Lagbanner

-
-

Femte raka när Newcastle slog Cardiff
Fabricio Coloccini gjorde sitt första mål för Newcastle i 1-0 -segern mot Cardiff.

Femte raka när Newcastle slog Cardiff

Bra lag har tur. Bra lag vinner även när de spelar dåligt. The Championship är verkligen ingen bra liga. Tre sanningar som vaskades fram i samband med segern mot Cardiff City.

Startelvor

Newcastle; Harper – Enrique, S. Taylor, Coloccini, Simpson – R. Taylor(Lövenkrands), Guthrie(Butt), Nolan, Smith(utv. 90), Barton(Geremi) – Ranger

Avbytare, ej använda: Krul, Donaldson, Kadar, Lua-Lua

Cardiff; Marshall – Gerrard, Hudson, Quinn, Capaldi – Burke, Rae, Ledley, Whittingham(Etuhu) – Bothroyd, Chopra

Avbytare, ej använda: Enckelman, Gyepes, Matthews, Taiwo, McPhail, Kennedy


Första halvlek

Newcastle, för dagen i gult, startade matchen bäst och fixade fram en handfull hörnor de första tio minuterna. Nile Ranger – återigen ensam forward – krigade förtjänstfullt mot Cardiff välvuxna backlinje med Kevin Nolan och Joey Barton som ”tokpressare” bakom sig. Ryan Taylors hörnor blev aldrig riktigt farliga utan det hela slutade oftast med att Steven Taylor och Nile Ranger mördade fyra-fem Cardiffspelare och drog på sig frisparkar. Newcastles energifyllda start skulle dock bära frukt efter 18 minuter. Ryan Taylor slog en hörna som Nile Ranger fick huvudet på. Dock kunde den 18-årige anfallaren inte styra bollen mot mål utan skallade den endast i sidled. Fabricio Coloccini fick en tå på bollen och hittade tillbaka ut till Ryan Taylor på högerkanten. Denne tog god tid på sig att måtta ännu ett bra inlägg, och under tiden han Coloccini göra en U-löpning för att skaka av sig försvarare. Tillsammans med Steven Taylor vann han därefter den följande luftduellen och prickade in 1-0 med en suverän nick från målområdets kant. Marshall chanslös och Newcastle i en tidig och välförtjänt ledning. Detta var också argentinarens första mål för klubben.

Newcastles fina passningsspel och tålmodiga anfallsfotboll var efter målet som bortblåst. Efter målet följde en mördande tråkig kvart av i princip ingenting. Cardiff var genomgående oförmögna att skapa något av värde, samtidigt som Newcastle förlitade sig till ett obefintligt kontringsspel. Nile Ranger lyckades allt som oftast vinna duellerna på offensiv planhalva, men blev varje gång allt för isolerad. Rangers djupledsspel lämnade också en del i övrigt att önska.

Cardiff började dock hitta ett allt mer funktionellt anfallsspel ju längre halvleken led, och med Chopra som offensiv härförare skapades tillslut ett antal halvchanser i form av hörnor. Halvlekens bästa chans föll till Gavin Rae. En suverän djupledsboll till Chopra lurade hela Newcastles backlinje, och den före detta Newcastlespelaren hittade in till Rae som dock inte kunde träffa mål med Steven Taylor hack i häl.

Andra halvlek

Cardiff började även andra halvlek bäst, och återigen var det Chopra som låg bakom lagets chanser. En välkonstruerad kontring gav Richard Offiongs gamle anfallspartner mycket yta på vänsterkanten, och med flera Newcastlespelare på offensiv planhalva fick han hela backlinjen att börja backa. Dålig kommunikation ledde sedan till att Coloccini, Taylor och Simpson kastade sig mot Chopra som släppte bollen i sidled till Bothroyd. Dock han Harper ut för att avvärja samt sätta sina dobbar i magen på den före detta Perugia-anfallaren.

Förutom Chopra var det livlige högeryttern Chris Burke som låg bakom Cardiffs försök till farligheter. I matchens 69:e minut nöp han till med ett överraskande skott, men inte heller denna gång vållade avslutet några problem för Newcastles veteranmålvakt. Cardiff accelererade därefter sin press och Burkes inlägg borde kanske ha nickats på mål av gänglige Bothroyd kort därefter.

Andra halvleks farligaste och mest nervösa ögonblick skulle dock ske i matchens 82:a spelminut. Newcastle hade lugnat ned spelet och såg allt mer bekväma ut, när den annars felfrie José Enrique fick hybris på egen planhalva. En snurrfint för mycket resulterade i att spanjoren blev yr och spelade bollen rakt i gapet på Burke. Burkes passning gav Chopra ett friläge, och trots att Cardiffs skyttekung snubblade till lyckades han få iväg ett skott. Dessvärre för de blåklädda kom Steven Taylor flygande och blockerade avslutet med handen – utan någon åtgärd från domaren. En rasande Michael Chopra fick inte ens med sig hörna från situationen och skottet som såg ut att vara på väg in i mål. Bra lag har tur.

Matchens slutminuter såg inte ut att bli särskilt dramatiska för än Alan Smith fick i uppgift att reda upp en missad nick av Fabricio Coloccini. Mittbacken missade bollen i en duell med Bothroyd, och denne rann ifrån. Smith såg faran och plockade ned anfallaren med otillåtna medel. Dessvärre kaptenens andra gula kort i matchen och där med även ett rött sådant att inkassera.

En ytterst medioker insats av Newcastle – med undantag för de inledande 18 minuterna – resulterade ändå i tre poäng efter det att Chopra slarvat bort den frispark som Smiths kapning förorsakade. Efter fyra minuters tillägg blåste domaren av matchen som förkunnade att Newcastle tagit sin femte raka seger i The Championship. Bra lag vinner även när de spelar dåligt. Cardiff 0 – 1 Newcastle.

Kommentar

Precis som jag förutspådde i införrapporten så krävdes endast ett mål för att kamma hem alla poäng. Cardiff är tveklöst ett av ligans bästa lag, men detta är verkligen inte en bra liga. Newcastle var verkligen där för att besegras idag, men Cardiffs yttersta kraftansträngningar räckte inte till. Det säger mer om kvaliteten på ligan än något annat. The Championship är verkligen ingen bra liga.

Återigen roligt att se Nile Ranger spela så respektlöst mot erfarna försvarsspelare. Ynglingen behöver definitivt poleras och lära sig positionsspelet som ensam forward. Att inte ha ett enda avslut håller inte, och detta kan förklaras av att han nästan aldrig befann sig i boxen. En sekvens i andra halvlek som talade mycket för Rangers positionsmässiga brister var när Barton hittade Danny Simpson med en magnifik krossboll, var på Simpson inte hade en kotte att sikta på i boxen. På andra sidan straffområdet sågs då Ranger traska runt, helt ointresserad av att attackera första eller andra stolpen. Alan Shearer som tränare skulle nog kunna lära den unge adepten ett och annat om hungrighet i straffområdet.

En sjukt skön och viktig seger på en väldigt tråkig insats. Men än en gång höll vi nollan och än en gång lyckades vi trycka in ett mål utan att ha någon erfaren offensiv pjäs på planen. Segrar som denna bådar gott inför fortsättningen av säsongen, och vi har nu avverkat två av seriens bästa lag utan att förlora. Nu följer matcher mot Blackpool och Plymouth, och jag har personligen väldigt svårt att se hur vi ska tappa poäng mot dessa båda. 

Innan säsongen tippades WBA, Middlesborough och vårt kära Newcastle som tre topplag. Därefter spåddes Sheffield United, Cardiff och kanske QPR eller Ipswich kunna utmana. Cardiff har mycket riktigt inlett serien på ett väldigt bra sätt, och man hade innan dagens match inte släppt in ett enda mål på nya Cardiff City Stadium. På pappret har Newcastle nu spelat två av de absolut svåraste matcherna sett över hela säsongen – WBA borta och Cardiff borta. På planen har det inte sett ut som några övermänskliga lag. Om topplagen i denna serie inte är bättre än så här – inklusive Newcastle som inte alls gjorde någon stor match – så kan The Championship inte klassas som den mardrömsliga den ofta utges för att vara.

Noa BachnerTwitter: @noabachner2009-09-13 18:54:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies