2017-01-08 01:00

Ottawa - Washington
0 - 1

Mållöst Derby

Det blev inga mål i måndags när Derby besökte Tyneside för möte med regionens stolthet. Det innebar för hemmalagets del att man för tredje gången på fyra matcher bara fick med sig ett kryss ifrån en match.

Newcastle United går in till morgondagens årssikfte med elva raka matcher utan förlust och i klar serieledning. Trots de positiva vindarna finns det fog för att ana lite onåd. I denna förlustfria svit vann man de första sju matcherna men i måndags mot Derby kom det tredje oavgjord resultatet från de fyra senaste matcherna. Omvärlden börjar därmed närma sig och med tanke på att klubben blivit av med både Danny Simpson och Marlon Harewood nu så finns det tomrum att fylla. Det ryktas förvisso om många intressanta alternativ och Hughton har utlovat att en anfallare ska införskaffas men av tiden har vi skator lärt oss att aldrig tro på det vi hör förrän det blir realitet.

Över till matchen så valde manager Hughton att göra några justeringar från matchen som spelades två dagar innan. Den viktigaste var den som såg till så att Alan Smith fick spela från start igen och därmed förpassades Nicky Butt till bänken. Shola Ameobi gick samma öde till mötes då Andy Carroll och Peter Lövenkrands tog plats uppe på topp (Harewoods lån hann avslutas mellav dessa två matcher så han var den tredje som försvann från laguppställningen). Avslutningsvis kastade Ryan Taylor in på Guthries högermittfälts plats.

Hemmalaget var det klart bättre laget under matchens inledning. Bland annat hade Carroll två kvalificerade nicklägen från inlägg som han inte lyckades få på mål. Det var dock "Raylor" som var närmast att inleda målskyttet. Den forne Wiganspelaren tog hand om en frispark strax utanför straffområdet som han prickträffade ribbans överkant med.

Newcastle fortsatte att mala på och när Gutierrez kom runt på sin kant blev det farligt. Argentinaren skickade in ett lågt inlägg som Lövenkrands först tog emot innan han avlossade ett skott på egenvolley. Bollen for mot den bortre stoplen men tyvärr även bortom den. Jonas var minuterna senare framme igen och serverade Ryan Taylor till ett friläge. Han lyckades dock inte hålla sig kall och hans bredsidade avslut räddades av Bywater.

Halvlekens andra havla bjöd inte på mycket alls och Derby började allt mer komma in i matchen efter de vårdslösa avsluten fråv hemmalaget. De hade även ett gylenne läge att ta ledningen då ett inlägg från Hulse nådde en omarkerad Campbell vid första sotlpen. Harper var dock med på noterna när Derbyspelaren avslutade direkt och lyckades med sitt knä rädda hemmalaget från underläge.

Den andra halvleken bjöd inte på lika positiva (svartvita) tongångar som den första men NUFC skapade ändå den första kvalificerade målchansen. Med knappa kvarten in slog Carroll ett hårt inlägg från straffområdeskanten som Steven Taylor med sin panna styrde mot mål. Nicken var dock alldeles för dålig och gick rakt på Bywater

Desto längre tiden gick desto tydligare blev det att matchen skulle sluta med en poäng vardera men avslutningen blev ändå dramatisk. Det började med att svärmorsdrömmen Robbie Savage knäade lagkamraten Miles Addison i ansiktet. Minuten senare åker han på ett gult kort när han sänker nyinbytte Ranger med en sen tackling. Men kanske var det hela värt mödan då samme Ranger fick matchens klart bästa målchans med två minuter kvar av ordinarie speltid och kanske hade var han lite omtumlad efter Savage övergrepp? Hursom chansen uppstod på så vis att Kevin Nolan slog ett perfekt inlägg till den gode Niles fot. Den lovande anfallaren förlängde bollen i målets riktning men oturligt nog for den rakt upp i ribban och damp ner på mållinjen där Bywater kunde fånga den.

Det sista noterbara som hände i matchen var att McEveley drog på sig ett andra gult kort på tilläggstid och därmed blev utvisad.

Nu har jag förvisso inte sett matchen (tog förgivet att alla måndagsmatcher sparkades igång 20:45) men det känns som att vi var snäppet bättre än Derby. Vi hade i Ryan Taylors två chanser, Steven Taylors nick och Nile Rangers ribbträff fyra utomordentliga lägen att göra mål. Gästerna hade förvisso även de en chans som bara ska rendera i mål men överlag känns det som en besvikelse att vi inte vann. Framför allt eftersom Forest numer har åtta poäng upp till oss. Vill det sig illa och vi inte börjar vinna igen kan det avståvdet snabbt bli mindre. Kom ihåg att det inte var länge sedan vi hade tolv poäng tillgodo på tredjeplatsen.

Samtidigt så var det väl ändå ganska väntat att det skulle komma en dipp förr eller senare så man behöver kanske inte dra för stora växlar av det hela. Kampen om ligaguldet är dock vidöppen. West Brom har i skrivande stund sex poäng upp till oss med en match mindre spelad. Det lär bli en minst sagt spännande "seriefinal" när lagen drabbas samman på Saint James' Park på måndag om tre veckor (notera att matchen kickas igång 20:45 precis så som det ska vara! Och ja jag är oerhört bitter över det här med tiden för Derbymatchen...).