Lagbanner
Demolition Derby: Newcastle 5 - 1 Sunderland

Demolition Derby: Newcastle 5 - 1 Sunderland

Newcastle krossade, förlöjligade, knuffade runt i en ring, förudmjukade inför alla deras kompisar, hånade och jämnade Sunderland med marken. Siffrorna skrevs till 5-1 och Kevin Nolan gjorde hattrick. Som att ta godis från ett barn.


Som väntat - och tippat i införrapporten - spelade Hughton med samma lag som mot West Ham. Tim Krul mellan stolparna, Danny Simpson, Mike Williamson, Fabricio Coloccini och José Enrique i en fyrbackslinje, Joey Barton till höger på mitten, Jonas Gutierrez till vänster och Cheick Tioté bredvid kapten Kevin Nolan. På topp stångades våra jättar Shola Ameobi och Andy Carroll.

Steve Bruce valde Mignolet i mål med Phil Bardsley, Titus Bramble, Michael Turner och Nedum Onouha som backlinje framför sig. På mitten startade Jordan Henderson, Steed Malbranque och Lee Cattermole, med Danny Welbeck och El Mohammady på var sin sida om Darren Bent. Alla var sämst.

Första halvlek

Sunderland såg något aggressivare ut under matchens inledande minuter, men Newcastles fysiska spel och inställning visade sig snart. Andy Carroll och Cheick Tioté drog på sig ett gult kort var för att sätta ribban, vilket verkade inspirera övriga svartvita till vad som skulle komma att bli en ren tortyr för Sunderland.

Efter en Newcastlehörna fick Sunderland dock en möjlighet när man kontrade med Darren Bent och Welbeck efter att Tioté tappat bollen mot Malbranque. Welbeck lyckades dock med konststycket att inte se en helt ren Bent till vänster om sig utan borrade ned ögonen i planen, tog ett felbeslut och sköt via täckande - och som vanligt suveräne - Mike Williamsons ben till hörna.

En stund senare var det hörna åt andra hållet, och en till synes inprövad variant var nära att bära frukt. Joey Barton slog en stigande krossboll på bortre där den för dagen värdelöse Michael Turner hade tappat Andy Carroll helt och hållet. Dennes nick in mot mål tippades av Mignolet precis framför näsan på en framstormande Fabricio Coloccini.

Nästa chans var också Newcastles. Joey Barton fick tag i bollen en bit utanför straffområdet och överraskade Mignolet med ett hårt och lågt skott vid dennes vänstra stolprot. Ny hörna för Newcastle och nya problem för soporna.

Ungefär 12 846 spelare hoppade samtidigt vid bortre stolpen när hörnan från Barton flög in i boxen, och på något sätt damp bollen till slut ned framför Kevin Nolan. Denne hade en utrusande Mignolet i ryggen, men la sig bekvämt baklänges och vinklade med en väldigt väl avvägd cykelspark upp bollen i nättaket. St. James's Park exploderade i ett vrål av glädje och målskytten brottades ned av först Carroll och sedan resterande nio utespelare - inne i Mignolets målbur. 1-0 Newcastle.

Det skulle inte dröja allt för länge innan det var dags igen. En fortsatt dominant inställning från hemmalaget ledde till en del halvchanser, men tillslut tog Jonas Gutierrez fart från sin högerkant, väggade med Nolan och drog på ett skott med sin patenterade felträff. Bollen styrde på mackemförsvarare och hamnade hos Carroll som försökte sig på en liggande konstspark. Denna misslyckades fatalt, men bollen skyfflades ändå mot motsatt del av straffområdet där Nolan väntade. Efter att ha passerat en offsidestående Shola Ameobi fick Nolan bollen på sina fötter och rullade behärskat in 2-0. Välförtjänt och ett mycket bra avslut av kaptenen som nu var tvåmålsskytt. Mer skulle det bli.

En smått panikslagen Steve Bruce såg sitt lag förlora nästan varje närkamp och bli uppätna av framförallt Käk Tioté som knaprade Cattermole och gänget till frukost, lunch och middag. Den gamla mittbacken bytte in jättevärvningen Asamoah Gyan mot gästernas dittills enda hot - El Mohammady - efter 38 minuter och övergav därmed sin matchplan. Det draget funkade hur dåligt som helst.

Vi hade spelat 46 minuter när Gutierrez återigen rörde om i grytan. Med sina aviga löpsteg och konstiga touch tog han sig in i boxen där Nedum Onouha stoppade in ett krokben mellan Jonas båda. Solklar straffspark, och nog borde Onouha fått sitt andra gula här. Upp stegade Sunderlanddödaren Shola Ameobi och slog en av fotbollshistoriens säkraste straffsparkar. 3-0 i halvtid.

Andra halvlek 

Sunderland visste att man behövde ett tidigt mål, och när man vaskade fram ett par hörnor började nog en del Skatnaglar att bitas runt om på St. James's och hemma i TV-sofforna. Alla farhågor försvann dock i och med de rödvitas oförmåga i mer eller mindre varje moment. Lagets bästa spelare - i alla fall i första halvlek - Phil Bardsley, hade ett skott som José Enrique coh Tim Krul avvärjde med hjälp av varandra utan större problem. Mer än så åstadkom man inte i offensiv väg. Istället var det dags för en gammal bekant att påminna om oss hur det brukade se ut på SJP förr i tiden.

Super-clownen Titus Bramble tog sats mot en smart och en för dagen rekordsnabb Andy Carroll (vilket löpsteg idag!), och såg på när anfallarens enkla touch förbi friställde vår nummer nio. Istället för att låta Carroll rinna igenom kapade Shambles AC och drog på sig ett oundvikligt rött kort. Ridå för de otvättade och mer anstormning att vänta.

Bruce tog ut Welbeck och stoppade in Kieran Richardson som vänsterback medan Onouha tog klivet in i mitten. Det hjälpte föga.

Newcastle fortsatte att trumma på och vinna varje duell på mitten där en allt mer irriterad och nästan grinfärdig Cattermole bråkade med domaren, motståndarna och sina medspelare. Kaptensmaterial?

Tillslut kom Newcastles fjärde mål, och vackert var det. Carroll hjälpte sina mittfältare att erövra bollen vid mittplan, drog en gubbe eller två innan han lämnade över till Barton. Bollen skickades sedan ut på högersidan där Danny Simpson stormade fram. Denne kroppsfintade Turner och fick in ett millimeterprecist inlägg mot Carroll som vann mot Onouha och en försvarsspelare till, men på något sätt lyckades träffa ribban. Fram klev istället Shola Ameobi på returen med ett brutalt Sheareravslut som borrade sig upp i ena krysset. 4-0 Newcastle.

Fem minuter senare var det dags för vår kapten att göra sitt andra hattrick i Newcastletröjan. King Kev satte tre bollar på Portman Road när Ipswich besegrades med 4-0 borta förra säsongen. Idag var det dags igen. Nolans första hattrick i Premier League någonsin kom efter ännu en hörna. Ameobi skakade av sig sin markering och spörtade mot första stolpen där han ohotad kunde nickskarvabollen in till en helt omarkerad Nolan som skallade bollen i mål. 5-0 och total förnedring på agendan. Kaptensmaterial.

Nile Ranger kom in mot Ameobi med några minuter kvar att spela men hann inte göra något av värde när ett tröttkört Newcastle spelade av matchens sista minuter. Tyvärr hann Sunderland smutsa ned resultatet med ett skitmål på en hörna som givetvis gjordes av Darren Bent. Utan den mannen var det en självskriven nedfyttningskandidat vi pulvriserade idag. 

Kommentar

Överflödigt, det säger sig självt. Lillebror får åka hem och sätta på sig plåster, borsta gaddarna med Bamsetandkräm och knoppa tidigt ikväll, för den här matchen vill man inte minnas om man är en SMB.

För oss skator?

"Kommer ni ihåg när vi slog Sunderland med 5-1?"

Spelaromdömen

Tim Krul - 7

Jose Enrique - 6,5

Mike Williamson - 7

Fabricio Coloccini - 8

Danny Simpson - 7,5

Jonas Gutierrez - 7,5

Cheick Tioté - 8,5

Kevin Nolan - 10

Joey Barton - 9

Andy Carroll - 8,5

Shola Ameobi - 9 

Noa BachnerTwitter: @noabachner2010-10-31 23:59:01
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies