Lagbanner
Inför: Newcastle - Leicester
Joey Barton väntas göra comeback.

Inför: Newcastle - Leicester

På måndagskvällen tar skatorna från norr emot rävarna från mellersta England – nämligen Leicester City. Ett som vanligt skadedrabbat Newcastle går vid vinst upp i ensam serieledning i The Championship.

Newcastle

Medan Ashley-cirkusen spinner vidare så ser saker åtminstone relativt bra ut på planen. Tre segrar och en oavgjord hittills i ligan och ta även med ligacupsegern med 4-3 mot Huddersfield i veckan så har alltså NUFC fyra raka segrar. När hände det senast?
Efter dagens omgång ligger vi just nu på fjärde plats i ligan med tio inspelade poäng. Måhända att det är lite för tidigt att kunna avgöra helt och hållet vilka som blir topplagen i ligan, men Cardiff och de tre nedflyttade lagen från förra årets Premier League, Boro, Newcastle och West Brom ser onekligen starka ut (dagens resultat säger visserligen annat).

Vi lever dock farligt. Truppen är skrämmande tunn och som vi alla vet brukar Newcastle ha sin beskärda del av skador. Skadeepidemin ser redan ut att ha brutit ut då både Jonas Gutierrez och Shola Ameobi skadade sig i samband med matchen i veckan. Det har kommit olika uppgifter om hur allvarliga skadorna är, men det mesta tyder på att Jonas blir borta ca fyra veckor med en skadad knäsena. Rykten att Ameobi hade brutit foten spreds efter matchen mot Hudderfield, men det verkar dock inte riktigt vara så illa. Det är oklart hur länge Ameobi blir borta, men allt pekar mot att han missar matchen på måndag.

Leicester

Pontus Kåmarks gamla klubb Leicester har fått en bra start i Championship med två vinster och två oavgjorda. Senast blev det tre poäng efter en 1-0-vinst hemma mot Barnsley. Laget ligger på nionde plats i tabellen och är alltså liksom Newcastle obesegrade hittills. Dock blev det förlust med 1-2 borta mot Preston i ligacupen i veckan.

Leicester leds av bekante Nigel Pearson som var coach i Newcastle och tillfälligt tog över som manager när Glenn Roeder lämnade klubben. Den tjugotreårige forwarden Matt Fryatt får anses som lite av lagets stjärna och har hittills gjort tre mål (två i ligan, ett i ligacupen). Newcastle har anfallskris just nu och Leicester har fått erfara samma sak under säsongens inledning. Steve Howard och Martyn Waghorn har varit skadade och därför har Leicester den senaste veckan köpt in Paul Gallagher från Blackburn och gett provspelaren Yann Kermogant ett kontrakt. Både Howard och Waghorn är på bättringsvägen, men det är tveksamt om det är kuranta nog för matchen mot Newcastle.

Troliga startelvor

Som redan nämnt så missar Jonas och med all sannolikhet även Shola matchen. Som om inte detta vore nog så saknas även Xisco och Andy Carroll. Angående den sistnämnde så är det enligt Chris Hughton inte helt uteslutet att han kan tillfriskna i tid, men jag räknar knappast med det. Mer glädjande är dock att Joey Barton ska kunna medverka.

Krul hade två stormatcher bakom sig i Newcastletröjan, men övertygade inte lika mycket mot Huddersfield i veckan. Harper återtar självklart platsen mellan stolparna. I backlinjen lär Danny Simpson och Jose Enrique ta kanterna. Coloccini och Taylor tar mittbacksplatserna. Skulle det värsta hända – att Taylor nu skulle bli såld på transfer dead line-dagen måndag så kommer han såklart inte vara med i truppen. Många transfers brukar ske de sista timmarna innan dead line, men just nu räknar jag, ta i trä med att Taylor stannar i klubben.

I brist på forwardsalternativ kan Hughton mycket väl välja att spela ett 4-5-1 system. Med Jonas borta skulle jag tro att Barton, Guthrie, Smith, Nolan och möjligen Lua Lua startar. Dock får vi alltid ha med en viss Nicky Butt i beräkningarna. Varje managers osannolika favorit. I anfallet har vi egentligen bara Nile Ranger att förlita oss på. 18-åringen fick nittio minuter mot Huddersfield i onsdags, men har i ligan bara gjort två korta inhopp. Ett stort ansvar vilar på den unge anfallaren som nu verkligen får känna på hetluften. Ett alternativ är att Hughton ger Ranger sällskap genom att sätta upp Nolan eller möjligen den forne anfallaren Smith som forward.

Om vi utgår från ett 4-5-1-system så lär det se ut ungefär så här:

Harper
Simpson – Taylor – Coloccini – Enrique
Barton – Guthrie – Smith – Nolan – Lua Lua
Ranger

Som sagt så saknas Howard och Wahgorn i bortalaget och man har dessutom lånat ut Paul Dickov till Derby nu i veckan. Pearson stuvade om lite i startelvan i ligacupmatchen och om jag istället utgår från Leicesters startelva i senaste ligamatchen så är detta en trolig uppställning:

Weale
Neilson – Hobbs – Brown – Berner
N'Guessan – Oakley – Wellens – Dyer
Fryatt – Gallagher

Tidigare möten

Senast Newcastle tog emot Leicester på St James Park var säsongen 2003/04, då i Premier Leauge. Då slutade det med en 3-1 vinst för hemmalaget. Faktum är att NUFC vunnit åtta av de tio senaste hemmamatcherna mot Leicester så statistiskt sett så ser det ljust inför måndagens sammandrabbning.

Kommentar

Newcastle får trots ett stort manfall ses som favoriter i denna match. Men skadorna på Gutierrez och Ameobi svider. Shola har inlett säsongen mycket bra och verkar ha hittat sin nivå här i The Championship. Senast mot Huddersfield kom han in och var delaktig i vändningen. Han är en viktig pjäs i årets lag. Utan att ha sett alltför mycket av Nile Ranger så ser han ut att vara lite av en liknande spelartyp som Shola. De har liknande fysik, men Ranger är troligen en aning kvickare. Vi kommer verkligen få se vår beskärda del av Ranger den närmsta tiden och jag hoppas verkligen att han pallar för trycket. Han missade några bra lägen mot Huddersfield och det snabba miljöombytet från reserv och ungdomsmatcher till startande anfallare i A-laget inför ett St James Park med över 40 000 i publiken kan vara svårt att hantera.

Om det försvar som hållit nollan i tre raka matcher gör sitt och om Ranger eller någon av mittfältarna lyckas kliva fram så ska vi vinna på måndag. Det är mycket nyttigt att Coloccini, S Taylor och Smith fick vila i onsdags. Förhoppningsvis är de nu tillbaka med något piggare ben. Gutierrez kommer att saknas och ifall Lua Lua startar så ska det bli mycket intressant att se honom. Hittills har han gjort ett något valpigt intryck, men det är givetvis alldeles för tidigt att döma ut denna talang. Apropå talanger så kan det finnas en chans att 17-årige Haris Vuckic finns på bänken. I och med att både Boro och Cardiff förlorade idag samtidigt som WBA tappade poäng har vi nu ett gyllene läge att kliva upp på första plats i tabellen. Hjärtat säger att Ranger tar oss dit när han gör sitt första Championship-mål i en match som slutar 1-0 till Newcastle.

Avslutningsvis kan jag tipsa alla Stockholmare om att matchen visas på Southside Pub (t-bana Zinkensdamm) med start 20.45. Vi ses.

Per Lidholm2009-08-29 22:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies