Lagbanner
Inför: Scunthorpe - Newcastle
Kan Alan Smith leda Newcastle tillbaka till den vinnande vägen?

Inför: Scunthorpe - Newcastle

Det är inte mycket tid för vila i The Championship och ikväll är det dags för match igen. För första gången på 45 år drabbar Scunthorpe United och Newcastle United ihop i tävlingssammanhang. Det är två nykomlingar som möts. Skillnaden är bara att Scunthorpe kommer närmast från League One och Newcastle från Premier League. Newcastle är givetvis favoriter, men med bortalagets svaga form i åtanke kan vad som helst hända.

Newcastle United

Efter 4-0-segern borta mot Ipswich har Newcastle kommit av sig totalt. Två raka oavgjorda på hemmaplan och så förlust mot Forest i lördags. Laget som mot Ipswich gjorde tre mål på fem minuter har på de tre senaste matcherna endast mäktat med ett enda mål. Dessutom har man tappat serieledningen och ligger nu tvåa efter West Bromwich. Båda har tjugofyra poäng och samma målskillnad, men West Brom har fler gjorda mål.

Hur ser det ut på skadefronten? Sådär. Steven Taylor och Fabricio Coloccini kommer båda att missa även denna match. Coloccini har problem med en ljumske, medan Taylor dras med en hamstring-skada. Enligt Hughton ska Colo kunna vara tillbaka mot Doncaster på lördag. Det har funnits uppgifter om att Taylor skulle bli borta över en månad, men enligt Hughton så rör det sig snarare om ca två veckor. Vi får verkligen hoppas på det.
Shola Ameobi och Joey Barton är som vanligt i sjukstugan med en ankel respektive fotskada.

Annars har Chris Hughton resten av truppen att plocka ifrån. Jag misstänker att det blir samma backlinje som mot Forest, dvs. R Taylor – Khizanishvili – Simpson – Enrique.

Med ett par segrar i bagaget från de senaste matcherna hade detta varit ett perfekt läge att vila vissa av våra spelare, men det känns som att vi inte har råd med det nu. Den här är matchen där vi måste komma tillbaka på banan och bör ställa upp med starkast möjliga lag. Därför tycker både och jag förhoppningsvis herr Hughton att mittfältet bör bemannas med Guthrie – Nolan – Smith – Gutierrez.

Gutierrez är förhoppningsvis lite piggare nu och startar troligen. Gällande en annan rentav dålig spelare senast, nämligen Peter Lövenkrands, så har denne har varit en besvikelse hittills och inte alls levererat på samma sätt som han gjorde under sitt första halvår i klubben. Ett ytterligare alternativ är Geremi, men han startar troligen på bänken.

Uppåt så tror jag att Carroll och Harewood får en till chans. De var båda underkända mot Nottingham, men särskilt Harewood bör ha potential till att ställa till besvär för ett lag som Scunthorpe.

Scunthorpe United

Laget befinner med fjorton poäng på artonde plats i tabellen och vann efter imponerande 3-1 hemma mot Sheffield United sin första match sen femtonde september. Tre av sina fyra segrar har tagits på hemmaplan, så det är ett hyfsat hemmastarkt lag vi möter. På tolv matcher har Scunthorpe mäktat med klart godkända sjutton mål, men har även släppt in tjugotvå. Det är näst flest av alla lag i ligan.

I Scunthorpe saknas anfallaren Ben May och försvararen Kenny Milne pga. skada, medan mittfältaren Michael O’Connor är avstängd efter fem gula kort.

Ett par spelare att hålla ögonen på i Scunthorpe är Grant McCann och Gary Hooper som både gjort fem mål vardera i ligan hittills.

Kommentar

Scunthorpe har den minsta arenan av alla lag i Championship. Den tar in 9000 åskådare. Blackpool klår Scunthorpes Glanford Park med 500 platser. Vad har dessa laga gemensamt? Ja, båda är typiska mindre lag som är totalt laddade när ett lag som Newcastle kommer på besök. Vi har redan fått det bevisat när vi åkte till Blackpool och förlorade tidigare i höstas.
Scunthorpe kommer förmodligen att gå in i matchen med exakt samma inställning. Newcastle måste tackla detta bättre än man gjorde mot både Blackpool och nu senast mot Forest.

Ta kommandot direkt, gå på offensiven, tryck tillbaka Scunthorpe. Låt dem komma av sig. Det låter lättare sagt än gjort, men laget måste vakna till liv nu och detta möte mot, vad jag vill kalla ett bottenlag är ett gyllene tillfälle. Kom igen för f*n!!!

Matchen sänds in på tv någonstans. Att hålla utkik efter eventuella radiolänkar är mitt bästa tips för er som vill följa matchen.

Per Lidholm2009-10-20 12:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies