Colorado - Carolina
3 - 1

Nolan sen hjälte mot Doncaster
Målsprutan Nolan fortsätter sitt segertåg i The Championship

Kevin Nolan blev återigen matchhjälte när Newcastle under lördagen lyckades besegra Doncaster med 2-1. Äntligen slut på trenden med dåliga resultat i en match som mot sitt slut såg Tamas Kadar och Ben Tozer bilda mittbackspar i svartvitt. Efter den senaste tidens insatser och dagens vansinnesvinst måste man fråga sig vad felet är med en liga som Newcastle - i dagens skepnad - nu faktiskt leder?

Efter veckans två missräkningar och den eskalerande turbulensen kring den obefintliga försäljningen av klubben var det med en orolig suck man inväntade avsparken mot Doncaster. Steven Taylor, Fabricio Coloccini, Shola Ameobi, Alan Smith, Joey Barton med flera saknades fortfarande, och med tre poäng ned till Bristol City på 8:e plats kunde denna match ses som en ”make or brake”- situation för säsongen. Vår kommande manager – Chris Hughton – återkallade Nicky Butt i Smiths frånvaro, och gav den gamle dödgrävaren återigen kaptensbindeln. Zurab Khizanishvili fortsatte som mittback tillsammans med startdebutanten Tamas Kadar.

I Doncasters trupp återfanns flera Newcastlebekantingar. Gamle junioren Lewis Guy satt på bänken och James Coppinger, även han en produkt från våra led, startade på de rödvitas mittfält.

Startelvor

Newcastle: Harper – R. Taylor, Khizanishvili, Kadar, Enrique – Guthrie, Butt (K), Nolan, Gutierrez(Tozer) – Carroll, Harewood(Ranger).

Avbytare, ej använda: Krul, Geremi, Lövenkrands , Ngo Baheng, Donaldson.

Doncaster: Sullivan – Shackell, Chambers, O’Connor, Fortune – Coppinger(Hayter), Gillett, Woods, Sharp – Shiels, Hird

Avbytare, ej använda: Guy, Oster, Dumbuya, Heffernan, G. Woods, Spicer.

Newcastle inleder matchen slarvigt och tappar väldigt mycket boll under de första tio minuterna. Tamas Kadar visar prov på sin förmåga och är lyckosam i sina första dueller, även om det hela tiden känns nervöst bakåt med forne Scunthorpe-favoriten Billy Sharp som påtagligast hot. Sharp oroade flera gånger, framförallt från vänsterkanten, utan att skapa några livsfarliga lägen. Efter 18 minuter small det dock bakom Harper. Kadar kunde bara halvrensa när han befinner sig i vänsterbacksposition, och Sharp plockar upp bollen från sin kant och sätter av mot straffområdet. Väl där hittar han ”snett inåt bakåt” till Dean Shiels, och nordirländaren placerar in 0-1 i öppet mål.

Newcastle kom nära att kvittera omedelbart efter Doncasters ledningsmål. Jonas Gutierrez – väldigt skottvillig i veckan mot Scunthorpe - dundrade in en svepande boll mot straffområdet som varken en uppoffrande Andy Carroll eller Marlon Harewood kunde få en tå på. Därefter var det tyst från hemmalaget som inte skapade någon egentlig chans under matchens första 30 minuter. Istället var det Doncaster som var nära att dryga ut sin ledning efter 34 minuter då den mäkta imponerande Martin Woods lät stora släggan tala utanför straffområdet. En Steve Harper-räddning sparade på spänningen den gången, men Newcastle var det klart sämre laget så långt.

Mot slutet av halvleken fick Newcastle dock två gyllene lägen att kvittera. Jonas Gutierrez brände ett totalt öppet mål från två meter, och verkar vara dömd att aldrig göra mål i tävlingssammanhang för oss. Kevin Nolan hade en nick som Neil Sullivan i Doncastermålet bara kunde tippa åt sidan mellan benen på en av sina egna försvarare. Där kom Gutierrez stormande, men lyckades på något outgrundligt sätt få bollen över ribban.

I matchens 45:e minut fick även Andy Carroll chansen att näta och kvittera, men hans nick på José Enriques inlägg dalade millimetrar utanför Sullivans stolpe.

En liten uppryckning mot slutet, men allt jämt Doncaster i ledning och ännu en besvikelse från hemmalaget. 0-1 i halvtid.

Inga byten i halvtid från något av lagen, och det var Newcastle som sakta men säkert ökade pressen på sina motståndare under halvlekens inledning. Carroll och Guthrie kombinerade till ett bra skottläge för innermittfältaren, men hans skott landade ovanpå Sullivans målbur. Minuten därpå var det dags för Carroll att sålla sig till Gutierrez som usel avslutare. Fullkomligt fri med målvakten efter Harewoods skarvning lyckas den unge anfallren missa hela målet och alltjämt underläge för Newcastle.

Efter 60 minuter togs den osynlige Marlon Harewood av planen till förmån för kelgrisen Nile Ranger. 18 –åringen fick igång Newcastles anfallsspel omedelbart och det skulle inte dröja länge innan firma Ranger-Nolan-Carroll började sätta skräck i sina motståndare på allvar.

Först skarvade Carroll fram Nolan till ett bra läge, men dennes skott landade även det ovanpå Doncastermålet. Men strax därpå kom äntligen det förlösande kvitteringsmålet. Andy Carroll gjorde rätt för sig och dundrade in 1-1 i 67:e minuten efter att Danny Guthrie chippat fram honom i läge. En brutal och distinkt avslutning och ett rättvist kvitteringsmål.

Knappa 10 minuter efter kvitteringen är det nära att allt faller samman igen för Newcastle. Ryan Taylor får Dean Shiels nick på armen och Doncaster tilldöms en straffspark. Lagkapten Martin Woods kliver fram och slår straffen utanför.

Ett antal halvchanser skapas från hemmalaget, främst genom Nile Rangers arbetskapacitet och löpvilja, men inga riktigt heta chanser att avgöra genereras. Istället ser Zurab Khizanishvili till att sätta laget i knipa. Ett rött kort – förvisso väldigt diskutabelt – förgör till synes planerna på att vinna matchen med fem minuter kvar att spela. Ett bråk mellan Billy Sharp och Tamas Kadar håller på att balla ur när Khizanishvili och Nicky Butt kliver emellan för att sära på de båda. Sharp och Butt blir varnade, Butt till mångas förvåning, men det röda kortet på vår georgiske mittback kommer nog att överklagas då det saknade logik å det grövsta.

Några händelselösa minuter följde, innan Kevin Nolan slog till med sitt 8:e mål för säsongen i den 92:a minuten. Carroll brottades med 272 Doncaster-spelare och lyckades gräva fram bollen till Nolan som skruvade in ett underbart skott från en bit ut. 2-1 till Newcastle och matchen slut.