2016-12-26 15:00

Bollnäs - Edsbyn
2 - 3

Newcastle på väg mot The Premiership...

Newcastle tog ett stort steg mot förnyat Premier League spel nästa säsong under lördagseftermiddagen när Peterborough hemmabesegrades med 3-1. Samtidigt förlorade Cardiff vilket gör att avståndet till kvalplatserna nu är sex poäng.

Efter det att klubbens framtid äntligen fått några konkreta, om än kontroversiella, svar på ägar- och managerfrågorna har resultaten nu börjat gå Newcastles väg igen. Och det var aldrig riktig någon som trodde att det skulle bli annat än en tredje raka vinst för skatorna när "The Posh" kom på besök.

Gästerna fick det svettigt på Saint James' Park redan under de inledande minuter men räddades från underläge av taffata avslut från de svartvit randiga. Den som illustrerade det hela bäst var ingen mindre än mannen som numer har sitt namn med i alla nypublicerade synonymböcker under ordet tam, avslut. Ja vi alla älskar vår charmör Gutierrez men avsluta det kan han inte.

Hans första försök uppstod efter ett fint samspel med Harewood och lite sedvanlig finess från argentinaren. Det hårda avslutet som följde tog dock på en försvarare och ut till hörna. Minuterna senare fick argentinaren ett nytt läge när Guthries finurliga bakåt pass gav honom möjligheten att skjuta med vänsterfoten. Så blev det också men resultatet blev densamma som om han skjutit med högern, dvs högt och långt bort från allt nät... I den femtonde minuten var det dags igen. Jonas kommer stormandes fram på vänsterkanten, slinker sig in förbi motståndare ett och två innan det blev dags för att avlossa. Och vilken historisk avlossning det blev. Bollen for rakt upp på närmaste back, Morgan, förbi målvakten och in i mål. VA? Ja ni läste rätt. Jonas Gutierrez gjorde mål och mycket riktigt var det hans första för klubben. Vad var oddsen på det inför matchen?

Nåväl tillbaka på fotbollsplanen lät 2-0 målet inte dröja på sig. I den artonde minuten hittade Guthrie Andrew Carroll med en perfekt slagen hörna som den reste Geordien bara behövde skalla in bakom en förtvivlad Joe Lewis i motståndarmålet.

Strax efteråt fick vår tamfatta avslutare till argentinare bytas ut med en ljumskskada. All heder åt honom för ett välbehövligt mål både för hans och klubbens del. Må han fortsätta så här. Hans ersättare var Ryan Taylor.

I och med det påtvingade bytet förlorade Newcastle en dimension i sitt spel och började sakta men säkert sjunka ner i motståndarnas tempo. Det var dock Newcastle som hade halvlekens enda kvarvarande chans när Guthrie på en hörna lyckades skapa lite utrymme åt sig själv och placera ett skott i stolproten med vänsterfoten. Mycket mer hände inte i en annars ganska avslagen halvlek.

Hemmalaget inledde den andra halvleken lika bra som i den första. Ens första målchans vaskades fram när Carroll bröstade fram en långboll till Ryan Taylor. Raylor avlossade med vänsterfoten men fick se sitt skott lägga sig ovanpå målet istället för i. I den femtioandra spelminuten fick Harewood bollen vid straffområdeskanten. Marlon höll i bollen ett tag innan han hittade ut till en framåtrusande Danny Simpson. Den inlånade "Junajtehd"produkten vände därefter bort sin närmaste gubbe och slog något som mest liknade ett inlägg. Men det blev istället ett perfekt skott som letade sig in i den bortre delen av målet. Med andra ord fick vi vår andra premiärmålskytt för kvällen. Härligt!

Målet triggade igång motståndarna. Under de efterföljande minuterna tvingade de först fram två rutin räddningar från Harper med distansskott innan den stora möjligheten till livlina uppstod. Mannen som chansen föll till var Mackail-Smith men trots att han stod fri med Harps bara metern ut från mål lyckades wor Steve överlista sin motståndares skott med en fantastisk reflexräddning.

På andra delen av planen hade Kevin Nolan en listig lobb som var nära att rendera i hans nionde mål för säsongen men Lewis lyckades tippa bollen över ribban i grevens tid. Jose Enrique var annars den som var närmast att göra mål för Newcastle under halvlekens mitt. Hans chans uppstod när han skar in från vänsterkanten och avlossade ett tungt skott som styrdes ut till en hörna.

Det sista nämnvärda som hände i matchen var tröstmålet från gästerna i den åttionde spelminuten. Efter lite sedvanlig kaos i Newcastles straffområde hamnade bollen hos Dean Keats som vände sig om och placerade bollen i mål.

När slutsignalen sedan ljöd innebar det att Newcastle hade tre färska poäng samtidigt som Cardiff hade gått förlorande ur bortaderbyt mot Swansea. Det innebär att vi numer har sex poäng tillgodo på Walesarna och har nu kopplat grepp om en av uppflyttningsplattserna. Tyvärr vann dock samtidigt Albion idag så vi får oss nog en svettig kamp om förstaplatsen förutsatt att allt fortsätter som det varit hittills...

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag på inget sätt hyser något agg mot Jonas. Jag tycker bara att det varit oerhört frustrerande att se honom spela det här året. Maken till en mer ineffektiv spelare var det länge sedan jag skåda. Jag hoppas därför likt alla andra att han nu börjar producera lite fler mål och assist för det behöver vi om vi ska hålla Cardiff och West Brom bakom oss säsongen ut.