Lagbanner
”Vart har vi hamnat nu?”: West Bromwich

”Vart har vi hamnat nu?”: West Bromwich

Idag stannar tåget strax norröver från storstaden Birmingham då West Bromwich står näst på tur. Här får vi bekanta oss med stadens närområde och en viss nyligen avliden legend med starka band till Newcastle.

Staden
Cirka åtta kilometer nordväst om Birmingham finner man West Bromwich. Staden har minst tusen år på nacken men likt många andra Championship klubbars städer så växte den sig starkare och större i och med den industriella revolutionen. Som en del av the Black Country bör det dock inte komma som någon förvåning...

Området som går under det namnet innefattas av städerna West Bromwich, Dudley, Sandwell, Walsall och för er som kan era fotbollsderbyn givetvis även Albions ärkerivaler från Wolverhampton. Som tidigare nämnt var det främst under den industriella revolutionen som regionen blommade ut till ett av landets ledande områden för ekonomin. Kombinationen av stort utbud av kol på en sådan koncentrerad yta gjorde att infrastrukturen fort byggdes ut i området. Förbindelserna till främst Birmingham gjorde att tillväxten och tillströmningen av folk ökade drastiskt. Samtidigt banade den utbyggda infrastrukturen för att andra industrier som t.ex. järn kunde expandera inom regionen.

Det är lite omstritt när ifrån namnet Black Country ursprungligen uppstod men det faktum att regionen drogs med kraftiga utsläpp som mörklade himmelen över dessa industriella städer förstärkte bara innebörden. Regionen är helt enkelt starkt förankrad till sin forna industri. Invånarna är också stolta över den förankringen och vill i allra största utsträckning inte förknippas som förorter eller förstäder till Birmingham utan som egna självständiga orter. Staden West Bromwich har också en klar förankring till sin storhetstid under den industriella revolutionen på sin stadssköld där man utlösa den latinska översättningen av ”Work Conquers All”.

Sir Bobbyhistorik
Med legendaren Sir Bobby Robsons bortgång i färskt mannaminne väljer vi att skippa klubbhistorik för denna gång och enbart lägga ner energin på Robsons spelarkarriär i Midlandsklubben. Han anslöt till Albions år 1956 efter det att klubben lagt ut en rekordstor summa på £20 000 för att få hans underskrift. Ditintills hade den då tjugotreåriga Durhamsonen bara spelat för Fulham under sin karriär men valde att lämna klubben för att uppnå större framgångar.

Som spelare var hans sejour i West Brom också mycket framgångsrik. Under sin andra säsong vann han till exempel den interna skytteligan med tjugofyra ligamål. Han fick även äran att bära kaptensbindeln under sina två sista säsonger i klubben. Sammanlagt gjorde han femtiosex mål på tvåhundratrettionio framträdanden för WBA. Klubben i sig vann dock aldrig några titlar under hans tid där och SBR flyttade sedermera tillbaka till gemytliga Fulham.

Vid sidan av tiden på plan började Bobby fundera på vad han skulle göra när han väl blev för gammal för att själv sparka boll. Fram till dess hade han levt med den naiva inställningen att hans karriär skulle vara för evigt. Under en landslagssamling, Bobby hann med alla sina tjugo landskamper under sin tid i WBA, lyckades dock den dåvarande förbundskaptenen Walter Winterbottom få honom att inse att det finns ett liv efter den aktiva karriären. Bobby började utbilda sig och tog efter examen över som tränare för ett lokalt högskolelag. Han tränade dessa spelare vid sidan av samtidigt som han själv fullföljde sin spelarkarriär. Det här extraknäcket blev hans stora passion och han behöll det ytterligare två år efter det att hans spelarkarriär och familj flyttat tillbaka till London. Under dessa två år pendlade han fram och tillbaka på kvällarna och arbetet blev inte bara en fritidssysselsättning. Han påstår sig ha lärt sig en hel del om grunderna i hans framtida yrke som Manager.

En annan inflytelserik influens på herr Robsons senare yrkesval var mannen som värvade honom till Black Country, Vic Buckingham. Vic hade en spelmodell som byggde på Tottenhams Push and Run som hade varit framgångsrikt under början av femtiotalet. Det hela byggde i princip på att spela bollen vidare med sin första bollbehandling och sedan ta en ny löpning, lite av en föregångare till dagens ”moderna fotboll” som Spurs ärkerivaler påstås spela. Vic var också en välberest tränare som likt Bobby sedermera hade en sejour I Holland (Ajax) samt en i Barcelona. Han påstås också vara en kultiverad man men trots det kunde hans samtal med spelargruppen inför, under och efter matcher ofta spåra ur i konstiga riktigningar ingen hade räknat. Det finns med andra ord många likheter till hans adept Bobby Robson som anammade en hel del av Buckinghams tillvägagångssätt under sin tid i Albions.

Klubbinfo
Klubbnamn: West Bromwich Albion Football Club
Smeknamn: West Brom, The Baggies och Albion
Stadium: The Hawthorns
Publikkapacitet: 28 003
Hemsida: wba.co.uk

Kuriosa
Att West Brom-Wolves, aka TheBlack Country derby, är ett av landets hetaste derbyn känner ni nog redan till. Visste ni dock att historiskt sett så är det Aston Villa som var Albions stora ärkerivaler under nittiotalets första del?

Peter Holm2009-08-07 12:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies