Lagbanner
Etihad Stadium, 2020-12-26 21:00

Manchester C - Newcastle

A week in hell awaits...
Kan Steve Bruce agera brandman och släcka eldslågorna runt St James' Park?

A week in hell awaits...

Newcastle går in i en svår period mot några av ligans allra främsta tungviktare och man gör det med att till synes vara rustade för kamper i fjäderviktsklass.

Det är inte en trevlig tillvaro för Steve Bruce just nu. Pressen på honom har ökat under de senaste veckorna och mycket av hans tid i media senaste dagarna har handlat om skadesanering och ett försök att förvrida kravbilden och förväntningarna. Den klassiska frasen "Newcastle är helt enkelt inte bättre än såhär" har dammats av återigen. Och slug och tom retorik såsom att detta är den bästa säsongsinledningen sedan säsongen 2011/12 då Newcastle slutade 5:a likaså. Att den retoriken är tom och betydelselös borde inte krävas en närmare förklaring men för säkerhets skull och för att dryga ut den här texten så väljer jag att dra till med ett förtydligande av varför det är så. Newcastle har inte haft en enda bra säsongsinledning sedan just 2011/12 direkt. Man har i princip gjort det till en tradition att inleda svagt under höstarna för att sedan åtminstone i flera fall som under Pardew och Benitez få sig ett uppsving under just den här perioden som Newcastle är på väg att vandra in i, det vill säga sluttampen av höstsäsongen. 

Och frågan man såklart bör ställa sig är huruvida det känns som att Newcastles prestationer kommer få sig ett uppsving de kommande veckorna som stundar? 

Det är sant att Newcastle låg sämre till i tabellen vid den här tidpunkten under Benitez än under Bruce. Men det är också sant att Benitez Newcastle alltid tycktes konservera energi under höstarna och klev alltid ut under våren som ett mycket bättre fotbollslag. De var under vårarna Benitez gäng alltid spurtade ifrån nedflyttningsstriden och placerade sig stabilt i mittenträsket. 

Ifjol visade Newcastle tecken på samma förmåga. Många av ens absolut främsta insatser kom under våren som jag gått igenom tidigare. 

Men nu har ännu ett halvår snart passerat sedan spanjoren satt på tränarposten. Gamla vanor kan glömmas bort och så vidare. Newcastle befinner sig i en negativ atmosfär för stunden med flera undermåliga prestationer på sistone. Och den här atmosfären kom under sämsta tänkbara tid för Steve Bruce. För nu får Newcastle på sätt och vis notan för sin "fina säsongsinledning" med ett väldigt tufft spelschema som stundar. Den skamfyllda förlusten mot ett reservbetonat Brentford som vilade sina bästa spelare var knappast vad Newcastle behövde heller. Varken den svenska försvarsgeneralen Pontus Jansson eller Championships främsta stjärnanfallare Ivan Toney kom till start för Thomas Franks grabbar samtidigt som Steve Bruce mönstrade starkast möjliga elva. Han vek sig till och med från sin tidigare princip att låta tredjekeepern Mark Gillespie vakta buren i cupspelen. Det fanns nog en anledning till detta. Newcastle hade nog verkligen behövt det positiva momentum som ett avancemang i ligacupen hade kunnat lett till men istället blev det ytterligare en käftsmäll man åkte på. 

Och ikväll väntar Pep Guardiolas Manchester City och på onsdagen sedan Jurgen Klopps Liverpool och nästa söndag är det Brendan Rodgers Leicester. Det är en otroligt tuff vecka med nästintill omöjliga utmaningar för Steve Bruces mannar och tre raka förluster här och Newcastle kan då ha placerat sig i en situation man hittills har lyckats undvikit med Steve Bruce. 


Största chansen till poäng finns ikväll för övrigt. Jag ser det som noll sannolikhet att Newcastle lyckats norpa poäng av Liverpool och fruktar att Liverpool kan komma att bjuda på liknande bravad som de stod för mot Crystal Palace, det vill säga en massaker som nästan framstår som omoralisk och respektlös gentemot motståndet. "Ni är jävligt bra, vi fattar! Ni behöver inte gå för tvåsiffrigt". 

Leicester har varit ett mardrömsmotstånd för Steve Bruce. Bägge matcherna ifjol slutade i storförlust. 5-0 torsk under hösten där Steve Bruce erbjöds en hyfsad livlina och ursäkt att kunna skylla på då Isaac Hayden stod för en korkad tackling som resulterade i rött kort. Men sådan ursäkt kunde han inte ta till när Leicester sedan under våren promenerade sig till en 3-0 seger. 

Man City har däremot Steve Bruce tagit poäng av tidigare. De visade på en ojämnhet under fjolåret som man även sett ofta i år också. Om Man City presterar någorlunda nära sin högstanivå är det godnatt men de gör inte det allt för ofta längre så ikväll finns det åtminstone en antydan till poängchans för Steve Bruces mannar. Spelar Peps mannar som man gjorde nyligen mot WBA finns det till och med relativt goda möjligheter för Newcastle. Men som sagt, det säger väl kanske en del om Newcastle situation för stunden att vägen mot seger enbart kan presentera sig om motståndaren kommer till start med fel karta och trasig kompass. 

Martin Eliasson 2020-12-26 13:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies