Lagbanner
Inför: En match med en speciell innebörd
Ipswichs manager Roy Keane har en del att fundera på.

Inför: En match med en speciell innebörd

Sir Bobby Robson är en hjälte och legend i både Ipswich och Newcastle. Denna match har därför en alldeles speciell innebörd då en av Portman Roads läktarsektioner i halvtid ska döpas om i Sir Bobbys ära. Nere på fotbollsplanen ska ett möte mellan botten och toppen äga rum.

I veckan hölls en stor minnesstund för Sir Bobby i Durham Cathedral. Sir Bobbys änka Elsie Robson var där. Alan Shearer, Joan Laporta, Fabio Capello, Sir Alex Ferguson, Paul Gasgoine med flera var också på plats. På lördag kommer lagen ha ”The Sir Bobby Robson Foundation” insytt på matchdräkterna, särskilda Sir Bobby-halsdukar har tryckts upp med Ipswich färger och emblem på ena halvan och Newcastles på andra och Portman Roads ena läktare kommer alltså tillägnas Sir Bobby. Det kommer helt klart bli en match med en särskild inramning.

Newcastle

Newcastle fick i tisdags respass ur Carling Cup efter att till stor del ha mönstrat ett juniorlag borta mot Championship-kollegan Peterbrorough. Det blev 2-0 till hemmalaget, men vi ska nog inte lägga allt för mycket vikt på detta resultat. I ligan ser det fortfarande ljust ut då Newcastle efter förlusten mot Blackpool förra onsdagen återigen var tillbaka på den vinnande vägen i och med 3-1-vinsten hemma mot jumbon Plymouth i lördags. I skrivande stund befinner sig de svartvita på andra plats i ligan med sina nitton poäng. Det är en poäng mindre än ledande West Bromwich har spelat ihop.

Intressant är att ett litet glapp har tagit form under oss i tabellen, då Middlesbrough är tre poäng efter medan vi har fyra poängs försprång till Preston och Sheffield Utd, de närmast jagande lagen efter Boro. Det lär dock fortfarande vara för tidigt för att dra alltför många slutsatser om denna tabell. Kom ihåg att det är ett helt Premier League-schema (38 matcher) kvar på säsongen.

Hur är läget i truppen då? De två tongivande spelarna Jonas Gutierrez och Shola Ameobi saknas fortfarande. Jonas är tillbaka i träning och kan vara tillbaka i nästa veckas matcher.
Danny Guthrie passade på att dra på sig två gula kort i ligacupen mot Peterborough och är efter den utvisningen avstängd i detta möte. Vanligtvis har vi överbefolkning på innermittfältsplatserna, men det ser tunnare ut nu då även Joey Barton missar matchen pga. en lättare fotskada. Man Utd-lånet Danny Simpson skadade sig mot Plymouth för en vecka sen och ser ut att missa även denna match. Ett välkommet tillskott i truppen är förutom förra veckans lån Zurab Khizanishvili nu också anfallaren Marlon Harewood som har anslutit på lån från Aston Villa.

Ipswich

Detta är ett lag som av många tippades hamna i toppen av tabellen. De flesta så kallade experter menade till och med att Ipswich skulle komma att kriga om platserna runt play off eller rentav direktuppflyttning. Laget måste i så fall börja öka farten ordentligt då det för tillfället har parkerat sig näst sist i tabellen. Noll vinster, fyra oavgjorda och fyra förluster är en krisartad statistik och något måste börja hända för Roy Keanes lag. Vinner de inte denna match är detta klubbens sämsta start på en ligasäsong någonsin.

Ipswich som redan inför senaste ligacupomgången var utslagna har alltså haft en veckas vila inför denna match. Senaste matchen var borta mot Doncaster i en match som innehöll fyra mål under de sista tio minuterna. Lagen fick tillslut dela på poängen i denna dramatiska 3-3-match. Saknas i truppen gör Ben Thatcher samt långtidsskadade duon Luciano Civelli och David Norris. Försvararen Gareth McAuley är dessutom ytterst tveksam till spel.

Troliga starelvor

Newcastle

Steve Harper vaktar givetvis stolparna, medan en skadad Danny Simpson lämnar ett tomrum på högerbacksplatsen inför denna drabbning. Med största sannolikhet tar Ryan Taylor hand om den platsen och Steven Taylor, Fabricio Coloccini och Jose Enrique formar som vanligt resten av backlinjen.

På mittfältet saknas alltså både Barton och Guthrie. Kevin Nolan och Alan Smith är givna på mittfältet och med tanke på att Hughton verkar föredra ett 4-5-1-system så behöver ytterligare platser fyllas. Detta gör att den ständigt omdebatterade, eller nu mera kanske endast ständigt bespottade Nicky Butt kommer att starta matchen. Lövenkrands har lite skumt nog placerats ute på kanten (jag vill se honom som forward) sen han kom tillbaka till klubben och chansen är stor att det är där han befinner sig även denna gång. Smith, Butt, Nolan och Lövenkrands är troliga startspelare och den femte platsen kan mycket väl gå till veteranen Geremi.

Andy Carroll har kommit tillbaka och gjort två mål på två matcher, vilket är imponerande. Han lär starta här. Nile Ranger som fortfarande väntar på sitt första mål för a-laget startar troligen på bänken tillsammans med nyförvärvet Harewood.

Startelva kan alltså vara:

Harper
R Taylor – S Taylor – Coloccini – Enrique
Geremi – Smith – Butt – Nolan – Lövenkrands
Carroll

Ipswich

Ett Ipswich utan alltför många skador att dras med har spelmässigt sett något bättre ut på sistone. En elva liknande förra helgens är därför inte alldeles otrolig. Detta skulle i så fall resultera i en startelva i den här stilen:

Wright
Rosenior – Bruce – Smith – Delaney
Edwards – Leadbitter – Quinn – Martin
Walters – Counago

Kommentar

Newcastle har ett ryck i tabellen i sikte, medan Ipswich alltså fortfarande väntar på sin första seger för säsongen. Newcastle är favoriter, men mycket publik lär ta sig till Portman Road med tanke på hyllningen till Sir Bobby. Detta gör att ett hårt kritiserad hemmalag dagen till ära kommer få ett extra stöd av publiken och Ipswich kommer troligen att komma heltända till detta möte. 

Jag ser en intensiv start framför mig där hemmalaget mycket väl kan komma att hålla i taktpinnen. Håller vi den stabiliteten som funnits i försvaret under större delen av säsongen kan vi förhoppningsvis rida ut den första stormen. Ett mönster hittills är att vi gjort ganska tidiga mål och sen kontrollerat matcherna. Ett liknande scenario är inte alls omöjligt, men jag är orolig att Ipswich plötsligt ska vakna till liv. Laget bör ha mer potential i sig än vad de hittills har visat och det vore väl just typiskt om det vänder just mot oss. Magkänslan säger att detta slutar med delat pott, 1-1. 

Till sist! Ett tips: Matchen sänds på engelska BBC2 och finns tillgänglig på en del lagliga streams. Många sportsbetting-sidor som tex bet365 livestreamar matchen imorgon med start 18.30. Allt ni behöver göra är att registrera er. Mycket nöje.





Per Lidholm2009-09-25 21:43:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies