Lagbanner
Serieledning efter 1-0 mot Leicester
Två mål på två matcher för en Danny Guthrie i form.

Serieledning efter 1-0 mot Leicester

Newcastle besegrade Leicester med 1-0 hemma på St James Park och går där med upp i ensam serieledning! Matchens avgörande kom i början av andra halvlek då Danny Guthrie mycket snyggt dunkade in matchens enda mål.

Första halvlek

I måndagskvällens skymning sparkades matchen mellan Newcastle - Leicester igång. I VIP-båset på läktaren satt Alan Shearer i sällskap med sin son och Ian Dowie. Mike Ashley och Derek Llambias var också på plats på St James Park. Barry Moat likaså. De flesta personerna i den evighetslånga såpoperan var på plats. Nere vid bänken bredvid planen stod Chris Hughton fortfarande som "tillfällig" manager. Och matchen ramades som vanligt in av en stor publik av härdade men hoppfulla Geordies.

Matchen var igång. Readings Danny N'Guessan inledde piggt och efter två minuter träffade hans skott/inlägg gaveln på Steve Harpers mål. Ett relativt avvaktande Newcastle rullade sen boll på gästernas planhalva en stund innan det var dags för Leicester att få till en hyfsad chans. Det var återigen N'Guessan som slog ett lågt inlägg från högerflanken som Steven Taylor slängde sig fram och styrde rakt i famnen på Harper. En aningen mer oflyt och bollen hade lika gärna kunnat styras i mål - utom räckhåll för Harper. Newcastle hade däremot svårt att komma till chansen, men i matchens elfte minut kom första läget då Nolan efter en snabb kontring fick ett bra skottläge. Skottet som avlossades strax innanför straffområdesgränsen blev dock alltför tamt och Leicester-målvakten Chris Weale räddade utan större problem.

Tre minuter senare uppstod en handssituation, eller snarare två handssituationer då Newcastle-spelarna menade att både Paul Gallagher och Jack Hobbs i samma sekvens använt sina händer inne i straffområdet. Av reprisbilderna att döma borde även neutrala och kanske till och med Leicester-supportar medge att det inte hade varit helt fel att döma straff. Men icke sa nicke.

Matchminut tjugoett bjöd på matchens bästa chans hitills. Detta var i form av en hörna för Leicester som forwarden Steve Howard stenhårt nickade mot mål. Till hemmalagets undsättning fanns Harper på mållinjen som stod för en mycket fin reflexräddning. Leicester började nu ta över matchen ordentligt och måltjuven Matty Fryatt låg ständigt på gränsen till offside och oroade och gästerna tilläts ta hand om bollhinnehavet. Harper stod för en ny fin räddning då han styrde undan Gallaghers farliga frispark efter trettiosju minuter. Innan halvleken var över fick Leicester ett gyllene läge på en kontring då Fryatt vände bort S Taylor och avslutade från straffområdesgränsen. Bredsidan mot borta stolpen seglade dock bredvid mål. Det här var ett läge som Leicester-forwarden borde ha gjort något bättre av.

Halvtid. Detta var en halvlek som lämnade mycket i övrigt att önska. Leicester hade tagit över matchbilden och pausen var välbehövlig. Dock så var nollan intakt och alla möjligheter till en uppryckning i andra halvlek fanns.

Andra halvlek

Dags för andra halvlek och till och med på engelskt osande Southside Pub i Stockholm tog Zlatanfebern över. Ljudet från vår match stängdes av och istället var det Barcelona som gällde. Barca-kommentatorerna med Hasse Backe i spetsen överröstades dock av oss Newcastle-fans sju minuter in på andra halvlek. Kevin Nolan slog upp bollen till Nile Ranger som snabbt passade vidare till Danny Guthrie. Strax utanför straffområdet tog sig Guthrie förbi ett par spelare och avlossade sen ett skott rakt upp i nättaket. En härlig slägga och det var 1-0 till Newcastle. Så förlösande med ett tidigt mål efter paus. Nu var det vi som höll i taktpinnen igen.

Strax därefter testade Geremi skott från ett liknande läge. Det var ett lågt skott som for strax bredvid Weales högra stolpe. Ett bra försök. Det var ett annat Newcastle vi såg nu. Vi såg ut att börja kontrollera matchen och Smith, Barton och co jobbade hårt på mittfältet. Leicester gjorde matchens första byte då Gallagher gick av till förmån för Lloyd Dyer. Efter sexioåtta minuter höll Ranger i bollen bra innan han la upp den i skottläge för Alan Smith. Smith som dock inte gjort mål för Newcastle annat än i träningsmatch-debuten mot Sampdoria för ett par sommrar sen skjöt ett skott som Wealan relativt enkelt stoppade.

Leicester satte in Sunderland-lånet Matty Waghorn istället för en tröttsprungen Fryatt, men inget av bytena såg ut att ta bortalaget närmare en kvittering. Newcastle skapade då och då möjligheter till halvlägen men bortsett från en frispark från Ryan Taylor som den andre Taylor styrde strax utanför så skapades inga riktigt bra chanser. Dock var inte heller Leicester i närheten av att vaska fram något farligt.

Fem minuter innan full tid satte Hughton in Championship-debutanterna Haris Vuckic och Ryan Donaldson. Ut gick målskytten Guthrie och en Ranger som är tillsynes populär. han fick nämligen stående ovationer. Strax därefter gjordes ett tredje byte då Barton lämnade planen och Tamas Kadar även han fick känna på Coca Cola-ligan för första gången. Domare Neil Swarbrick lyckades hitta fyra tillägsminuter men inget direkt spännande hände. Full tid och Newcastle stod som segrare med 1-0.

Lagen

Newcastle

Harper, R Taylor, Simpson, S Taylor, Enrique, Geremi, Barton (Kadar 89), Smith, Guthrie (Donaldson 85), Nolan, Ranger (Vuckic 85)16 Taylor 

Kvar på bänken: Krul, Tozer, Lua Lua, Baheng

Leicester

Weale, Neilson, Brown, Berner, Hobbs, Oakley, Wellens, Howard, Fryatt (Waghorn 69),N'Guessan (Adams 90), Gallagher (Dyer 60) 

Kvar på bänken: Logan, McGivern, Morrison, King

Statistik

Mål: Guthrie 52

Mål: 1-0
Skott på mål: 6-6
Skott totalt: 10-12
Bollinnehav: 53% - 47%
Hörnor: 1-2
Gula kort: 1-1
Publik: 38, 813

Kommentar

Fjärde raka vinsten i The Championship och även fjärde raka nollan är ett faktum. Det första som slår mig är dock att klassnivån på Premier League och Championship är slående stor. Jag vill inte på något sätt förta laget deras defensiva arbete, men det har hittills synts tydligt hur begränsade de andra lagen är i sitt anfallsspel. Jag hoppas inte att jag nu får äta upp detta påstende i nästa match borta mot Cardiff. Att avskriva Leicester som ett dåligt fotbollslag är också fel, för i första halvlek var det enbart Harper som stod i vägen och räddade oss från underläge. 

Jag tror det handlar om en kombination av nivån på motståndet och våra backars egna förmåga. Vårt försvar spelar bättre och bättre för varje nolla som hålls och detta är bara logiskt. Med ökat självförtroende blir alla människor bättre och detta gäller självklart också våra backar. Detta var en av flera matcher i rad där vi mer eller mindre stängt matchen och kontrollerat tillställningen efter att vi tagit ledningen. Vi spelade långt ifrån någon drömfotboll, men ni vet hur det är. Topplagen ska kunna vinna även när de inte spelar särskilt bra.

Att vi vinner och går upp i serieledning utan tongivande spelare som Jonas Gutierrez och Shola Ameobi känns oerhört tillfredsställande. En viktig faktor i Newcastles framgång hittills denna säsong ligger i att mittfältarna nu ser ut att kliva fram och faktiskt göra mål. Detta var något som saknades något enorm förra säsongen.

Det kan möjligen ses som lite "gambling" av Hughton att stoppa in tre juniorer mot slutet, men han vet att han måste lufta dessa spelare för de kommer att behövas under säsongens gång. Bra coachat av Hughton som gör ett mycket bra jobb i Newcastle just nu. En stor eloge till den mannen är på sin plats.

Nu väntar ett välbehövligt uppehåll innan det som sagt är dags för bortamatch mot Cardiff 13 september. Tur i oturen är att Gutierrez skadade sig just nu, då han kanske inte missar alltför många matcher. Ameobi ser dock ut att bli borta längre, men nåja. Låt oss glädja oss åt att vi nu ligger på första plats i tabellen. En mycket mycket fin känsla som jag knappt visste hur den kändes.

Per Lidholm2009-09-01 22:37:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies