Lagbanner
2017-01-13 04:30

Los Angeles - St Louis
5 - 1

Segersviten bruten efter kryss mot Barnsley
Barnsley lyckades knipa en poäng mot ligaledarna Newcastle.

Segersviten bruten efter kryss mot Barnsley

Trots ledning två gånger om så fick Newcastle nöja sig med 2-2 i gårdagens bortamatch mot Barnsley. Segersviten på sju raka matcher är därmed bruten.


Newcastle fick en drömstart på Oakwell i London då Kevin Nolan redan i sjätte minuten gav gästerna ledningen. Ryan Taylor slog från sin högerkant en långboll som via Andy Carrolls panna hittade Kevin Nolan vid straffområdesgränsen. Nolan som var före sin närmsta försvarare gjorde inget misstag då han med en bredsida placera in 0-1 vid bortre stolpen. Det såg ut att bli en trevlig eftermiddag för de mer än 7000 tillresta Newcastlesupportrarna i bortaklacken.

Jonas Gutierrez hade sedan ett bra läge med en nick, men första halvleken var annars inte alltför händelserik. Newcastle såg ut att kontrollera matchen och Barnsley hade svårt att på allvar kunna hota ett stabilt spelande bortalag. Ryan Taylor som var petad i onsdags spelade nu från start och stod för en bra insats under matchens första fyrtiofem minuter. Han hade bland annat ett farligt skott som for strax över ribban.

0-1 var resultatet i halvtid och scenariot tycktes likna en rad tidigare bortamatcher under säsongen.

Andra halvlek gick dock inte riktigt enligt planerna. Barnsley kom ut som ett nytt lag och började genast pressa ett passivt Newcastle. Andra halvlek var bara sju minuter gammal då en helt omarkerad Emil Hallfredsson från nära håll dunkade in 1-1 via ribban. Barnsley var med i matchen igen och många kände nog att det var dags för Chris Hughton att agera.

Newcastle hade alltså startat matchen med den typiska 4-5-1-uppställningen med Nolan som släpande forward. Hughton hade valt att starta med Carroll på topp och där med placera hela fyra anfallare på bänken. Shola Ameobi, Peter Lövenkrands, Marlon Harewood och Nile Ranger fick alla bevittna Barnsleys kvittering från bänken.

Frustrerande nog så höll Hughton inne på bytena. Båda lagen hade ett par bra lägen, men Barnsley började att ta över. I sextinionde minuten fick så Hughton äntligen tummen ur arslet och bytte ut Jonas Gutierrez och satte istället in Harewood.

Harewood behövde bara nio minuter på sig att göra skillnad. Det fanns inget i spelet som tydde på ett Newcastlemål och målet kom som en blixt från klar himmel. Steve Harper slog en utspark som Carroll återigen skarvade ned med huvudet. Denna gång till Harewood som snyggt skarvade in 1-2 med en volley i nättaket. Haren såg ut att ha räddat Newcastle och en den åttonde raka segern såg ut att vara nära.

Newcastle har varit utomordentligt bra på att bevaka ledningar denna säsong. I förra årets Premier League var det däremot lite av ett signum att släppa in sena mål. Igår var det dags igen. I åttiosjunde minuten nickade hemmalagets Bobby Hassell in 2-2 på en hörna, vilket även blev matchens slutresultat.

Kommentar

Okej, segersviten är som sagt bruten, men let's face it. Poängtapp måste komma då och då. Det är alltid frustrerande att tappa ledningar och särskilt frustrerande är det att göra det tre minuter innan ordinare tid. Gapet till tredjeplatsen minskade från tolv till tio poäng, men det ska knappast finnas någon anledning till panik.

Frustrerande är dock det faktum att Hughton verkar ha ett alltför defensivt grundtänk i bortamatcherna. Ranger gjorde mål senast, Ameobi gjorde mål senast, Lövenkrands hade gjort två mål på de tre senaste matcherna och Harewood hade gjort ett mål de tre senaste. Då startar Hughton märkligt nog med den nyligen arresterade problemmakaren Carroll. Att sätta alla dessa fyra spelare på bänken är rent och skärt slöseri. Vi är bra nog gå ut i dessa matcher med ett mer offensivt tänk.

Det är många matcher där vi har backat tillbaka efter att vi tagit ledningen för att mer eller mindre bjuda in motståndarna i matchen. Barnsley lyckades till skillnad från de flesta andra lag att utnyttja detta och göra inte bara ett, utan två mål. Delad pott verkar ha varit ett rättvist resultat denna lördagseftermiddag.

Matchfakta

Mål
Barnsley: Hallfredsson 52, Hassell 87
Newcastle: Nolan 6, Harewood 78

Bollinnehav: 54% - 46%
Skott på mål: 6-3
Skott totalt: 11-10
Gula kort: 2-1




Per Lidholm2009-12-13 22:20:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies