Lagbanner
2020-09-20 15:00

Newcastle - Brighton

Dags för Voldemort att trolla brillorna av Potter
Avada Kedavra, Mister Potter.

Dags för Voldemort att trolla brillorna av Potter

Under eftermiddagen anländer svensk bekanta Graham Potter med sitt Brighton till St James' Park för att ta sig an Steve Bruce och hans skator.

De förtrollande fiskmåsarna

Brighton inledde säsongen med att förlora hedersamt mot Chelsea. Det var väldigt mycket samma Brighton som vi fick se förra säsongen, ett Brighton som spelade mycket trevligt och fint men där det fina spelet inte översattes till resultat på planen. Skulle jag peka på vad som saknas för Brighton så är det rejäl spetskvalité på mittfältet och i anfallet. De behöver något mittfältsgeni av högre rang som kan slå de där avgörande passningarna på beställning(typ en Jonjo Shelvey). Brighton spelar väldigt bra fram till sista tredjedelen hela tiden då den sista passningen ofta inte kommer fram med tillräcklig kvalité samtidigt som de saknar en verklig "killer" där framme som kan ta till vara på de chanserna som väl dyker upp. Så i mitt tycke blir det svårt att skylla allt för mycket på Potter exempelvis, han har etablerat ett stabilt och fint grundspel utan det som behöver hända för att Brighton ska lyfta i tabellen är att scouterna och sportchefen Dan Ashworth hittar några riktiga ess på marknaden. De valde att i år chansa på en ålderbestigen och skadebenägen Adam Lallana vilket nog kan visa sig bli ödesdigert. Lallana blev utbytt redan i den första halvleken mot Chelsea på grund av skadekänningar och detta blir nog någonting som supportrarna behöver vänja sig vid. 

The Muggler and his wizards

Newcastle stod för stabil premiär mot West Ham där man vann med 2-0. Det var ingen jätteimponerande insats men den var tillräcklig för att tre poäng aldrig skulle kännas särskilt hotat. Och det viktigaste var att nyförvärven klev in och fann sin plats i Steve Bruces nyformerade 4-4-2 på en gång. Newcastle spelade även en match i ligacupen mot Blackburn i veckan. Bruce valde att kraftigt rotera laget och det resulterade i att vi såg förra säsongens Newcastle göra intåg på planen. Med andra ord det var ingen vidare insats men i sann Steve Bruce-fashion lyckades man tråckla sig till seger. Blackburn gjorde å andra sidan en riktigt bra insats och det såg nästan ut som Steve Bruce hade lite dåligt samvete över att hans lag gick segrande ur striden och det var nästan som att han bad Tony Mowbray om ursäkt efteråt. Återigen var det även nyförvärven som blev tungan på vågen. Ryan Fraser sköt segermålet samtidigt som nye tredjekeepern Mark Gillespie stod för flera fina parader mellan stolparna. Miguel Almirón fick chansen från start efter sin petning mot West Ham och tillhörde också en av planens bättre. 

Det är kring Almirón som mycket av snacket har omgett inför den här bataljen. De flesta såg Almirón som en given starter inför säsongen och många förvånades över att Bruce lämnade honom utanför elvan mot West Ham. Bruce rättfärdigade detta genom att säga att han ville försöka matcha West Hams fysik och styrka i luftspelet och kände därför ett behov att starta med Andy Carroll. Det är svårt att kritisera Steve Bruce för detta med tanke på slutresultatet plus att Almirón stod för ett mycket piggt inhopp i slutet där han assisterade fram till 2-0. Kommentaren gällande fysikmatchandet kan ge en viktig indikation om Bruces framtidsplaner eftersom han avslöjar att det var till förmån för Big Andy som Almirón petades. Steve Bruce har även i veckan avslöjat att han inte tror 4-4-2 innebär ett uteslutande av paraguayanen utan att han kommer fungera fint som anfallare i den uppställningen, en roll han spelade i de flesta matcherna på försäsongen. Det ska som sagt bli spännande om Almirón startar i en 4-4-2 eftersom gör han det inte kan inte Bruce använda samma ursäkt som sist eftersom Brighton inte är ett särskilt fysiskt lag. 

Jag tror Newcastle kommer spela samma formation som senast mot West Ham. Många av spelarna känns svåra att flytta på. Nyförvärven Jeff Hendrick, Callum Wilson och Jamal Lewis stod för förtroendeingivande insatser och lär få fortsätta i sina roller. Ryan Fraser stod också för en drömdebut i cupen men det var hans första match sedan mars månad och han blev utbytt tidigt i andra halvlek på grund av fysiska skäl. Han är inte redo för 90 minuter än och jag tror han börjar på bänken. Det har surrats lite om Saint-Maximin kanske inte är i prima fysisk form och i och med att Bruce har fler offensiva alternativ att tillgå i år kanske fransosen vilas av säkerhetsskäl. Men jag gissar att han startar och bytts ut som Fraser under tidigt skede i andra halvlek.

Förmodad startelva: 4-4-2: Darlow; Manquillo, Lascelles, Fernandez, Lewis; Hendrick, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin; Wilson, Almirón

Brighton ställde upp med en Sheffield United inspirerad 3-5-2 av defensiva skäl mot Chelsea senast. Detta är dock inte deras grundformation och eftersom Newcastle nog är ett lag de känner att de verkligen kan hävda sig emot så kommer man med stor sannolikhet återgå till nån variant av sitt 4-2-3-1/4-3-2-1. Det känns garanterat att Potter kommer lasta fullt med folk centralt i planen med avsikt att diktera matchen på mitten. Man spelade cupmöte mot Pourtsmouth i veckan där man segrade utan problem med 4-0. Offensiven såg riktigt bra ut i det mötet men det var egentligen endast Pascal Groß bland de ordinarie pjäserna längre fram som startade. Adam Lallana lär garanterat inte starta men det finns även frågetecken kring stjärnskottet Ben White. 

Förmodad startelva: 4-3-2-1: Ryan; Lamptey, Webster, Dunk, Burn; Pröpper, Stephens, Bissouma; Groß, Trossard; Maupay. 

Motståndarens stjärna: Lewis Dunk - Förmodligen ligans mest underskattade mittback eftersom han nog tillhör en av seriens bättre utan att det skrivs någon spaltmeter om det. Brightons försvarschef som ska hålla ihop defensiven när Brighton försöker lira sitt offensiva bollinnehav. Förmodligen han som får den viktiga uppgiften att hålla ett extra öga på Callum Wilson. 


Jag tror det blir förlust idag och enda anledningen till att jag tror detta är på grund av att jag känner stor optimism inför. Magkänslan säger att det blir seger och en tämligen enkel sådan och varje gång jag känt såhär så brukar Newcastle förlora. Fjolårets möten slutade bägge 0-0 och inte någon superhöjdare för all världens skator att bevittna. Brighton ägde bollen under matcherna men hade svårt att luska fram de verkligt farliga chanserna samtidigt som Newcastle bara kämpade med näbbar och klor för att få med sig 0-0, vilket man också lyckades med. Denna gången ser det lite annorlunda ut där Newcastle har en helt annan kvalité i offensivt led. Jag har svårt att se oss gå mållösa idag men därför kommer det väl förmodligen att ske. 

På annat håll för övrigt så stod Adam Armstrong, även känd som Alan Shearer 2.0 för ett hattrick mot Wycombe under gårdagen. Han står nu på 4 mål efter 2 matcher i Championship. Sanna mina ord han går för skytteligaseger i Chippen i år och närmar sig Premier League med stormsteg. 

Martin Eliasson 2020-09-20 10:45:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies