Tre snabba sänkte svanarna

Newcastle fortsätter segertåget genom Championship, denna gång var det Swansea som fick se sig besegrade på St James’ efter tre snabba mål i första halvlek.

Av de tveksamma spelarna var det endast Andy Carroll som tvingades kasta in handduken, och ersattes av dansken Peter Lövenkrands, annars fanns både Ryan Taylor och Danny Simpson tillgängliga och laget formerades således enligt detta;

Harper, Simpson, S. Taylor, Coloccini, Enrique, Guthrie, Smith, Nolan, Gutierrez, Lövenkrands, Harewood.

Newcastle rivstartar matchen och redan efter åtta minuter får Swanseas målvakt Dorus DeVries vittja nätet sedan Marlon Harewood stött in bollen i misstänkt offsideläge efter en skarvnick av Fabricio Coloccini. Smakstart för hemmalaget som förutom målet redan hunnit skapa ett par chanser och inte tillåtit gästerna komma över halva planen.

Bara knappa kvarten senare är det dags igen, Jonas Gutierrez galopperar ifrån sin bevakning och serverar ett perfekt inlägg till Peter Lövenkrands i boxen som har ett enkelt jobb att sätta pannan till och dubbla ledningen. Newcastle är fullständigt överlägsna hittills.

Den definitiva spiken i kistan kommer nästan direkt efteråt, denna gången med Lövenkrands som organisatör. Hans fina inlägg hittar Marlon Harewood som distinkt nickar bollen i nät bakom en chanslös DeVries och det är 3-0 efter bara 28 minuter.

Newcastle slår nu av lite på tempot och tillåter Swansea komma till några halvlägen. Det närmaste de kommer är ett skott från distans signerat Nathan Dyer som efter att Harper sträckt ut och fått fingrarna på stryker stolpen.

Steve Harper får lite behandling vid sidan av planen när Newcastle är i anfall och holländaren Tim Krul får order att börja värma upp i fall Harper inte kan fortsätta vakta kassen.

Inte mycket mer matnyttigt händer innan paus och Newcastle går till vilan i en mycket betryggande ledning. Inget talar för en vändning i det här läget.

Mycket riktigt så tar NUFC inga risker med Harper utan det är istället Tim Krul som kommer få agera burväktare i andra halvlek. Oklart exakt vad som hände med Steve Harper, men vi får hoppas att det inte är allvarligt då han är en mycket viktig del i den fina inledningen på säsongen.

Newcastle är inte riktigt lika heta i upptakten på denna halvlek och Krul i målet får göra skäl för lönen när han räddar framför fötterna på Dyer i fritt läge. Bra och viktig räddning i det läget.

Swansea förmår dock inte skapa mycket i chansväg och börjar se uppgivna ut samtidigt som Newcastle bara kontrollerar händelserna och ser ut att vilja spela av matchen nu.

Med 20 minuter kvar kliver tvåmålsskytten Marlon Harewood av till förmån för Nile Ranger och Harewood får välförtjänta applåder.

Även fransmannen Fabrice Pancrate får känna på hetluften när han byter av Danny Guthrie med knappa kvarten kvar att spela. Han hinner dock inte involveras så mycket i matchen men hinner i alla fall visa prov på sin snabbhet inför en belåten hemmapublik.

Swansea får sista möjligheten när Krul räddar ett tungt volleyskott från Leon Britton på stopptid och ser till att nollan hålls intakt.

Matchen är slut och det blir en synnerligen välförtjänt seger för Newcastle. Man rivstartar mot ett i närmast paralyserat Swansea och får även utdelning. Efter 3-0 är matchen död och Newcastle ser för en gångs skull ut att ha självförtroende och stabilitet nog att spela av matchen och bara kontrollera.

Hade Swansea reducerat på någon av sina chanser i första eller början på andra hade det blivit nerv i matchen igen, men vi kan skratta oss lyckliga över att ha två riktigt bra målvakter i truppen som kommer upp stort precis när det behövs som mest.