2 - 1

Oavgjort i premiären
Kapten Smith ledde sitt gulrandiga Newcastle med exempel och imponerade i premiären.

På ett soligt Hawthorns tog West Bromwich Albion igår eftermiddag emot världens genom tiderna största krislag, återtåget till Premier League är påbörjat.

Innan matchen nåddes vi av rykten om ett bråk mellan Joey Barton och Chris Hughton som skulle ha lett till att Barton stormat från träningen på fredagen. Huruvida detta stämmer ska låtas vara osagt, men Barton var den enda överraskningen när han saknades från startelvan. Knallgula dräkter, Smith som kapten och Nile Ranger på bänken banade väg för en emotionell match.

Startelvor

WBA: Carson – Zuiverloon, Olsson, Martis, Cech – Mulumbu, Greening, Koren (Dorrans), Brunt – Wood (Cox), Moore

Avbytare, ej använda: Kiely, Teixeira, C. Beattie, Reid, Barnett.

Newcastle: Harper (Krul), R. Taylor, Coloccini, S. Taylor, Enrique – Duff, Nolan, Smith, Jónas – Carroll (Barton), Ameobi (Ranger)

Avbytare, ej använda: Lua-Lua, Geremi, Kadar, Xisco.

Matchen föregicks naturligtvis av en minuts hyllning till Sir Bobby Robson efter dennes bortgång, och vi kan nog vänta oss något liknande på SJP när Reading kommer på besök nästa vecka.

Ett samlat Newcastle tog kommando över händelserna under matchens inledande tio minuter. Alan Smith - kapten för dagen – föregick och ledde med exempel när han smällde på ordentligt samtidigt som Carroll krigade till sig ett blockerat skott. På högerkanten såg Jónas motiverad ut, men som vanligt var avsaknaden av produkt i hans spel väldigt påträffande. En och annan rusch som slutade i att bollen allt som ofta gick till inkast. Ryan Taylor sköt en frispark som med hans mått mätt – när han inte möter Newcastle – var lovande. En sju-åtta meter utanför straffområdet drog han till med högern och bollen touchade kryssribban och gick ut.

West Brom jobbade sig successivt in i matchen och började efter en stund att skapa halvchanser, ofta efter att man manövrerat ut Ryan Taylor eller Fabricio Coloccini. Chris Brunt hade ett antal skott utanför och Luke Moore oroade gång på gång den sedvanligt stirrige argentinaren med löpningar. Newcastle skulle dock skapa sin första halvchans samtidigt som hemmalagets press tilltog. En långboll från José Enrique blev föremål för en duell mellan Carroll och Olsson. Carroll visade styrka när han vann nickduellen åt sig själv, hann ikapp bollen och höll i den för att sedan lämna av till Jónas. ”Spiderman” lyckades leta in bollen till Shola, som först skottfintade bort Shelton Martis, innan han pendlade alldeles för länge med sitt vänsterben och såg sitt skott - ur ett mycket bra läge - blockeras och hamna bakom kortlinjen.

Istället skulle WBAs press bära frukt. En frispark från vänsterkanten och Jonathan Greening i den 39:e minuten hamnade mellan Harpers händer och Jonas Olssons huvud. Efter någon sekunds flipperspel damp bollen ned framför fötterna på Shelton Martis som kunde tåa in 1-0 till hemmalaget. Shola Ameobi såg i samma sekvens inte skillnad på bollen och Steve Harpers huvud, utan träffade som vanligt med smalbenet med full kraft målvaktens huvud. Harper däckade några sekunder efter incidenten men kunde sedan fullfölja halvleken. West Bromwich hade ett par halvchanser till, fortfarande anförda av Brunt och Moore, men Newcastle kunde gå till pausvila i ett relativt välförtjänt underläge.

Newcastle tvingades i halvtid ta ut Steve Harper och ersätta honom med 21 –årige Tim Krul. Kruls andra framträdande i svartvitt efter den heroiska insatsen borta mot Palermo i Uefacupen under Glenn Roeders ledning.

Newcastle såg bra mycket mer taggat ut efter pausvilan, och Alan Smith började den andra halvleken på samma sätt som han genomfört den första. Smiths bollvinnande och inställning ser ut att kunna bli en riktigt bra tillgång denna säsong. Den före detta engelska landslagsmannen var Newcastles kanske bästa spelare och svarade för en mängd precisa glidtacklingar samt vårdade bollen ovanligt bra.

Det var just Smith som såg till att dra igång det anfall som skulle komma att leda till kvitteringsmålet i den 55:e matchminuten. En hörna från Ryan Taylor skickades undan, men bara till Smith som slungade tillbaka bollen in med en kraftfull nick. José Enrique kontrollerade den efterföljande duellen och hittade Ameobi precis utanför straffområdets vänstra hörn. Shola tog – föga överraskande – väldigt god tid på sig med bollen, men trädde den bra in till Nolan. Nolan visade prov på fint spelsinne när han snabbt såg Duffs löpning till höger och slog en väldigt fint avvägd passning som Duff följde upp med ett lika fint och vältajmat avslut. 1-1 och mersmak efter ett väldigt förnuftigt Newcastle-anfall. Fler upprullningar av den klassen och vi kommer att kunna göra mål på alla lag i The Championship.

Ett fortsatt laddat Newcastle satte ytterligare press på West Brom, men avsaknaden av en kreativ förmåga var återigen tydlig, liksom hur smärtsamt statiskt anfallsspelet blir med de två kolosserna Ameobi och Carroll där uppe. På andra sidan planen var intrycket det motsatta.

Tim Krul svarade för tre eller fyra räddningar av absolut toppklass under sina 45 minuter. Han började med att avvärja ett jätteläge för Luke Moore, innan han reflexblockade ett skott från Greening och sedan dubbelräddade på en hörna. Även om man inte ska läsa in för mycket av denna halvlek så verkar det återigen som att vi har en målvakt av absolut toppklass i truppen och som mycket snart kan komma att kliva förbi stackars Steve Harper i rangordningen.

Hughton agerade för att luckra upp West Broms försvar när han ersatte en allt tröttare Carroll med Joey Barton efter 75 minuter. Barton hann bara vara på planen i några minuter innan han chippade in en frispark i straffområdet som Kevin Nolan på något sätt lyckades missa. En fantastisk chans för Newcastle att ta en något oförtjänt ledning, men icke.

Anfallsspelet blev än mer statiskt med endast den fumlige, evige talangen Ameobi på topp. De få försök som gjordes till att komma framåt i planen initierades av Jónas eller Barton, men det saknades definitivt udd. Åt andra hållet följde som sagt Krul upp sin fantastiska match mot Palermo och räddade gång på gång slappa löpningar från Coloccini och förhastade tacklingsförsök från Steven Taylor.

Det hela såg ut som ett kryss långt in i matchen, men den nästan felfrie Alan Smith var självklart tvungen att dra på sig en riktigt farlig frispark med en minut av tilläggstiden kvar. Samtidigt ersattes Shola av Nile Ranger, ett byte som mest kändes taktiskt för att driva tid.

Jonas Olsson nådde högst på frisparken och knoppade in den bakom Krul, men den holländske jättetalangen kommer inte på mellanhand bara sådär, utan hade självfallet sett att Olsson startade sin löpning i offsideposition, något som även domarna lyckligtvis sett.

Ranger lyckades i matchens sista anfall nicka ned bollen till Duff vars halvvolley inte bekymrade Scott Carson allt för mycket, och Newcastle fick kliva av planen nöjda med en poäng, lyssnandes till fansens hyllningar av Tim Krul.