Lagbanner
Ner i djupdalen
Big Andy möter sin gamla klubb Preston som han var utlånad till i början på fjolårsäsongen.

Ner i djupdalen

Dags för Preston borta på Deepdale där båda klubbarna är ute efter en vinst för att haka på i striden om guldet respektive kvalplatserna. Det mesta talar dock för att det matchen renderar i ett kryss…

När Newcastle under morgondagen (måndag) reser till Lancashire för möte med Preston gör man det inte längre som serieledare. West Brom vann nämligen i helgen och eftersom Middlandsklubben nu har en poäng tillgodo på oss samt bättre målskillnad är det endast vinst som gäller för de svartvita.

Motståndet Preston North End har inlett säsongen på ett snarlikt sätt som man kunde förvänta sig av de. De ligger på en tolfte plats med tre poäng upp till QPR på sista kvalplatsen. Med andra ord har de allt att spela för.

En intressant aspekt med PNE facit hittills är att elva av sina tjugofyra poäng har man tagit på bortaplan vilket gör att laget hittills är ungefär lika starka hemma som borta. Samtidigt kan man vända på det hela för även om klubben endast förlorat en av åtta hemmamatcher denna säsong så har man kryssat hälften av de. Det är inte gångbart om man ska vara med och tampas om kvalplatserna i slutet på säsongen.

Det vore dock inte helt osannolikt med ett kryss i denna match. Newcastle är nämligen lika poängstarka (tretton poäng på åtta matcher) borta som Preston är hemma men Tynesideklubben har desto svårare att gneta till sig ett oavgjort resultat. Hittills har man nämligen vunnit fyra och förlorat tre av sina bortamatcher. Ja vad ska man säga av det hela? Kryss med gardering för en tvåa är mitt tips.

Om vi går till truppstatusen i de båda lagen så är det ännu oklart om nyförvärvet Fabrice Pancrate får spela för NUFC. Det blir dock sannolikt ett nyförvärv som kommer få speltid och det är motståndarnas Michael Tonge som precis skrivit på ett lånekontrakt året ut (notera: inte säsongen ut). Tonge kommer närmast från Stoke och tas omedelbart med i truppen.

Manager Alan Irvine, som förövrigt varit coach och ansvarig för ungdomsakademin i NUFC, dras endast med en skadad spelare enligt Prestons officiella hemsida och det är skotten Barry Nicholson. Hos motståndarna från norr är det Shola Ameobi och Joey Barton som dras med skador som man ännu inte är kurerade ifrån. Inlånade Zurab Kizanishvili avtjänar sin sista match av sin avstängning i och med detta möte. I övrigt är laget intakt.

Historiskt sett är det jämt mellan lagen. Newcastle har vunnit trettiotre och Preston trettiotvå matcher medan tolv har slutat oavgjorda. Det kanske inte säger så mycket då man senast möttes var året 1987 och Glenn Roeder var en av målskyttarna när skatorna vann med 2-0 hemma på Saint James’ i FA cupens fjärde omgång.

Avslutningsvis så TV sänds matchen på Sky Sports vilket göra att många pubar i vårt avlånga land visar matchen eftersom det inte finns någon Premier League match som konkurrerar om uppmärksamheten. För er i Stockholm kan jag då varmt rekommendera Southside Pub (här kan ni se deras hemsida) där vi förhoppningsvis blir ett par stycken. Avspark 20:45.

Peter Holm2009-11-22 20:35:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies