Lagbanner

Inför: Newcastle-Reading

På lördag besöker Reading Tyneside för att delta i den första av tjugotre Championship matcher som ska spelas på Saint James’ Park denna säsong.

Hemmapremiärer är alltid speciella tillfällen. De påminner en hel del om att plocka upp ens flickvän eller släkting från flygplatsen på så sätt att så fort man har det överstökat återgår man till sina sedvanliga roller i relationen efter det där glädjeruset som befinner sig i kroppen har lagt sig. Så med andra ord borde vi njuta så pass mycket vi bara kan av morgondagens match då man fortfarande känner en viss kärlek till laget som så snabbt kan återgå till hat igen om det vill sig illa för oss…

Newcastle United FC
Vi tog en ganska turlig poäng med oss till Tyneside efter mötet med West Brom i premiären. Spelet såg förvisso rätt hyggligt ut stundtals men försvaret läckte på sedvanligt vis. Anfallsmässigt fanns det dock inte allt för mycket att klaga på och anfallet som avslutades med Duffs mål visade ändå att vi har vissa kvaliteter i denna trupp.

Ser vi till skadeläget så är det identiskt som inför WBA matchen. Det vill säga att Nicky Butt (handskada) och Danny Guthrie (ljumskskada) kommer att stå över. Steve Harper, som blev skadad och utbytt mot Albion förra helgen, är helt återställd. Tränare Hughton har dessutom sagt att Harps kommer få starta mellan stolparna trots holländaren Tim Kruls pigga inhopp som i princip var huvudanledningen till att matchen slutade oavgjort.

I brist på konkurrens borde Steven Taylor, Fabricio Coloccini och Jose Enrique få starta då man är de ända tre kvarvarande backarna på sina respektive positioner från fjolårets A-lagstrupp. På högerbacken kan vi dock få se nyinlånade Danny Simpson så länge han är spelklar. Tjugotvååringen blev idag klar för klubben på ett lånekontrakt som sträcker sig året ut. Det finns dock en risk förr att den fullständigt bedrövliga Ryan Taylor får spela istället för honom men för allas vår hälsa och alkoholkonsumtion hoppas jag innerligt att vi slipper se honom ens på bänken imorgon…

Mittfältet och anfallet borde se identiska ut med senaste matchen. Det har förvisso ryktats om att klubben accepterat ett £4 miljoners bud på Damien Duff men han bör inte bli såld innan morgondagen. Således kommer nog han och Jonas Gutierrez att få starta på varsin kant med Alan Smith och Kevin Nolan mellan sig. I anfallet spelar i så fall Shola Ameobi och Andrew Carroll.

Reading FC
Likt oss så kryssade The Royals (läs mer om det smeknamnet i morgondagens upplaga av ”Vart har vi hamnat nu?” som givetvis berör Reading) under premiärhelgen när man var involverad i en mållös match mot Nottingham Forest. I tisdags kom dock säsongens första vinst när League Two laget Burton Albion kördes över med 5-1. En intressant aspekt med den matchen var att laget som man ställde på banan bestod av många unga talanger. Talanger som klubben hoppas på är redo för svårare uppdrag redan i år. Det är nämligen så att man förlorat stommen från det laget som spelade upp en Premier League så nu är det dags att hitta nya Kevin Doyles och Stephen Hunts som båda sålts i somras. För er som undrar så har även Marcus Hahnemann och Leroy Lita försvunnit i sommar och nu tros Andre Bikey och James Harper också göra det. Det är med andra ord ett helt nytt Reading vi möter än det som vi tampades med i The Premiership under två säsonger.

På infronten har man bara stått för två förstärkningar och båda är på backsidan. Först så rörde det sig om Ryan Bertrand. En nittonårig vänsterback man lånat in över säsongen från Chelsea. Sedan så har man förstärkt med den forne Doncaster mittbacken Matthew Mills som var ett hett byte på transfermarknaden i somras. Således är det ingen överraskning att man tvingades betala £3 miljoner för honom.

Satsningen på en ny generation märktes om inget annat i premiären. Reading använde tolv spelare varva de två äldsta var tjugofem och den yngste var inlånade Bertrand med sina nitton år. De har med andra ord ett helt nytt lag under uppbyggnad som alla tycks ha sina bästa år fram för sig. Frågan är bara om nye managern Brendan Rodger klarar av att få ut det bästa ur detta lagbygge precis som hans företrädare Coppell fick för några år sedan med den generation som i somras lämnade skeppet.

Inför morgondagens match får Rodgers lite välbehövlig rutin tillbaka från skadelistan. Flyktfågeln James Harper (28 år) är en av dessa. Marek Matejovsky och Chris Armstrong (båda 27 år) är två andra. Viktigast är dock om lagkaptenen och mittbacksbjässen Ivar Ingimarsson (31 år) är frisk nog att spela.

Kommentar
Det är oerhört svårt att avgöra utgången på förhand då unga lag som Readingslagbygge tenderar att blanda djupa dalar med höga höjder. Jag tror dock att Newcastle har ett tillräckligt starkt lag för att besegra sina motståndare. Det enda som oroar mig är egentligen är om publiken vänder sig mot spelarna om vi får en dålig start på matchen. Då kan det bli riktigt tungt för oss att plocka poäng.

Peter Holm2009-08-14 16:09:20
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies