Lagbanner
"Vart har vi hamnat nu?": Nottingham Forest
Nottingham Forests legendariska manager Brian Clough.

"Vart har vi hamnat nu?": Nottingham Forest

Det är dags att bege sig till trakterna kring Sherwoodskogen. Inte för att titta närmare på Robin Hood, utan på ett av staden Nottinghams två lag. Det är Nottingham Forest vi pratar om. Ett riktigt klassiskt lag som bland annat har två Europa Cup-titlar att stoltsera med i prisskåpet.

Staden

För att lokalisera staden Nottingham geografiskt ska du vända dina ögon till mitten av England, till det så kallade East Midlands. Där ligger Nottingham som om man räknar med förorterna runt om kring är Englands sjunde störste stad med sina drygt 666 000 invånare. Värt att nämna är att förorterna kring Nottingham utgör mer än hälften av det nämnda invånarantalet. 

Nottingham är kanske mest känt för legenden om Robin Hood, stråtrövaren i 1200-talets England. Med mottot ”ta från de rika och ge åt de fattiga” huserade han i Sherwoodskogen utanför staden. Det finns dock flera olika teorier om var Robin Hood exakt befann sig geografiskt, men redan i den äldsta balladen om Robin Hood nämns sheriffen av Nottingham som en fiende. 

Nottingham är en av Englands äldsta städer och omnämns så tidigt som på 600-talet. År 1867 grundades Nottingham officiellt som stad. På 1100-talet byggdes Nottingham Castle och även Old Market Square, ett torg som än idag utgör hjärtat av staden. För att inte snöa in oss alltför mycket hoppas vi fram till den industriella revolutionen på 1800-talet. Här gjorde sig staden känd för sin textilindustri och då i synnerhet för deras tillverkning av spetstyg som var internationellt erkänd. Under denna tid växte befolkningen i en takt som var svår att handskas med och stora slumområden bildades runt om Nottingham. Det var så illa att de klassades som de värsta områdena i hela de engelska imperiet bortsett från slumkvarteren i Indien. 1831 startades stora upplopp i staden i protest mot Hertigen av Newcastle, då denne var emot en reform som bland annat skulle innebära rösträtt för fler av landets medborgare. Det slutade med att man satte eld på hans hem, Nottingham Castle. 

Efter andra världskriget tappade inte bara Nottingham utan hela England sin position inom textilindustrin. Nottingham har dock länge setts som en industristad, men på senare tid har servicesektorn och framförallt turismen blivit en viktig del. Staden är känd för ett bra nattliv och bra shopping, men många turister dras till Nottingham på grund av stadens historia, med Robin Hood, Sherwoodskogen och Nottingham Castle som de största dragplåstren. Ekonomin är överlag god, men man har länge brottats med en hög brottslighet. Men återigen – historian, kulturlivet med teatrar, de två universiteten med mera gör Nottingham till en stad med relativt gott rykte. 

Klubbhistorik

Nottingham Forest har sitt allra äldsta ursprung i ett gäng spelare som sysslade med en sport vid namn "shinney" eller "shinty", vilket närmaste bestämt är en variant av landhockey. Under ett möte 1865 beslutade man för att helt sonika ändra sin verksamhet från den landhockey-liknande sporten och istället flytta ut på fotbollsplanen. En tid gick till att göra förändringarna, en ny styrelse tillsattes och efter detta var Nottingham Forest Football Club bildad.

Lokalkonkurrenten var den andra Nottingham-baserade klubben, nämligen den som sägs vara den äldsta av alla nuvarande professionella klubbar; Notts County – som grundades tre år tidigare. Floden River Trent skiljer de båda lagen åt. Inte alltför otippad var det också just Notts County som Forest spelade sin allra första match mot. De två lagen spenderade många år i samma liga under 1900-talet, mestadels rörde det sig då om andra divisionen. Sen 1994 har Notts County (nu med en viss svensk i klubben) ständigt befunnit sig längre ner i seriesystemet än Forest och rivaliteten mellan klubbarna har på så vis svalnat en aning. Här vill jag passa på att säga att det för övrigt var mycket svårt att hitta bra information för att gå djupare in i rivaliteten mellan de två klubbarna. På senare tid har också mötena mot East Midlands-grannen Derby växt till matcher av derbykaraktär. 

1888 gick med Forest med i Football Alliance - en liga skapad av tolv klubbar i syfte att konkurrera med The Football League. Nottingham gick segrande ur The Football Alliance 1892 och efter det fick man istället tillträde till The Football League. Efter att ha spelat sina hemmamatcher på sex olika stadios från starten 1865 så flyttade Forest 1897 till City Ground, som än idag är lagets hemmaarena. Ett år senare vann Forest sin första stora titel när klubben besegrade Derby med 3-1 i 1988 års FA-cupfinal. Hur som helst så blev en stor del av 1900-talets första hälft en historia i den engelska andra divisionen.

Runt 1915 hade klubben stora ekonomiska problem och var på väg mot konkurs. Under denna period så bröt första världskriget ut och man kan faktiskt säga att detta på sätt och vis räddade Forests existens. The Football League spelades inte under krigsåren och då Forest denna tid endast spelade i en regional liga så slapp man de höga kostnaderna. När Football League återupptogs säsongen 1919/20 så flyttades man ner i andra divisionen. Här fick man harva fram till det var dags för nästa krig att bryta ut. Likheterna mellan klubbens situation när första världskriget och andra världskriget bröt ut är slående. Året var 1939 och återigen brottades Forest med stora ekonomiska svårigheter. Styrelsemedlemmarna fick ta pengar hur sina egna fickor för att rädda klubben. Kriget bröt ut, regionala ligorna bildades igen och Forest fick på grund av den kräva ekonomin säga upp kontrakten med lagets samtliga spelare och lokala amatörspelare rekryterades istället.
 
Efter kriget drog Football League igång igen och närmare 33 000 människor begav sig till City Ground för att se sitt lag möta Newcastle i första matchen efter kriget. När säsongen var slut hade dock Nottingham kraschlandat ner i division 3 där även Notts County då höll till. 1957 var ett stort år för klubben då man äntligen nådde den högsta divisionen igen. Fanns det kanske en ny era på horisonten? Den första antydningen till detta kom två år senare då Forest tog sin andra FA-cuptitel. Denna gång besegrades Luton Town med 2-0. I tjugo år hade Billy Walker varit manager. Nu tackade han för sig. Tiden gick och Nottingham åkte än en gång ner i division två. 

Framgångar i Europa med Brian Clough

1975 tog Brian Clough över som manager i Nottingham efter att tidigare managern Alan Brown fått sparken efter en 0-2-förlust i derbyt mot Notts County. Detta skulle visa sig vara starten på en storhetsperiod som Forest knappt kunnat drömma om tidigare. Clough spenderade den mesta delen av sin spelarkarriär i sin moderklubb Middlesbrough. Som manager hade en ligatitel med Derby 1972 som största merit. Han tog med sig Jimmy Gordon som hade varit med honom i Derby och Leeds som coach. Han plockade in John O'Hare and John McGovern från Leeds och tog tillbaka Martin O’Neill och John Robertson som velat lämnade klubben under förre managerns styre. I slutet av säsongen kom Frank Clark på free transfer från Newcastle. 1976 föll en viktig bit på plats då Peter Taylor anslöt från Brighton som assisterande tränare. Nyförvärv som Kenny Burns, Larry Lloyd, Peter Shilton, Colin Barrett och David Needham indikerade att Forest hade potential till något stort. 

Säsongen 77-78 var Nottingham nykomlingar i högsta ligan och det hela slutade med ligaseger. Man är med det ett av få, och även det senaste av nykomlingslag som vunnit ligan under första året. Framgångarna var inte slut här. Det var dags för Nottingham att spela Europacupen för första gången. På denna tid gick lagen direkt in utslagsomgångar och Nottingham skrällde och slog ut Liverpool i första omgången, något som inte var populärt i England överlag då de flesta var övertygade om att Liverpool var det engelska laget med störst chanser att nå riktigt långt i turneringen. Forest fortsatte övertyga mot AEK Athen (2-1 borta, 5-1 hemma) innan det var dags för Grasshoppers i kvartsfinalen. Där gick man vidare med sammanlagt 5-2. I semifinalen mot FC Cologne tog en riktigt mardrömsöppning form då man låg under med 0-2 hemma på City Ground. Matchen slutade tillslut 3-3. Inget lag hade någonsin vunnit en semifinal på bortaplan för att nå final och Cologne hade redan bokat flygbiljetter och hotell till finalen i Munchen. I den 65:e minuten stod det fortfarande 0-0. Då sköt mittfältare Ian Bowyer in en hörna från Robertson och 1-0 till Nottingham var ett faktum. Resultatet stod sig och Englands dåtida stoltheter åkte till Tyskland för att möta Malmö FF i finalen. Detta var en riktigt otippad final, som i nutid låter helt surrealistisk. Ett hårt skadedrabbat Malmö FF pressades tillbaka av engelsmännen. Nyförvärvet Trevor Francis gjorde sin europadebut och nickade strax innan halvtid in 1-0 på en cross – återigen från Robertson. Nottingham höll ut i andra halvlek och Europa Cup-titeln var ett faktum. 

Nästa säsong blev en solskenshistoria även det, då Nottingham försvarade sin Europa Cup-titel. Öster, Arges Pitesti från Rumänien, Dynamo Berlin och Ajax besegrades fram till finalen. I finalen mötte man Hamburg och denna gång var det assistkungen Robertson som gjorde matchens enda mål. En storspelande Peter Shilton i mål kunde med resten av laget fira sin andra raka titel i Europas allra finaste cup.

1993 var Nottingham på väg utför och Clough lämnade sin post med två Europa Cup-titlar och fyra Liga Cup-titlar på sin meritlista, den tveklöst med framgångrika perioden i klubben historia. En era var över. Efter säsongen 1998/99 har Nottingham inte spelat i Premier League. 

Klubbinfo

Namn: Nottingham Forest Football Club
Smeknamn: Forest, The Reds
Stadium: City Ground
Publikkapacitet: 30, 602
Hemsida: www.nottinghamforest.co.uk
Random supporterhemsida jag fann: www.nottinghamforest-mad.co.uk

Fjolårssäsongen 

Nottingham hade innan senaste säsongen spenderat tre år i League One och var alltså nykomlingar i The Chamionship. Svårigheterna började direkt och Forest satt snabbt fast i botten av tabellen. I november låg klubben sist i ligan och ryktena om att managern Colin Calderwood skulle få sparken blev allt intensivare. Efter en förlust hemma mot Doncaster i december blev ryktena verklighet och Calderwood ersattes av Billy Davies. Forest spelade upp sig något under Davies och i april månad säkrade laget kontraktet i The Championship och slutade på nittonde plats. Robert Earnshaw var lagets bästa målskytt med 12 mål i ligan. 

En uppmärksammad match var FA-cupens tredje omgång där Forest bortabesegrade Manchester City med 3-0. I fjärde omgången åkte man ut mot Derby efter omspel. I ligacupen blev det respass i omgång två efter en förlust mot Sunderland


Kuriosa

* 1890 passade Forest på att ta sig in i historieböckerna genom att delta i den första match att någonsin använda målnät. Tidigare hade man också varit det första laget att spela en match där domaren använde sig av visselpipa.

* Allas våran Joe Kinnear tränade klubben under perioden februari - december 2004. Han tog över när Forest låg tredje sist, men lyckades föra dem till en fjortonde plats. Säsongen 04-05 hann dock inte nå det nya året innan Kinnear lämnade ett floppande lag efter en derbyförlust mot Derby.

Per Lidholm2009-07-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies