Lagbanner
Newcastle - Sheffield Wednesday 1-0
Same old Shola, always scoring!

Newcastle - Sheffield Wednesday 1-0

Newcastle tog sin andra raka hemmaseger framför imponerande 43, 904 åskådare på St James Park. Detta efter att en Shola Ameobi i högform återigen hamnade i målprotokollet med matchens enda mål. Newcastle har nu sju poäng på tre matcher i The Championship, så trots all turbulens runt klubben så ser det åtminstone ljust ut i tabellen.

Som bekant visades denna match inte på TV och radion fick min bli min guide genom kvällen denna gång. Det blir därför en relativt kort matchrapport, då suddiga highlights från youtube är min enda bildkälla.

Första halvlek

Redan tjugoen sekunder in i matchen testade Kevin Nolan bössan med en projektil som forstrax utanför målvakten Lee Grants vänstra stolpe. Ja, Newcastle tog direkt tag i taktpinnen och de flesta av händelserna ägdre rum på Wednesdays planhalva. Den hårdföre Alan Smith var nära att bli utvisad senast mot Reading och efter fjorton minuter var det dags för ett nytt gult kort. Ska bli intressant att se hur många kort han kommer upp i innan säsongen är slut.

Så efter en kvart var det dags för våran anfallsstjärna, ja ni läste rätt Shola Ameobi att presentera sig igen. Steve Harper slog upp bollen långt och Andy Carroll nickskarvade den vidare mot Shola som tog ner bollen vnågot till höger vid straffområdesgränsen och avlossade ett lågt skott innanför den närmsta stolpen. En bra avslutning av Ameobi även om skottet såg inte helt otagbart ut, men givetvis tackar vi och tar emot. 1-0 till Newcastle.

Den spelaren jag tyckte radiokommentatorerna nämnde flest gånger i Wednesday var anfallaren Jermaine Johnson. Denne man verkade hyfsat pigg för gästerna, men utan att skapa några riktiga farligheter. Det mesta handlade om Newcastle i första halvlek. Efter trettioåtta minuter slog Ryan Taylor en bra frispark där Ameobi var nära att bli tvåmålskytt. Grant tvingades till en bra räddning på Sholas nick.  Lagen går till paus med resultatet intakt. En bra första halvlek av Newcastle som dock borde kunnat få in ett mål till.

Andra halvlek

Många var som hoppades på ett manus som liknande Reading-matchen. Det vill säga att Newcastle relativt tidigt i andra halvlek satte dit tvåan så att både laget och en själv skulle kunna andas ut lite. Denna gång var det dock inte riktigt så enkelt. Efter femtiotvå minuter fick födelsedagsbarnet Ryan Taylor ett bra frisparksläge. Den nyblivna 25-åringens skott var på väg rakt in i krysset, men Grant stod för ytterligare en mycket bra räddning. Strax innan timmen var spelad linkade en skadad (?) Carroll av till förmån för spanjoren Xisco. Skulle han kunna ta chansen när han nu fick en hel halvtimme på sig?

Någonstans här började matchen glida hemmalaget ur händerna. Sheffield W började ta över. De började att vinna närkamper och förflytta spelet mer till Newcastles planhalva. I den sextiofjärde minuten glänste Steve Harper med en bra räddning då han tippade den matchen igenom utbuade ex-Sunderlandspelaren Michael Grays frispark över ribban.

Efter sextionio minuter kunde matchspeakern ut i högtalarna konstatera att publiksiffran var på smått otroliga 43, 904 åskådare. Detta var alltså MER än vad Sunderland hade hemma mot Chelsea dagen före. Det tål att påpekas både en och två gånger.

Wednesday gjorde ett dubbelbyte och fortsatte att pressa Newcastle. I alltför många matcher förra säsongen tappade vi poäng i slutet av matcherna nervositeten levde loppan i säkert majoriteten av oroliga Newcastle-fans. Fyra minuter från slutet fick nyinbytte föredetta "stortalangen"  Francis Jeffers ett jätteläge då han från nära håll avslutade. Harper räddade mycket skickligt. Hemmalaget försökte sen fördriva tiden och få Wednesday ur fart genom att först byta ut målskytten Ameobi mot Nile Ranger och två minuter senare plocka ut R Taylor och ta in Danny Guthrie som igår kom tillbaka från ett skadeuppehåll.

Newcastle lyckades sen kontrollera matchen under de fyra tillägsminuterna och innan domare Phil Dowd blåste för full tid. Alla kunde andas ut och tre nya poäng var ett härligt faktum. 
Newcastle - Sheffield Wednesday 1-0.

Lagen

Newcastle: Steve Harper, Danny Simpson, Jose Enrique, Steven Taylor, Fabricio Coloccini, Ryan Taylor (Danny Guthrie 89), Jonas Gutierrez, Alan Smith (c), Kevin Nolan, Shola Ameobi (Nile Ranger 87), Andy Carroll (Xisco 58)

Kvar på bänken: Tim Krul, Geremi, Kazenga LuaLua, Tamas Kadar

Sheffield W: Lee Grant, Lewis Buxton, Tommy Spurr, Darren Purse, Richard Wood, Sean McAllister (Etienne Esajas 73), Darren Potter, Michael Gray ( Tommy Miller 73), James O'Connor ( Francis Jeffers 80) , Marcus Tudgay, Jermaine Johnson 

Kvar på bänken: Richard Hinds, Mark Beevers, Frank Simek, Richard O'Donnell

Statistik

Mål
Ameobi, 15

Gula kort
Newcastle: Smith, Coloccini, R Taylor 
Wednesday: Buxton, Miller

Mål: 1-0
Skott på mål: 6-3
Skott totalt: 9-4
Hörnor: 4-3
Gula kort: 3 -2
Publik: 43, 904

Kommentar

Mot Reading stod laget för en krampaktig första halvlek men en desto bättre andra halvlek. I denna match verkade det vara precis tvärtom och Wednesday gav oss helt klart problem efter paus. Men det är som man säger. Topplagen ska kunna vinna även när de inte spelar bra. Det verkar vara precis vad vi gjorde igår och ibland kan en sådan seger kännas minst lika skön som den "enkla" segern över Reading.

Vi har förlorat mycket i kvalite under tranfserfönstret och ska man vara cynisk kan man väl hävda att det är bottenskrapet vi har kvar. Men många av dessa spelare verkar helt klart ha den rätta inställningen för The Championshop. De inser att hårt slit är ett måste. Den kreativitet på framförallt mittfältet som vi saknade något enorm förra säsongen behöver inte kanske inte bli ett lika stort problem i denna liga där hård kamp verkar vara minst lika viktigt. Och nog har vi en del tuffingar i tex Smith, Barton och Nolan. Självklart måste vi dock bredda truppen och helst med ett antal annorlunda spelartyper då vägen mot Premier League är lång.

Det är dock starkt av laget att prestera trots all turbulens som råder runt klubben. Det var mycket viktigt att följa upp lördagen med ännu en seger och hör och häpna: vi har hållt nollan två matcher i rad nu. När hände det senast? Newcastle har kommit en bra bit på väg om man lyckas göra St James Park till en riktigt häxkittel som bortalagen drömmer mardrömmar om, men för att fortsätta hålla oss i toppen i tabellen krävs även segrar på bortaplan. På lördag är det dags för en klurig match mot Crystal Palace nere i London. Jag hoppas vi åker ner dit och visar vilka det är som bestämmer.




Per Lidholm2009-08-20 18:56:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies