personer i Derby som räknades som den 22:a största bebyggelsen i England, 2001. Förorten Little Chester eller Chester Green som den också brukar benämnas är vad romarna brukade kalla för Derventio. Staden firade nyligen 2000 år som bebyggelse och har anor från romarriket, saxarna och vikingarna. Det var dock först 1977 som Derby fick emot ta stadsprivilegierna av självaste Drottning Elizabeth II.

Derby är bl.a. välkänt för sin katedral som har Englands tredje högsta Anglikanska katedraltornet. I många år var man en av de få bebyggelser, utan stadsprivilegier, som faktiskt hade en katedral. Utöver katedralen så är Derby även känt för bilmärket Rolls-Royce som faktiskt har sitt högkvarter i staden. Med detta i åtanke är det föga förvånande att världens kanske säkraste parkeringshus, Bold Lane Car Park, ligger i just Derby.

Klubbhistorik
Derby County FC grundades år 1884 av Derbyshire County Cricket Club för att ge spelare och supportrar någonting för att hålla intresset vid liv under vintern samt för att få in extra inkomster till cricketklubben i form av sålda biljetter. Klubben döptes först till Derbyshire County FC, men namnet ogillades av fotbollsförbundet och fick kortas ner till Derby County FC. Hemmamatcherna spelades på cricketklubbens Racecourse Ground och klubbens första tävlingsmatch på hemmaplan kom i 1885 års upplaga av FA-Cupen då Walsall Town krossade Derby County med hela 7-0.

År 1888 grundades seriesystemet i form av The Football League, en stängd serie bestående av tolv lag i en division. Derby County var ett av dessa tolv lag och har sedan des spelat i samtliga upplagor av den engelska ligan. Derby har dessutom spelat alla säsonger utom fyra i någon av två högsta serierna.

Klubben började spela i sina nuvarande svart-vita färger 1890 och gjorde på så vis själ för smeknamnet The Rams, eller Baggarna på svenska, som i sin tur var en hyllning till The First Regiment of Derby Militia som hade en bagge som sin maskot och sången “The Derby Ram” som regimentssång. 1892 värvades värvades Steve Bloomer till klubben och för många Ramsfans är han den bästa spelaren i Derbys historia. Forwarden Bloomer mäktade med hela 291 mål på 473 ligamatcher under sina två sejourer i klubben.

Genom åren har Derby tagit hem högsta divisionen vid två tillfällen, säsongerna 1971/72 och 1974/75, samt FA-Cupen vid ett tillfälle, 1946 (första FA-Cupen som spelades efter andra världskriget). Den första liga titeln fick laget reda på att man hade vunnit först när laget hade åkt på semester. Derby hade spelat färdigt för säsongen och ledde tabellen med endast en poäng före både Liverpool och Leeds United som båda hade en match tillgodo på Derby. Assisterande managern, Peter Taylor, bestämde då att med hela laget på semester till Mallorca trots att ligan inte var färdigspelad. Det gick dock vägen ändå för Derby eftersom både Leeds och Liverpool förlorade sina sista matcher för säsongen och Derby County kunde för första gången i sin dåvarande 88-åriga historia kora sig till ligamästare i den högsta divisionen. Till historien hör bl.a. att den dåvarande färgstarke managern och tillika f.d. mackem-spelaren Brian Clough nobbade lagets semester för att istället åka till Sicilien med sin familj, något som inte sågs med blida ögon av klubbledningen.

1973 fick ledningen nog av Cloughs ständiga uttalanden och frispråkighet i media efter att bl.a. ha kallat Juventus för ”cheating bastards” i samband med Derbys uttåg ur Europacuppens semifinal, samma år. Clough hade innan dess bl.a. struntat i att följa med laget till en försäsongsuppladdning i Holland därför att han inte fick ta med sig sin familj och dessutom anklagades han för att ha gjort ett ”V-tecken” mot Sir Matt Busby efter att Derby slagit Man U med 1-0 i en ligamatch. Avskedningarna av Clough och Tyalor, som förövrigt tog Derby från bottenskiktet av andra divisionen till ligamästare, rörde upp starka protester från fansen som krävde att klubbledningen skulle avgå och att Clough och Taylor skulle återfå sina tjänster. Så blev det inte och bara säsongen efter lyckades Derby County ta hem sin andra ligatitel någonsin, under ledning av den nye managern Dave Mackay.

Fjolårssäsongen
Derby County hade en ganska medioker fjolårssäsong. Laget var tillbaka i The Championship efter att ha åkt ur Premier League med den lägsta poängsumman någonsin i Premier Leagues historia, 15 poäng. Derby slutade förra säsongen på nedre halvan av tabellen, på en 18:e plats med 54 poäng, endast 8 poäng över nedflyttningsstrecket. Detta var Derbys lägsta placering i seriesystemet på tre år. I Ligacupen gick det desto bättre för Derby. Man tog sig hela vägen till semifinal där man faktiskt lyckades slå Man U i första matchen på hemmaplan med 1-0 efter mål av Kris Commons. Man U vann dock returmötet med 2-4 och gick vidare på målskillnad. Även i FA-cupen tog det stopp mot de röda djävlarna. Dock med lite klarare siffror och den här gången redan i den femte omgången. Man U vann matchen med 1-4 på Pride Park Stadium.

Lagets bästa målskytt i ligan/cuperna blev engelsmannen Rob Hulse som totalt mäktade med 18 mål på 55 matcher totalt. Hulse blev också utnämnd till klubbens ”Player of the year”. 

Rivaltet
Tre rivaler som fansen känner lite extra inför att möta är Nottingham Forrest, Leicester City och Leeds United. Mötena med Nottingham Forrest brukar kallas för the ”Derby of East Midlands” där vinnaren tilldelas The Brian Clough Trophy. Mötena med Leicester är inte riktigt lika stora men liktväl av derbykaraktär då också Leicester ligger i East Midlands. Rivaliteten med Leeds har dock inget med geografi att göra utan härstammar istället från 1970-talet då Derby och Leeds krigade om ligatiteln. Att managerna för de båda klubbarna Brian Clough och Don Revie var allt annat än bästa vänner bättrade knappast på relationen mellan klubbarna.

Klubbfakta
Namn: Derby County Football Club
Smeknamn: The Rams (Baggarna)
Grundat: 1884
Stadium: Pride Park Stadium, Derby
Publikkapacitet: 33 597
Byggd: 1997
Hemsida: dcfc.co.uk
Random supporterhemsida: therams.co.uk

Kuriosa
*En av Newcastles allra största spelare genom tiderna och tillika lagkapten, blott 23 år gammal, sist Newcastle vann ligan säsongen 1926/27, Hughie Gallacher, spelade under två säsonger (1934-1936) i Derby. Där fortsatte han givetvis med att stänka in mål och totalt blev det 38 mål på 51 ligamatcher i den vita Derbytröjan för Hughie.

*Två svenskar som har spelat i Derby är bl.a. Marino Ramberg (1996/97) och Mattias Svensson (2003). Dessutom har bl.a. den f.d. Djurgårdstalangen Tonton Zola Mokouko varit ungdomsproffs i klubben. 

*Förrutom Derby så var Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke (nu Stoke City), West Bromwich Albion och Wolverhampton Wanderers de övriga resterande tolv i den första upplagan av The Football League.

*The Rams hade seriens högsta publiksiffra under en match. 33,079 åskåader kom för att se mötet med fjolårets Championshipmästare Wolverhampton Wanderers. Den siffran kommer nog tyvärr inte räcka långt i år då St. James' Park har en kapacitet på 52,387 åskådare.

Adam Mallick2009-07-25 16:15:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies