Lagbanner

”Vart har vi hamnat nu?”: Reading

Berkshire är nästa anhalt när Reading FC ska granskas.

Staden
I södra Englands inland finner vi Reading liggandes längst med floden Thames. Det är en pittoresk stad vars invånarantal mäts upp till dryga 230 000. Idag är den känd som en universitetsstad med sina två Universitet.

Olikt många andra städer som får bevittna Championshipfotboll denna säsong så har man ingen stark förankring arbetarklassens England. Staden växte förvisso mycket från artonhundra talet och framåt vilket kan förklaras delvis med de industrier man då hade men staden förknippas inte med de alls i samma utsträckning som t.ex. Sheffield görs med sitt stål.

Istället så är det kungligheten som Reading är känt för. Som en stad i Royal County of Berkshire har man en lång historia av samhörighet med landets kungafamiljer. En affär som sträcker sig tillbaka till medeltiden och Vilhelm Erövrarens son Henry den första. Han lät bygga en domkyrka i staden som medförde att Reading växte ut till centrum för hela området i flera hundra år framöver. År 1583 kom dock kyrkans slut när Henry den sjunde, i det som kallas för Dissolution of the Monasteries, avskaffade kyrkan.

Under 1600-talet kom staden att skriva in sig i historieböckerna, ordagrant. Stridigheter från först det Engelska inbördeskriget och senare landets revolution hade båda stora slag i Reading. I inbördeskriget bytte man ägarskap mellan Royalisterna och Parlamentarikerna. I en av striderna så blev till och med staden så pass hårt drabbad att klädesindustrin man hade byggt upp i princip försvann. Det medförde drastiska följder för stadens ekonomi som blev lidande i cirka 150 år framöver.

Klubbhistorik
Fotbollslaget kallas för The Royals vilket delvis grundar sig i det jag skrivit här ovanför men framför allt för att man ligger i Royal County of Berkshire. Kopplingen mellan det kungliga och klubben syns också i klubbemblemet i form av en krona. Lejonet som också finns till beskådning är en skulptur hämtad från en av stadens parker.

Klubbens historia är inte allt för glamourös men ser man till de senaste säsongerna så har ändå Reading börjat göra sig ett namn inom landets gränser. Uppbyggnaden påbörjades år 1990 när en viss John Madejski köpte in sig i klubben. Det lät dock dröja på sig innan framgångarna kom. Efter flera år i landets näst högsta division så kom man att åka ur den 1998. Samma år invigdes nybyggda Madejski Stadium.

Vändpunkten för lagets öde kom först arton månader senare när Alan Pardrew flyttades upp från reservlaget till A-laget. Sakta men säkert påbörjade han ett lagbygge som först efter ett par år lyckades ta de tillbaka till The Championship genom att sluta tvåa i det vi idag kallar för League One. Lika orädda och kaxiga som de sedan visade sig vara i Premier League var de under sin första säsong tillbaka i den näst högsta divisionen. De räckte dock inte hela vägen fram till en direktuppflyttning utan fick nöja sig med kvalspel. Det gick tyvärr inte vägen den gången då Wolves blev för svåra i semin. Strax efteråt lämnade Pardrew klubben för West Ham och hans ersättare blev Steve Coppell.

Coppells första år vid rodret var bragdartad då han under det allt så svåra andra året lyckades få klubben involverad i kampen om kvalplatserna till The Premiership in i det sista. Det räckte dock inte hela vägen fram och man slutade sjua. Säsongen därpå blev man dock historiska. Med Coppells anfallsglada och välstrukturerade spelsystem, kryddat med några riktiga fynd som Stephen Hunt och Kevin Doyle, lyckades klubben slå rekord i antal tagna poäng i den näst högsta divisionen. Samtidigt så gjorde man hela nittionio mål på fyrtiosex matcher vilket givetvis gjorde att man slutade som klara seriesegrare.

Väl uppe i Premier League gjorde man dundersuccé. Efter en sagolik inledning avtog förvisso formen lite efter jul men med sina femtiofem ihop spelade poäng slutade man på en åttonde plats. Inte illa för en klubb som omvärlden var övertygade om att de skulle åka ur igen. Personligen minns jag framför allt hur oerhört svårspelade de var under den säsongen. Vi skator fick tyvärr uppleva ett praktexempel av det hela på deras hemmaplan. Under de nittio minuterna hade vi aldrig en tillstymmelse till chans att rubba motståndarna. Jag har förvisso sett oss bli betydligt mer utspelade men aldrig har jag skådat ett lag som har gjort det så svårt för oss. Kombinationen av lagspel och hög press gjorde att man ordagrant hade full kontroll på matchen från första till sista sekund. Det var minst sagt imponerande och samtidigt smärtsamt…

Säsongen därefter orkade inte spelarna leverera på samma nivå. Laget åkte ur The Premiership men behöll Coppell som manager. Den gånga säsongen slutade man fyra efter att ha inlett starkt men formen sedan avtog efter januari månad.

Klubbinfo
Namn: Reading Football Club
Smeknamn: The Royals
Arena: Madejski Stadium
Publikkapacitet: 24 224
Hemsida: readingfc.co.uk

Kuriosa
Fram till sjuttiotalet så kallades klubben för The Biscuit eftersom staden hade en av landets ledande kakfabriker i staden. Den konkade dock så då övertog The Royals epitet som klubbens smeknamn.





Peter Holm2009-08-15 18:09:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies