Lagbanner
Emirates Stadium, 2021-11-27 13:30

Arsenal - Newcastle

Eddie Howes riktiga debut.

Eddie Howes riktiga debut.

Eddie Howe gör sin första match på plats som Newcastles nya tränare.

Det blev inte något debut för Howe på St James' Park tränarbänk senast. Eddie hade råkat snappat upp det ständigt härjande viruset som försatt världen i ett slags stillostånd senaste åren och kunde därav inte närvara. Men nu är han friskförklarad och redo att leda sina trupper från frontlinjen. Återstår att se om detta blir Slaget vid Narva eller Slaget vid Poltava. 


Tankar från Brentford

Det var en relativt förtroendeingivande första insats under den nya tränaren. Spelarna visade prov på entusiasm och glöd på ett sätt vi sällan sett under säsongen. Och framförallt fick man bevisat på en gång den undangömda potentialen som finns i de främre leden. Newcastle gjorde tre mål med chans på fler än så. Joelinton målade och gjorde sin bästa insats i den svartvita tröjan där Howe på en gång satte honom i en mer släpande roll framåt som faller mer naturligt ihop med brassens färdigheter. Ska bli spännande att se om man kan fortsätta att prestera på det här sättet, hade känts bra om Howe lyckades få ut någonting ur brassen och ge klubben avkastning för den massiva investeringen. Ryan Fraser hoppade in från bänken och smekte dit en assist av klass och kan han fortsätta leverera den sortens framspelningar och inlägg så har man ytterligare en växel i offensiven. Saint-Maximin gjorde också sin främsta insats för säsongen. Konkurrensen är låg där dock då fransosen har varit väldigt svag tidigare under säsongen men detta är mindre kopplat till honom i mitt tycke och mer kopplat att matchbilderna inte har passat honom. Bara genom att ge Saint-Maximin rätt förutsättningar så kommer Newcastles chans till poäng i varje match att öka. Det negativa från matchen var defensiven, där Newcastle släpper till lite för enkla lägen. Men det bör också sägas att Brentford inte skapade så väldans många farliga lägen egentligen när man summerar matchen. Känslan är att Newcastle hade släppt in lika många mål om man hade spelat utan målvakt för Karl Darlow gjorde ingen glad med sin insats. Efter den något orättvisa petningen i våras har han återupptäckt sig själv igen. Borta är den storspelande målvakten från förra hösten och nu sker det tavlor igen stup i kvarten. 

Tankespår kring mötet med Arsenal

Dubravka måste ta över burväktandet - Darlows insats var horribel senast och hade Newcastle bara haft en normalpresterande målvakt i den här drabbningen så hade man tagit tre poäng. Newcastle har inte råd med den här typen utav målvaktsblunders. Dubravka har en mycket högre lägstanivå än Darlow och måste in mellan stolparna nu i jakt på en större trygghet och pålitlighet. 

Kan verkligen Shelvey vara centralpunkten? - Eddie Howe har gått i samma fälla som samtliga hans föregångare. Han är helt betagen av Shelveys passningsfot vilket inte är konstigt. Det finns trots allt ingen annan engelsman som kan slå den där typen utav diagonala precisionskrossar som Jonjo kan. Problemet är att utöver passningsfoten så har inte Shelvey mycket att bidra med. Han är långsam, inte särskilt arbetsvillig och dessutom ett bristande positionsspel. Detta resulterar alltid i att han blir lite av en defensiv akilleshäl. Och så småningom har de flesta andra tränarna nått slutsatsen att hans passningsfot inte kan kompensera för detta och det är bättre att peta honom. Howe vill bara spela med två centrala mittfältare vilket är lite av ett problem på grund av Shelveys brister. Mot Brentford gick både Ritchie och ibland Schär in centralt för att försöka täcka upp för Jonjo. Och det krävs att Howe har övat ännu mer på sätt att minska konsekvenserna och kompensera för Shelveys brister, annars riskerar det att bli väldigt öppet för Arsenal centralt idag. 

Kommer Newcastle vara kompakta nog? - Många får en kick av tanken på Howes "free flowing football" men den intervjun med honom som väcker hopp hos mig är när han pratar om sin tid som caretaker hos Bournemouth för massa år sedan. Det var en tid när de låg sist i League Two och deras överlevnad som klubb stod på spel. Desperation var den främsta källan till inspiration för Howe. Det var inte snygg fotboll enligt Eddie själv men det var en effektiv sådan de fick till. Poängen trillade och det var det enda som betydde någonting. Newcastle måste vara kompakta i den här matchen och se till att Arsenal inte tar sig in i ytan mellan mittfält och backlinje. Man måste vara organiserade och göra det svårt för Arsenal. Newcastle har de offensiva vapnen som krävs för att skada Arsenal men frågan är om man har de defensiva verktygen för att hålla stånd mot kanonjärernas bombarderande? 

Motståndet

Arsenal har efter en medioker inledning smugit igång under säsongen. Innan den stora käftsmällen senast mot Liverpool så hade Artetas mannar 8 raka matcher utan förlust och som resultat har man parkerat på 5:e plats i tabellen. Arsenal har gett ett mer funktionellt intryck under de här matcherna. Det har varit bättre balans i laget där Arteta börjar få ut lite grann ur lagets specialiserade typer. Detta är ingen lätt match och mitt främsta hopp är att Arteta ska lyckas läsa Howe lite fel på förhand. Spanjoren har tidigare åkt på taktiska kallduschar men å andra sidan utöver just Liverpoolförlusten senast som hade naivitetens tecken över sig så har Arsenaltränaren gett intrycket av att ha växt på det här området och ofta varit mer taktiskt smart eller realistisk så att säga. Men samtidigt har även en del av poängen spelats in tack vare storspel från Aaron Ramsdale och jag hoppas att han inte står för den typen utav insatser idag, för då finns det hopp för Newcastle att få med sig någonting från den här drabbningen. 


Bägge lagen kommer till matchen med nästintill fulltalig trupp. Det är endast spelare som ändå inte hade befunnit sig i startelvan som missar matchen. I Newcastles fall Paul Dummett och Dwight Gayle och i Arsenals fall Kolasinac och Granit Xhaka

Jag förväntar mig en ganska sevärd match. Jag vågar inte tippa på utfallet men det känns som en match som kan sluta lite hursomhelst och att tursamma marginaler kan komma att fälla avgörandet. Vi får hoppas att Fru Fortuna ler mot nordöst under dagen. 

Martin Eliasson 2021-11-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies