Lagbanner
Newcastle 3 - Reading 0
Två nick- och ett straffmål bärgade Shola The Great första hattrick i klubben...

Newcastle 3 - Reading 0

Världens bästa Foluwashola blev hattrick hjälte i hemmapremiären när Reading besegrades med 3-0 efter det att Newcastle fullständigt dominerat den andra halvleken.

Första halvlek
Matchen var jämn och öppen under den första halvan. Det kändes dock som att Newcastlespelarna var lite mer på tåarna men tyvärr fick man inte spelet att se lika strukturerat ut som motståndarna gjorde. Man kunde dock med hjälp av individuella prestationer testa Reading ett par gånger.

Första chansen föll till Ryan Taylor vars distansskott for en meter utanför stolpen. Kevin Nolan kunde strax efteråt återerövra bollen på mitten av planen och friställa Jonas Gutierrez med en perfekt välavvägd djupledsboll. Argentinare var nu sopren med Federici men av någon oförklarlig anledning så lyckades han fumla bort chansen så att närmste back hann ikapp. Han vände bort backen för att sedan slå en ganska lam passning i sidled till Carroll. Big Andy sköt direkt men olyckligtvis for bollen utanför stolpen. Det var dock patetiskt att se Gutierrez fumla bort en så pass klar målchans under friläget. Personligen börjar verkligen ledsna på hans undermåliga avslut.

Jonas hade även nästa Newcastlechans när han fick en elegant genomskärare av Enrique och enbart behövde vända bort Rosenior för att avsluta. Skottet gick i huvudhöjd på målvakten som förvisso behövde styra bollen ovanför sin egen ribba men gjorde det relativt enkelt då skottet saknade kraft. I efterspelet på hörnan som följde hamnade bollen ute hos Enrique på vänsterkanten. Spanjoren slog då ett perfekt välavvägt inlägg mot den bortre stolpen till Shola Ameobi. Den Nigeriafödde Geordien slängde sig fram och lyckades nicka bollen i backen innan den for förbi Federici och in i den bortre burgaveln. Tre minuter senare fick Shola en ny chans när Barton fann honom vid straffområdeskanten. Ameobi försökte sig då på en finurlig bredsida men Federici var med på noterna och lyckades rädda.

Reading i sin tur hade svårt att skapa några chanser. De hade en period där man låg på och hade tryckt på Newcastlemålet men saknade det där lilla extra för att lirka upp det svartvita försvaret. De hade dock ett farligt anfallsvapen som hela tiden ställde till det för det svartvitrandiga, deras hörnvarianter. Lyckligtvis för oss skator så hade de inte skärpan med sig. Av kanske tre eller fyra lyckade hörnvarianter så var det bara en vars avslut var någorlunda farligt när bollen gick en decimeter ovanför ribban.

Det mest intressanta i denna halvlek var det fysiska spelet från hemmalaget. Under Readings intensivaste press drog Alan Smith på sig ett gult kort när han kom sent in i en duell. Två minuter senare upprepade han samma sak men kom lindrigt undan då domaren nöjde sig med en tillsägelse. Det sporrade igång övriga spelare i laget och för en gångs skull fick vi verkligen se våra fysiska spelare spela fysiskt. Minns jag rätt hade Joey Barton, Steven Taylor, Ryan Taylor och Kevin Nolan alla vardera en glidtackling som sved på sin motståndare. Det ska dock sägas att vi hade lite tur med domarens bedömningsnivå. Barton fick förvisso en tillsägelse (borde nog varit en varning) men att ”Saylors” tackling med utsträckt ben och dobbarna först inte ens renderade i en frispark för Reading var minst sagt underligt. Hursomhelst så skedde alla dessa fem eller sex tacklingar under loppet av kanske tjugo minuter. Det satte lite skräck i motståndarna, främst Tabb som fick äran att vara den tacklade vid minst två tillfällen, och banade vägen för Newcastles starka avslutning med Sholas ledningsmål i den trettioåttonde spelminuten. Jag hoppas att vi fortsätter spela så här om nivån nu är så pass hög som den var i denna match…

Andra halvlek
Stärkta av det psykologiska övertaget man hade fått från ledningsmålet och tacklingarna la Newcastle i ytterligare en växel för att se till så att Reading inte skulle komma tillbaka in i matchen. Den första kvarten var dock lite frustrerande för oss skator då vi hade två målchanser som brändes. Den första involverade ett väggspel mellan Carroll och Ameobi där den sistnämnde fick bollen i straffområdet, vände bort sin back för att sedan skjuta ett skott tvingade fram kvalificerad räddning av Federici. Den fullständigt briljante Enrique var sedan framme igen med ett välavvägt inlägg som Carroll nickade ner till Barton. Den forne inlåste höll sig dock inte tillräckligt kall i avslutningsfasen och sköt på närmsta back.

I den sextioförsta spelminuten dubblade Newcastle sin ledning. Det hela började med att en boll var på väg att rinna ut till inkast uppe vid Readings straffområde. Kevin Nolan ville dock annat och tog i allt vad han hade för att se till så att så inte blev fallet. Han lyckades också i grevens tid rädda den från att gå ut samtidigt som han spelade bollen vidare till Ryan Taylor. Taylor slog då ett inlägg mot den bortre stolpen där Shola Ameobi dök upp och distinkt nickade in 2-0.

Ameobi kunde också gjort ett hattrick knappa tio minuter senare när Bartons hörna fann hans huvud. Shola skarvade bollen vidare mot mål och tvingade fram en fenomenal reflexräddning från Federici. Newcastle fortsatte att trumma på och hade ett par lägen som kunde rendera i 3-0. Det lät dock dröja på sig fram till den sjuttiofemtespelminuten. Shane Long hade då givit de svartvita en gratis straffspark efter att ha fått bollen på armen i en nickduell. Shola Ameobi stegade upp och distinkt placerade in bollen i motsatt hörn till det som Federici gick mot. Det var anfallarens första hattrick någonsin i Newcastletröjan. Förhoppningsvis blir det inte hans sista nu när han sannolikt har hittat sin sanna nivå. Hursomhelst blev han kort därefter utbytt och fick för ovanlighetens skull stående ovationer från läktarhåll. Det var en skön kontrast till de häcklingar och burop han annars brukar få leva med under de senaste åren.

Newcastle skapade inte så mycket mer i denna halvlek. Reading i sin tur avslutade starkast. Hunt, vars storebror igår nätade på Stamford Bridge, hade ett finurligt skott som letade sig precis utanför den bortre stolpen efter att ha skjutit från straffområdeskanten. Robson-Kanu hade sedan ett volleyskott inifrån straffområdet som rendera i att bollen hamnade ovanpå nättaket. The Royals hade inte så mycket mer att komma med i denna halvlek. Någon enstaka hörna som skapade oreda i Newcastleförsvaret och ett distansskott från Robson-Kanu som for utanför är det mest nämnvärda.

Kommentar
Det här var verkligen en perfekt genomkörare för laget. Spelarna stod upp matchen igenom och även om det emellanåt var lite ostrukturerat i försvarsspelet så höll man fanan i topp. De förtjänar alla en eloge för sina insatser. Framför allt mittfältet som ifjol var den enskilt största anledningen till att vi trillade ur Premier League. I denna match vann de verkligen kampen mot sina motståndare och det visade sig vara matchavgörande. Att Jose Enrique sedan var galant gjorde inte saken sämre. Det är egentligen konstigt att han tycks stanna då han är en av få som är värdig att behålla från fjolårets trupp. Jag hoppas därför att vi gör allt för att se till så att han inte lämnar. Han är verkligen en man att bygga framtiden kring.

En annan pionjär i vårt kommande lagbygge har spåtts vara Steven Taylor. Nu ryktades det dock om att han kommer att ersätta Joleon Lescott i Everton om han en vacker dag blir klar för Man City. Det vore verkligen trist att bli av med Saylor men en sak som talar för att det blir så är att Sol Campbell satt på läktaren igår. Sol, som förvisso har en flickvän från trakten, påstås ha varit på strålande humör när han samtalat med fansen, skrivit autografer och klarlagt att han förhoppningsvis kommer överens med klubben inom de närmaste dagarna. Om så blir fallet behöver det givetvis inte betyda att Taylor lämnar men sannolikheten ökar i alla fall i mina ögon. Innan vi dock räknar med en flytt för Steven så ska vi komma ihåg att vi endast har Taylor och Coloccini kvar av hela skaran mittbackar från fjolårstruppen. Det behövs verkligen minst en eller två namn till med andra ord då vi ännu inte riktigt vet vart vi har talangerna Tamas Kadar och Ben Tozer. Förövrigt så är det inte bara backlinjen som behöver förstärkning. Damien Duff uppges nu i princip vara klar för Fulham så det behövs minst en yttermittfältare till. Helst två.

Avslutningsvis så hyllades Sir Bobby Robson med en minuts applåder innan avspark. Ameobi valde sedan efter matchen att tillgänga sitt hattrick till mannen som en gång i tiden släppte upp honom i A-laget.

"Considering the man in Sir Bobby Robson that we were remembering today - he was the man who brought me into the first team - and it's only fitting that I dedicate the hat-trick to him. He started off my career and for me it is a fantastic way to remember him."

Med de orden avslutar vi för denna gång och blickar istället framåt mot onsdagens match mot Wedsnesday njutandes av att klubben trots allt turbulens nu ligger på en tredje plats.

Peter Holm2009-08-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies