Lagbanner
Inför: Barnsley - Newcastle
Barnsley 18.00 imorgon om man får önska.

Inför: Barnsley - Newcastle

Mer än 7000 Newcastle-supportrar väntas inta Oakwell i London på lördag då ligaledarna Newcastle tar sig an Barnsley. Det är alltså dags för ny bortmatch för våra svartvita hjältar som jagar sin åttonde raka seger mot ett hemmalag med uppåtgående formkurva. Det är med andra ord bäddat för ett mycket intressant möte på lördagseftermiddagen.

Senast Newcastle vann sju matcher i rad var 1994. Mellan 15 augusti till julafton 1992 vann laget i division två, nuvarande Championship elva raka matcher. Det är en bit kvar till detta rekord, men läget i både laget och tabellen ser onekligen bra ut. 

Newcastle vinner och vinner medan lagen under tar poäng från varandra. Detta har gjort att laget med sina fyrtiofem poäng har snott till sig ett sju poängs försprång till tvåan West Bromwich. Man är dessutom hela tolv poäng före tredjeplacerade Cardiff. Det är dock långt kvar på säsongen och varje match är givetvis av yttersta vikt och nu är det alltså dags för match mot Barnsley, ett lag som helt klart har spelat upp sig en aning på sistone. 

Barnsley ligger för tillfället på femtonde plats med tjugofem poäng. Det har blivit sju vinster, fyra oavgjorda och åtta förluster för Londonlaget. På hemmaplan har laget mäktat med tre vinster på tio matcher. Barnsley inledde säsongen tämligen uselt och det dröjde till sjunde omgången innan man plockade sin första trepoängare. Managern Mark Robins har dock fått lite mer ordning på sitt lag på sistone och man har inte förlorat sen 24 oktober. 

Skadeläget 

Barnsleys försvarare Stephen Foster fick en ordentlig smäll i en kollision med Scunthorpe-spelare i onsdagens 1-1-match på Oakwell. Enligt manager Robins ser han mer eller mindre ut som en sönderslagen boxare för tillfället, men bör kunna delta i lördagens match. Faktum är att Barnsley faktiskt har en helt frisk trupp att välja bland. 

Det ser ljust ut även på Newcastles skadefront. Joey Barton och yngligen Haris Vuckic är de enda spelarna som saknas. Allas vår hjälte Shola Ameobi gjorde comeback senast och firade detta med mål direkt. När han i andra halvlek byttes ut gick han direkt ner i spelartunneln, men enligt rapporterna handlade det bara om redan planerade åtgärder. Det var alltså inte en fråga om att Shola skulle ha slagit upp sin skada eller liknande. 

Den interna skytteligaledaren Kevin Nolan är dessutom tillbaka från avstängning, medan läget för den nyligen arresterade och något problematiske slagskämpen Andy Carroll fortfarande är oklart. Det återstår helt enkelt att se ifall anfallaren finns med i truppen eller ej. 

Lagen 

Maltesen Daniel Bogdanovich är med sina sex mål Barnsleys bäste målskytt hittills. Han vilades i veckans match mot Scunthorpe och lär med största sannolikhet starta imorgon på topp imorgon. Håll även ett öga på mittfältaren Mark Hammill och anfallaren Jonathan Macken. En annan forward, Andy Gray som har kommit tillbaka från skada lär också vara aktuellt för spel. 

I Newcastle startar givetvis Harper i mål och backlinjen bör som oftast bestå av Danny Simpson, Steven Taylor, Fabricio Coloccini och Jose Enrique. Med en så gott som skadefri trupp är det hård konkurrens om mittfältsplatserna. Fabrice Pancrate kan mycket väl få chansen från start på högerkanten igen, då denne förutom sitt mycket fina mål mot Watford enligt rapporter ska ha gjort helt ok ifrån sig senast. 

Det kommer bli upplopp på forum över hela internet ifall Kevin Nolan inte går in och tar tillbaka sin innermittfältsplats till förmån för Nicky Butt. Troligen ska inga upplopp behöva bli aktuella då det troliga är att Butt får sätta sig på bänken igen. Alan Smith och Jonas Gutierrez är givna på resterande platser. 

Chris Hughton har visserligen varit förtjust i att spela ett slags 4-5-1-system på bortaplan, vilket i mångas ögon har varit en alltför defensiv grundformation. Med alla forwards att tillgå sätter nog troligen Hughton två forwards på topp. Precis som han gjorde mot Coventry i onsdags. Peter Lövenkrands har äntligen kommit igång för säsongen och startar troligen tillsammans med Ameobi. 

Trolig startelva är alltså:
Harper
Simpson – S Taylor – Coloccini – Enrique
Pancrate – Nolan – Smith – Gutierrez
Ameobi – Lövenkrands 

Som alla vet så har vi ett tufft matchschema och Hughton kan komma att stuva om lite för att vila spelare. Ett klassiskt rotationstänk med andra ord. Ryan Taylor eller Danny Guthrie skulle möjligen kunna starta istället för Pancrate. Marlon Harewood eller Nile Ranger som äntligen gjorde sitt första a-lagsmål i onsdags börjar troligen på bänken. 

Förväntingar 

Det vore ingen skräll om matchen kommer att se ut som många andra av våra bortamatcher. Med andra ord ett hemmalag som pressar i perioder, tvingar Harper till några svettiga räddningar men som lyckligtvis för oss är ruggigt ineffektiva. Newcastle spelar en stundtals mindre vacker långbollsfotboll, medan Gutierrez och Enrique löper sönder vänsterkanten. Newcastle får genom en individuell prestation ett mål mot slutet av halvleken och kontrollar sen relativt stabilt resten av matchen. 

Det KAN se ut så. Vi har sett andra scenarion också. Överkörning av Ipswich 0-4 och smärtsamma förluster mot Blackpool och Scunthorpe. Well well, någon gång lär segersviten ta slut, men jag ser ingen anledning till varför det skulle vara i denna match. Vi är i Championship-mått mätt starka på alla positioner och har tillräckligt med matchvinnare för att ta hem ytterligare tre poäng.



Per Lidholm2009-12-11 17:50:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies