Lagbanner
Ett test på vad?
Ryan och Steven Taylor - inga hjältar i medias smak

Ett test på vad?

Svensk så väl som engelsk media har liksom vi Newcastlesupportar väldigt svårt att få huvudet runt det faktum att Alan Pardew guidat sitt lag till tredje plats efter elva omgångar. Att vi dessutom presenterar en obesegrad resultatrad som nu kommer att bära hela vägen till Etihad Stadium den nittonde november gör inte saken lättare. Men förklaringen att våra skator inte ”testats” – vad är det för påhitt?

Till att börja med ska en sak klargöras. Inte någon svartvit supporter på den här planeten tror att Newcastle kommer hamna bland de fyra bästa lagen i Premier League. Ingen tror att Newcastle är ett lag av högre kvalitet än Chelsea, Arsenal eller Tottenham. Vissa av oss tycker att vi är bättre än Liverpool, något som bara är roligt.
 
Men allt fler ex-spelare, tränare och analysbefriade journalister har börjat hitta vaga och slarviga förklaringsmodeller till Newcastles chockstart. Det tycker många av oss också är roligt.
 
Att vinna borta mot Stoke, kryssa mot Spurs och Arsenal samt plocka upp sju segrar på elva matcher och därtill inte förlora – en bedrift som i många mediala figurers ögon beskrivs som ett ”generöst spelschema” och ett spelschema där avsaknaden av ”riktiga test” lyser med sin närvaro. Man berömmer vår defensiv, vårt lagarbete, men hela tiden med ett tillägg; nu kommer testet.
 
Vad är egentligen ”testet” – och hur har detta test gått för andra lag?
 
Inledningsvis kan vi titta på resultat för att se var Liverpool står. Om Swansea gav oss ett svar så kan vi dra slutsatsen av att Liverpool står som koner medan Joe Allen, Mark Gower, Nathan Dyer och Leon Britton springer åttor runt försvar och mittfält. Man står och faller även med Luis Suarez. Han faller enkelt. Misslyckandet med att besegra Norwich och Sunderland samt den förkrossande förlusten på White Hart Lane därtill, och vi kan konstatera att Liverpool lämnat tester som pekar på ett positivt resultat om man siktar in sig på plats 12.
 
Tottenham – klarade testet mot Liverpool och besegrade Arsenal – men led enorma nederlag mot de båda Manchesterklubbarna, varav ett på hemmaplan. När man gästade St. James’s Park stod inte mycket mellan lagen kvalitetsmässigt, ändå talas det inte om något generöst spelschema.
 
Spurs föll som bekant på Old Trafford – dit Newcastle reser snart. En arena där hemmalaget ”testade” sig mot Manchester City för några veckor sedan. Resultat: 1-6.
 
Chelsea är ett annat lag som gästat Old Trafford, man föll med 3-1 och har dessutom hunnit med att förlora med 3-5 mot Arsenal, ett lag som i sin tur fick däng med 2-8 på Old Trafford.
 
Listan går vidare, och vi blir kvar med två lag som klarat sina test; Newcastle och Manchester City. Ändå heter det att ”vi vet var Newcastle står efter det kommande spelschemat”.
 
För er som bevittnade måndagens Fotbollskväll i SVT var Glenn Strömberg och David Fjäll noga med att poängtera just detta. Det följer en rad liknande uttalanden från landet de besökte.
 
SkySports Chris Kamara säger till och med att;  
 
”The next three games will tell us a lot and if they can get five points against Man City, Man Utd and Chelsea then I'd say they are contenders for the top four”. Uttalandet symboliserar en fullkomligt snedvriden analys som han inte är ensam om.
 
Steve Howard säger att;  

Sure, you can only beat what's put in front of you. But they HAVE had a pretty easy fixture list — eight of their 11 games against teams in the bottom 10. Next up are Man City (a), Man Utd (a) and Chelsea (h). We will have a clearer picture of just where Pardew and his team stand after that”.

När The Guardians podcast förra veckan säger att Liverpool visar sina ”title credentials” med en seger över West Bromwich, viftas Newcastles segrar mot Stoke och Everton – utan Cheik Tioté – bort som tillfälligheter och något man plockat upp ”on the spin”.
 
Men nu ska saker och ting ställas till rätta. Nu ska uppstickarna visa sitt sanna jag och åtregå till att inte besvära Sky och deras utvalda TV-matcher. För oss som läser engelsk fotbollsjournalistik liknar reaktionen väldigt mycket den som brukar uppstå i Skottland när något annat lag än Celtic och Rangers befinner sig etta och tvåa. Det brukar sägas tyda på ”allvarliga problem för skotsk fotboll”.
 
Newcastle United kommer med allra största sannolikhet att förlora mot Manchester City den nittonde november, och mot Manchester United en vecka senare. Har man misslyckats med testet då? Är allt kört? Visar det var Pardew och hans ”grabbar” står?
 
Svaret är givetvis nej. Detsamma gäller även om vi tar poäng mot båda. Vad som däremot kommer att testa ligans kanske mest sammansvetsade trupp är en förlust mot en likvärdig motståndare, exempelvis på hemmaplan. Tar man sig tillbaka från det, då har vi klarat ett test som heter duga.
 
Med 25 poäng ombord kan resten av säsongen spelas utan någon större press och med ett självförtroende som St. James’s Park inte skådat sedan Sir Bobby Robson drog i trådarna. Om det bär frukt kan analyserna låta hur de vill. Howay the lads.

Noa BachnerTwitter: @noabachner2011-11-08 22:18:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies