-
-

Hattrick av Nolan när Newcastle körde över Ipswich
Nolan - vår nya skyttekung?

Kevin Nolan blev stor huvudperson på Portman Road då han stod för ett hattrick i en match där Newcastle körde över Ipswich med 0-4. Newcastle tar därmed tillbaka förstaplatsen i tabellen, medan krisen blir allt djupare för Roy Keane och hans lag.

Det här var alltså matchen då Sir Bobby Robson skulle få en av stadions läktare döpt i sitt namn och matchen inleddes som sig borde med en minut av applåder till ära för den bortgångne hjälten. Sen var vi igång. Redan i fjärde minuten fick Nile Ranger ett gyllene läge att spräcka sin målnolla i A-laget då han strax innanför straffområdet snyggt vände bort Alex Bruce och Liam Rosenior för att sen placera en bredsida mot målvakt Richard Wrights vänstra stolpe. Ranger fick dock ingen prefekt träff och Wright fick en hand på bollen och styrde ut den till hörna.

Newcastle började bäst och tog snabbt ett visst kommando om matchen. Något som syntes nästan direkt var att Ranger genast fick mer uträttat nu när han hade en anfallspartner bredvid sig. De unga, men stora och tunga anfallsparet Andy Carroll och Ranger höll Ipswichs backlinje sysselsatta. De såg jobbiga ut att möta. Efter en kvart slog Jose Enrique en boll ner mot vänstra hörnet på hemmalagets planhalva. Carroll nådde bollen precis före en utrusandes Wright, varpå Andy testade ett skott från dålig vinkel som dock gick vid sidan av mål.

Matchen fortlöpte i liknande stil som inledningen. Newcastle hade kontroll över matchen utan att få till några riktigt bra lägen. Ipswich hade bitvis en hel del bollinnehav, men ständiga långbollar mot bortalagets straffområde nickades enkelt undan av Newcastle-försvaret. Ipswich såg precis ut som ett lag utan självförtroende.

Så var en halvtimme spelad och det var dags för fem sinnesjuka minuter. Fem minuter som fullständigt skulle döda den här matchen. Allt började med att Newcastle fick en frispark på högerkanten. Ryan Taylor slog in frisparken mot straffområdet och först och högst på bollen var Kevin Nolan som mycket snyggt nickade in bollen i nättaket vi närmaste stolpen. Välplacerat och otagbart för Wright, Ipswich – Newcastle 0-1.

Två minuter senare var det återigen dags för Nolan att öka på sin målskörd. Nolan hann först på en boll från Carroll och inne i straffområdet vände han iskallt bort en glidtacklandes Bruce och placerade sen in bollen under Wright. Det här såg ut som något Shearer skulle ha gjort. 0-2!

På Ipswichs bänk satt en tuggummituggande Roy Keane med en lätt ton av röd i ansiktet och skakade på huvudet.

Tillställningen var inte slut med detta. Trettiofemte minuten och Newcastle fick en frispark till vänster på plan, en bit utanför straffområdet som var ett bra läge för R Taylor att antingen satsa direkt på mål eller att försöka hitta någons huvud inne i straffområdet. Det blev det förstnämnda. Bollen seglade i en båge genom luften och in vid den bortre stolpen. Det känns dock som att Wright delvis får ta på sig detta mål, då han stod aningen felplacerad. Det borde inte ha varit omöjligt att kunna tippa den här bollen över ribban, men, men inte ska vi klaga. Fem minuter hade gått och plötsligt var det Ipswich – Newcastle 0-3!

Hade Keane sett missnöjd ut vid 0-2 så kan jag nu säga att tuggummitugganden blev allt intensivare och att han i detta tillfälle hade varit oslagbar i arga leken.

En varnad, kanske lite skadad, men säkert också knäckt Alex Bruce byttes efter fyrtio minuter ut för hemmalaget och in kom Tommy Smith. Innan halvleken var slut var Newcastle mycket nära att göra ytterligare ett mål då Ranger kom mycket nära med en nick som Wright tvingades till en bra räddning på.

Slut på halvleken och fem minuter hade mer eller mindre avgjort allting. Ipswich var ett knäckt lag. Jag vet hur det känns. Det här påminde om när vi för några säsonger sen hamnade i underläge med 0-3 hemma mot Portsmouth efter elva minuter. Det slår undan benen på en totalt. Det är oerhört skönt att det för en gångs skull var Newcastle själva som stod för denna blixtsnabba dödsstöt. En perfekt halvlek om bara Ranger gjort mål – sa Shearer. Vilka krav vi ställer, börjar vi bli bortskämda här i The Championship? 3-0 i halvtid oavsett vilka målskyttarna är räcker gott för mig. I halvtid hölls ceremonin för Sir Bobby, The Sir Bobby Robsons Stand var nu verklighet. Den förmodligen förgrymmade hemmapubliken höll masken och drömde kanske om bättre tider från förr. Robson hyllades värdigt och välförtjänt.

De resterande fyrtiofem minuterna blir en kortare historia. Ipswich började relativt piggt och försökte skapa något, men inget ville sig riktigt för hemmalaget. Sex minuter in halvleken fullbordade istället Nolan sitt hattrick. Det hela började av en fin räd längs högerkanten av debutanten Zurab Khizanishvili som slog ett perfekt inlägg till en omarkerad Ranger som i sin tur nickade bollen vi marken och mot bortre stolpen. Där dök Nolan upp och nickade på nära håll in 0-4. En redan avgjord match blev ännu mer avgjord.

Sex minuter senare sköt R Taylor strax över från ett hyfsat frisparksläge och sen hände inte särskilt mycket. Ipswich gjorde två byten och i Newcastle gick Ranger ut till förmån för debuterande Aston Villa-lånet Marlon Harewood. Efter sextioåtta minuter dök dock ett litet orosmoln upp på horisonten då Coloccini tvingades gå av. Det såg inte alltför allvarligt ut och vi får hoppas att det var ett fall av att ta det säkra före det osäkra. Zurab klev in som mittback, R Taylor gick ner på högerbacken och Peter Lövenkrands kom in på kanten.

Chanser för Ipswich? Det fanns inga. En kvart från slutet sköt Pim Balkenstein strax utanför från långt håll. Publiken applåderade ironiskt. Ett uddlöst, slaget Ipswich med självförtroendet kört i botten vållade logiskt nog inga stora problem. Newcastle passade mest runt bollen och frånsett ett par idiotiska hemåtpassningar från Enrique så såg det hela stabilt ut. Mot slutet tvingades även R Taylor bryta pga. skada och ynglingen Ryan Donaldson hoppade in. Med fem minuter kvar tog sig Harewood starkt förbi ett par försvarare och avlossade ett tungt skott som Wright räddade ut till hörna. Det såg lovande ut och Harewood kan nog bli en tillgång i The Championship. Nittio minuter var spelade och matchen var slut. En utskåpning där fem magiska minuter avgjorde allt var ett faktum. Ipswich – Newcastle 0-4