Lagbanner
Newcastle höll stånd mot Arsenal
Nyfriserad och i händelsernas centrum

Newcastle höll stånd mot Arsenal

En mållös batalj kom att handla om Joey Barton och Gervinho, men på grund av fel anledning. Newcastles försvar var ramstarkt trots Ryan Taylor till vänster, medan offensiven lämnade mycket att önska i övrigt.

Newcastle
 
Tim Krul – Ryan Taylor, Fabricio Coloccini (kap), Steven Taylor, Danny Simpson – Jonas Gutierrez, Cheik Tioté, Yohan Cabaye (Peter Lövenkrands), Joey Barton – Shola Ameobi (Leon Best), Demba Ba (Gabriel Obertan)
 
Avbytare, ej använda: Fraser Forster, Mike Williamson, Dan Gosling, Sammy Ameobi
 
Arsenal
 
Szczesny, Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs, Rosicky (Frimpong), Song, Ramsey (Djourou), Arshavin (Walcott), Gervinho, van Persie

Avbytare, ej använda: Fabianski, Oxlade-Chamberlain, Jenkinson, Chamakh
 
Första halvlek
 
Arsenal skulle komma att äga bollen väldigt mycket matchen igenom, och det var ett scenario vi kunde ana direkt i inledningen. Cheik Tioté och Yohan Cabaye trädde ihop ett halvdant anfall omedelbart, men Arsenal återvann bollen och Gervinho – ny från Lille – borde ha nyttjat situationen bättre när Ramsey nådde honom vid straffområdets ena hörn. Ivorianen kom att utsätta Ryan Taylor för några mindre bekväma situationer under halvleken, men hans oförmåga att fatta rätt beslut i sista tredjedelen gjorde att debuten lämnade frågetecken efter sig.
 
Newcastles debutanter fick däremot inrikta sig på försvarsspel, och Cabaye gjorde det med bravur. Statistik från matchen visar att han vann sju tacklingar utan att dra på sig en enda frispark. Demba Ba isolerades bredvid den sedvanligt slöe Ameobi, och plockades av någon anledning ut efter en blek första halvlek där han mest krigade och hamnade offside. Shola är inte den mest tacksamma anfallspartnern och Ba borde nog ha fått en mer framskjuten position istället för att ligga som den targetspelare han gjorde.
 
Danny Simpson rensade en boll från mållinjen efter att Krul förlorat en duell med Koscielny, medan Newcastles bästa farlighet kom från Jonas Gutierrez som sköt på volley efter ett inlägg från Simpson. Två tillknäppta lag gick in i halvtidsvila med 0-0 som resultat.
 
Andra halvlek
 
Demba Ba fick som sagt lämna planen efter första halvlek och ersattes av nye Gabriel Obertan, främst för att tillföra mer rörelse i anfallsspelet. Just anfallsspelet blev i mångt och mycket lidande av det faktum att Gutierrez hela tiden var tvungen att fokusera på försvarsspel i och med Ryan Taylors ovana  på positionen. Utan Gutierrez offensiva vilja och med både Tioté och Cabaye defensivt lagda saknades fart framåt, något som måste adresseras till derbyt nästa helg.
 
Obertan började piggt och visade prov på sin snabbhet när han från ingenstans jagade ikapp Bacary Sagna och vann bollen vid ena hörnflaggan, en aktion som tände såväl Newcastle som publiken. Med Shola som ensam spets kunde vi dock inte etablera något nämnvärt anfallsspel, utan istället var det för dagen utmärkta mittbacksparet Coloccini och Taylor som imponerade genom att stänga ute pigge van Persie och hans lagkamrater.

Halvleken präglades återigen av ett stort bollinnehav för Arsenal, men den dåliga beslutsförmågan som Gervinho bidrog med gick även att hitta hos resten av laget. Walcotts introduktion gav ett lite mer direkt spel, men såväl Taylor som Coloccini hade bra koll på djupledslöpande anfallare.
 
En bit in i halvleken började kontroverserna som kom att bli samtalsämet i media. Joey Barton pressas av Alex Song och förlorar bollen till denne. Barton sätter in en tackling och Arsenal tilldöms frispark. Alex Song – efter att signalen har gått – ställer sig på den liggande Bartons vad och stämplar honom. En aktion som givetvis borde renderat i rött kort. Som många har påpekat: om Barton hade gjort det hade man efterfrågat hängning eller elektriska stolen. Nu fortgick spelet, men konsekvenser mot Song bör utan tvekan vidtas.
 
En märkbart irriterad Barton höll sig lugn ett tag, innan en filmning från Gervinho fick matchen att koka över.
 
Gervinho tar sig förbi Danny Simpson i straffområdet och stöter på patrull i form av Tioté. Tioté nuddar vid Gervinho  - som med båda ögonen på domaren slänger sig som en pannkaka. Barton struntar i bollen och vräker sig fram mot Gervinho och lyfter upp denne i kragen. Tumult uppstår och Gervinho lyckas efter många försök lappa till Barton i ansiktet med öppen hand. Efterspelet ser en pinsam Steven Taylor hävda att Gervinho armbågat Barton – som direkt efter slaget dramatiskt slängde sig på marken. En rakt igenom oprofessionell situation där Bartons agerande riktigt slutade i en varning medan Gervinho fick det röda kort hans aktion förtjänade. Diskussionen är omöjig att föra eftersom Newcastlefans givetvis ser situationen som att Barton provocerade fram den önskade reaktionen från en övertänd Gervinho, medan Arsenals fans – som sedan tidigare hatar Barton efter dennes tackling på Diaby ifjol – vill hävda att Barton var för aggressiv och också borde ha visats ut.
 
Så blev inte fallet, och en avslagen match fick sluta 0-0. Tim Krul producerade en bra räddning från Walcott, och Koscielny räddade Arsenal från ett sent baklängesmål när han förhindrade Peter Lövenkrands på övertid.
 
Kommentar
 
Matchens positiva bitar hittar vi i Newcastles resoluta defensiv. Kapten Coloccini var briljant matchen igenom och Steven Taylor gjorde en nästintill felfri insats (förutom en psykbrytslöpning med tillhörande filmning i första halvlek). Beröm även till Gabriel Obertan för sitt inhopp och till Joey Barton som spelmässigt gör en utmärkt insats. Tim Krul förtjänar tveklöst platsen mellan stolparna och agerade med bravur.
 
Angående Barton – som måste avhandlas – är det som sagt väldigt svårt att argumentera med utomstående. Han är och kommer alltid vara en kontroversiell figur. Med hans förflutna är det inte mer än rätt att han ses  på med andra ögon, men emellanåt är det synd om honom. Stämplingen från Song var det överlägset fulaste på hela matchen, men glöms bort av det som följde.
 
Väldigt, väldigt många spelare väljer att ilsket plocka upp filmare. Barton var märkbart irriterad när han gjorde det, och han överdrev givetvis fallet efter slaget. Men faktum är att Gervinho inte ska filma och han ska inte heller lappa till Barton i ansiktet. Bartons överreaktion är oprofessionell, men det blir som vanligt mycket värre bara för att det är han. Oavsett var det väldigt skönt att se en engagerad Barton representera Newcastle efter alla om och men i sommar. ”He’s a c***, but he’s our c***”. Ingen förväntar sig empati eller sympati från någon annan supporterskara, men om han stannar blir han minst lika viktig som ifjol.
Om en vecka är det derby. Då hoppas vi på en anständig vänsterback och på att slippa se Ameobi/Lövenkrands på planen. Att dessa båda beträder St. James’s Park i samma match åtta månader efter att Carroll sålts är bortom all reson. 

Matchens skata: Fabricio Coloccini

Noa BachnerTwitter: @noabachner2011-08-14 17:10:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies