Lagbanner

dALLAS synar (3)- Mittfältet. Del 2

Fortsättning på Jens Agös "mittfältskrönika".

Veteranen bland de fyra givna är givetvis allas vår Gary Speed, 33 år i september som i och med matchen mot Southampton avslutade sin femte säsong i klubben. Har under dessa säsonger utvecklats till en av mina personliga favoriter, skall sanningen fram så stod han inte särskilt högt i kurs hos mig när han skrev på för klubben i februari 1998 (£5,5M Everton FC). Den walesiska landslagskaptenen personifierar den gamla brittiska skolan där kraft och lojalitet förordas. Få defensiva mittfältare gör dock så många mål som Speed, säsongen 99/00 hann han med hela 13 stycken och i år var Speed sist på bollen vid en handfull tillfällen. Den patenterade hörnvarianten där Solano slår en utåtskruvad hård hörna och där Speed möter perfekt har blivit en klassiker. Som balansspelare med tre offensiva mittfältare framför sig kan man dock förstå att Speed fyller en ytterst viktig roll. Kontraktet löper till juni 2005 men nog behöver Speed möta konkurrens framöver.

Under den gångna säsongen skedde en av de hittills dyraste tonårsvärvningarna i Premier Leagues historia. 19-årige Jermaine Jenas skrev efter månader av spekulationer på ett femårskontrakt för Newcastle; övergångssumman skrevs till i runda slängar £5M. Jenas hade under säsongen erövrat lagkaptensbindeln i klassiska Nottingham Forest och jag hade förmånen att se honom spela i ett par direktsända matcher. Den gänglige talangen hann med 33 matcher och 4 mål för Forest; de flesta som yttermittfältare eller i en mer defensiv central mittfältsroll. Att Jenas betraktas som något av ett underbarn är ingen underdrift; han har landskamper på alla ungdoms nivåer och har i dagsläget en plats i det engelska U21-landslaget. Att Sir Bobby Robson betraktar Jenas som en viktig kugge i framtidsbygget står klart; Jenas kastades in i hetluften i Premier League endast fem dagar efter att han skrivit på för klubben. Under våren fick vi se en del lovande insatser från den elegante mittfältarens sida och mer kommer med all sannolikhet att komma. En försäsong med riktig träning kan leda till fullständig succé nästa säsong; kom ihåg var ni läste detta först!

Förmodligen visste Sir Bobby Robson vad han gjorde när chilenaren Clarence Acuna anslöt till Newcastle United i oktober 2000 för fyndpriset £1M från den chilenska toppklubben Universidad de Chile. Enligt mig en av våra mer underskattade spelare som i princip aldrig gör en dålig match. Jag vill prisa Acuna för dennes oerhört professionella inställning; har aldrig hört den chilenske gentlemannen kritisera laguttagningar eller dylikt i pressen. Hjärtat och lungorna personifierar denne spelare kanske bättre än någon annan spelare i dagens United. Hjärtat för inställningen och ambitionen att alltid kämpa till det yttersta, lungorna för de kopiösa arbetsinsatserna. Även Acuna har valt att lägga undan landslagsskorna, om än tillfälligt så i varje fall under tiden i Newcastle. Den 27-årige defensive mittfältaren har kontrakt över juni 2004 och jag förmodar att lejonhjärtat Acuna kommer att berika oss med fler härliga insatser framöver.

Sydamerikanska spelare har varit populärt under Sir Bobby Robsons tid i klubben. Diego Gavilan, 22, och en av Uniteds representanter i det pågående VM-slutspelet har inte lyckats anpassa sig till den brittiska fotbollen. Gavilan blev i januari 2000 den förste förste spelare från Paraguay att spela i England; han lämnade hemlandet och Cerro Porteno för £2M och skrev ett fyra och ett halvt år långt kontrakt. Gavilan debuterade i enlighet med god United-sed omgående men har efter det inte varit till någon glädje, varken för klubben eller för oss supportrar. Den vindsnabbe yttermittfältaren har under säsongen varit utlånad och spelat i Mexico, Guadalajara, och frågan är om han kommer tillbaka till England när Paraguay nu spelat färdigt i VM.

Till avdelningen misslyckade värvningar bör även argentinaren Christian Bassedas, 29, hänföras. Själv hade jag stora förväntningar på den tekniske mittfältaren när denne anlände efter sin £3M-transfer från Velez Sarsfield under sommaren 2000. Förväntningarna grusades direkt då Bassedas ådrog sig en svår fotskada när United försäsongsmatchade mot amerikanskt motstånd. Bassedas kom därmed att debutera för Newcastle först i november mot Bradford. Det blev ändå dryga 20-talet matcher under säsongen men Bassedas insatser var inte lysande. Omställningen till det furiösa tempot och det intensiva närkampsspelet i Premier League var alltför stor och Bassedas kom enligt mitt tycke alltför ofta till korta. I vissa stunder briljerade han med sin fina teknik och spelsinne men det fungerar helt enkelt inte att ha en mittfältare som viker undan i närkamperna. Under den gångna säsongen har den förre argentinske landslagsmittfältaren varit utlånad till Tenerife men inte ens där har han enligt rapporter imponerat; klubben blev ju även nedflyttad. Huruvida Bassedas ansluter till försäsongen är i dagsläget oklart. Rykten gör gällande att en flytt tillbaka till Argentina är aktuellt och inte mig emot.

En Geordie i Newcastle. Dessutom egen produkt!. Inte Alan Shearer utan mittfältaren Jamie McClen, 23. Har under säsongen visat fin känsla men ligger nog i farozonen för en transfer till någon mindre klubb. Ett gäng Nationwideklubbar samt ett par Premiershipklubbar uppges ha ett intresse av den unge mittfältaren och ett inte alltför djärvt tips är att McClen säljs av; förmodligen till nytta för honom själv. Dessa eviga månadsutlåningar skapar inte den självkänsla och den spelglädje en ung mittfältare måste ha för att utvecklas.

En annan ”local boy” och egen produkt är Stu Green, nyligen fyllda 21. Situationen är liknande den McClen har med den skillnaden att Green ännu inte har slagit sig in i representationslaget. Är aktuell för andra klubbar.

Pedro Dimas, 20, är en annan mittfältare som jag aldrig sett spela. Snabb yttermittfältare med ett bra tillslag men hittills reservspelare. De båda 20-åringarna Mark Boyd och Brian Kerr kommer förmodligen att lämna klubben under sommaren. Situationen är likartad de flesta av dessa unga locals och de skulle utvecklas bättre i andra klubbar. Kerr debuterade faktiskt redan i september 2000 mot Coventry på Highfield Road. Idag är dessa herrar långt ifrån startelvan.

Utöver dessa finna i akademilaget bland annat supertalangen Ross Gardner som jag hade förmånen att se i U17 VM och jämngamle irländaren Alan O’Brien.




Redaktionens noteringar:
Som ni kanske redan uppmärksammat, så brister ett par delar i krönikan p.g.a. redan införskaffade nyförvärv, samt färdigspelad VM turnering. (Läs Finalen.)
Vi tackar dock Jens för hans fina krönika och ser fram emot nästa del.


Jens Agö2002-06-29 23:48:00

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies