Malaga - Cordoba
3 - 4

Nolan fixade 3 nya poäng
Kevin Nolan gavjorde mot Preston med sitt åttonde ligamål (nionde totalt).

Newcastle besegrade på måndagskvällen Preston på bortaplan och gick där med åter upp på förstaplatsen. Målspruta Kevin Nolan gjorde matchens enda mål i en relativt jämn tillställning.

Cirka 3000 Geordies hade rest ner till Lancashire i närheten av Manchester för stötta sitt lag i bortamatchen mot Preston. Ett imponerande antal bortasupportrar för en måndagsmatch i november. Men detta är ju standard bland våra supportar.

Chris Hughton såg från början ut att använda sitt typiska 4-5-1-system med Kevin Nolan i en släpande anfallsroll, men då Ryan Taylor skadade sig på uppvärmningen fick istället Marlon Harewood chansen från start och bildade istället anfallspar med Andy Carroll.

Newcastle inledde hyfsat förtroendeingivande och kom till ett antal inläggslägen via Jonas Gutierrez vänsterkant. Det märktes direkt att den gänglige argentinaren var laddad för uppgiften denna kväll. Som vanligt när det gäller Jonas så är det milt uttryckt lite sisådär med slutprodukten och trots ett övertag under de första tio minuterna skapades inga egentliga farligheter.

Efter kvarten spelat vaknade Preston plötsligt till liv och fick för sig att börja bombardera Steve Harper i Newcastle-målet. På åtta minuter hade hemmalaget cirka fyra-fem farliga skott antingen strax utanför eller så rakt på Harper. Om vi någonsin hade trott att detta skulle bli en lätt match så kunde vi här stryka de planerna direkt. Preston tänkte knappast vika ner sig i första taget.

Hemmalagets anstormning bedarrades en aning och Newcastle tog sig åter in i matchen, men utan att skapa mer än några halvfarligheter. Preston hade ytterligare några möjligheter då till exempel Danny Guthrie bjöd Preston på ett kontringsläge efter att ha passat rakt på en motspelare.

Preston avslutade halvleken bäst och en uppryckning från Newcastles sida krävdes i andra halvlek. Harewood hade varit sitt vanliga jag och mest lallat runt utan att bidra med något direkt vettigt. Guthrie hade frånsett några felpassningar varit osynlig. Jose Enrique hade inte lyckats komma i tillräckligt många offensiva räder längs sin vänsterkant och Andy Carroll hade haft svårt att komma till lägen. Till och med Kevin Nolan hade varit osynlig medan Alan Smith sina vana trogen hade armbågat till sig ett gult kort.

Prestons mittback Youl Mawebe skadade sig i slutet av första halvlek och ersattes i paus av Liam Chivers. Newcastle började piggt och Andy Carroll testade bland annat skott som gick strax utanför. Guthrie slog även en hörna som damp ner framför Fabricio Collocini som dock inte hann på bollen innan den rullade in i famnen på Preston målvakt Andrew Longeran. Trots vissa farligheter från Newcastle sida så kändes matchen i detta läge vidöppen.

Efter en timmes spel byttes Carroll ut till förmån för Nile Ranger. Carroll hade inte på något sätt glänst i matchen, men varför Harewood fick vara kvar på planen är för mig en gåta. Tre minuters senare kom nästa byte då Danny Simpson gick ut och ersattes av Tamas Kadar. Den unge ungraren hamnade direkt i en löpduell med Prestons Chris Sedgwick. Kadar lyckades störa Sedgwick så att dennes skott gick strax utanför Harpers stolpe.

En blodig Chris Brown i hemmalaget fick strax därefter bandageras huvudet vid sidlinjen efter en armbåge av Smith. En smula tumult uppstod mellan spelarna och domaren tog med sig Smith vid sidan för att prata. Vi var nog många som trodde att det röda kortet hängde i luften, men domaren nöjde sig med ett snack. Helt riktigt då det tydligt syntes på reprisen hur Smith var uppe i luften långt före Brown som mer eller mindre från en halvmeters håll hoppade rakt in i Smiths armbåge. Smith spelar dock som vi vet alltid på gränsen och Hughton tog under speluppehållet till sig Smith för att växla några förhoppningsvis kloka ord.

Sjuttio minuter spelade och Ranger avlossade ett skott vid straffområdesgränsen som gick strax utanför Lonergans högra stolpe. Ett bra läge. Fyra minuter senare var det dags för en hittills osynlig Kevin Nolan att träda fram. Newcastles anfallsspel hade mest utspelat sig på vänsterkanten med Jonas ständiga framfarter, men med tanke på Jonas bristande kvalitet när det gäller inlägg så skapades detta läge symboliskt nog från högerkanten. Guthrie slog ett fint inlägg som gick förbi Ranger, Harewood och försvarare och fram till Nolan vid bortre stolpen. Bollen gick för ett ögonblick ut att gå förbi Nolan, men denne svänger snabbt runt kroppen och avslutar direkt med ett lågt vänsterskott vid bortre stolpen. Ett mycket bra avslut av en uppenbarligen mycket bra avslutade. Preston – Newcastle 0-1.

Preston försökte sen skapa en press mot Newcastle-målet men lyckades inte skapa några alldeles för farliga lägen. I nittionde minuten kom Peter Lövenkrands in istället för Guthrie och domaren hade lagt till fyra minuters tilläggstid. I sista minuten kom bortalaget i ett utmärkt kontringsläge där Lövenkrands serverade en helt ren Gutierrez till vänster i straffområdet. Nio spelare av tio hade enkelt placerat in denna boll med en bredsida vid bortre stolpen, men Jonas kan frånsett från målet mot Peterborough uppenbarligen inte avsluta då han istället fick en märklig felträff som for långt utanför mål.

Newcastle som nu mera är mycket bra på att försvara uddamålsledningar höll dock ut utan problem och gick i och med denna seger åter upp i serieledning. Preston – Newcastle 0-1.