Lagbanner
2017-01-08 01:00

Ottawa - Washington

Inför: Newcastle - Derby
Alan Smith är förhoppningsvis tillbaka ikväll.

Inför: Newcastle - Derby

Newcastle avslutar 00-talet med match hemma på St. James Park. Derby County står för motståndet och Chris Hughtons svarvitrandiga ligaledare är stora favoriter.

Läget i Newcastle

Det är dags att göra bokslut över ett kaotiskt 00-tal. Årets sista match spelas på St. James Park och motståndarlaget är Derby County.

Newcastle leder alltjämnt Championship och har för tillfället ett betryggande avstånd på tio poäng ner till tredjeplatsen. Exakt halva serien är nu spelad och för Newcastles del handlar de om att hålla exakt samma fokus under säsongens andra halva.

I hemmalaget väntas den viktige mittfältskuggen Alan Smith vara tillbaka och kan mycket väl gå direkt in på innermittfältet igen. Den näst intill bortglömde olyckskorpen Joey Barton ska enligt rapporter även han närma sig en comeback, men återkomsten är fortfarande några veckor bort.

Newcastle har annars en skadefri trupp och manager Chris Hughton har en del tuffa beslut att ta. 2-2-matchen borta mot Sheffield Wednesday i lördags var långt ifrån skatornas bästa match för säsongen och med denna match så pass tätt inpå kan Hughton komma att stuva om en aning i startelvan.

Steve Harper står givetvis i mål och backlinjen består troligen av Danny Simpson, Steven Taylor, Fabricio Coloccini och Jose Enrique. Det känns för tillfället faktiskt svårt att spekulera i startelvan. Jonas Gutierrez blev utbytt relativt tidigt mot Wednesday och kommer med all sannolikhet starta till vänster på mittfältet. Danny Guthrie har visat fin form på sistone och förtjänar en startplats. Troligen får han då starta ute till höger då Hughton knappast vill peta på innermittfältarna Kevin Nolan och Alan Smith.

Shola Ameobi har kommit tillbaka från sin skada och gjort mål på mål sedan comebacken. Han byttes ut mot Andy Carroll med tjugo minuter kvar i lördags och lär få starta i kvällens match. Carroll, Marlon Harewood, Peter Lövenkrands och Nile Ranger bör konkurrera om den andra anfallsplatsen.

Läget i Derby

Derby ligger på 18:e plats i ligan och kommer senast från en hemmaförlust 0-2 mot Blackpool. Läget är inte alltför bra för ett bortasvagt Derby. Man har endast tagit en seger på elva bortamatcher.

Dean Moxey fick två gula kort senast och är därmed avstängd idag.
Frågetecken finns för Shaun Barker, Miles Addison och Dean Leacock. Paul Green är tillbaka efter en släng av influensa och kan komma att figurerar i startelvan.

Förväntningar

Newcastle har nio segrar, två oavgjorda och noll förluster på hemmaplan och möter ett väldigt bortasvagt Derby. Jag räknar med en stabil seger här.

Vi har dock plågsamma minnen från möten med Derby. Säsongen 07/08 bjöd Derby på en totalt genomusel sejour i Premier League och vann bara en enda match. Givetvis vann man denna match mot just Newcastle. 1-0 på Pride Park var alltså Derbys enda trepoängare på hela säsongen. I mötet på St James Park var Derby dessutom tre minuter ifrån att återigen vinna, men matchen slutade 2-2.

Well well, det är dags att glömma dessa dystra matcher och blicka framåt. Newcastle ska kunna kontrollera den här matchen och göra åtminstone ett par mål. Jag tror att Shola Ameobi och Peter Lövenkrands gör målen i en stabil 2-0-seger.

Matchen sänds live på bet365.com med start 18.20 


Per Lidholm2009-12-28 16:23:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies