Lagbanner
Finns det möjlighet för Steve Bruce att ta lärdom av Bielsa?
Använd huvudet, Bruce.

Finns det möjlighet för Steve Bruce att ta lärdom av Bielsa?

Steve Bruce står inför en stor utmaning nästkommande säsong som skulle kräva en vattenskoter som han inte kommer få medel till att köpa, men kanske kan han blicka mot Marcelo Bielsa som lyckats gått på vatten i Yorkshire?

En anledning till att Marcelo Bielsas arbete i Leeds United är så himla lätt att beundra är inte enbart kopplat till att de spelar "underhållande" fotboll. Utan det mest beundransvärda ligger i hur Bielsa under sin tid i Yorkshire hela tiden lyckats hitta lösningar utan att värva in nya spelare. Hur han struntar fullständigt i vilka positioner spelare tidigare har huserat i. Leeds United har till skillnad från majoriteten utav klubbarna som tagit klivet upp till PL gjort så utan att knappt ha spenderat en enda pund på nya spelare. När Bielsa behövde en disciplinerad och spelskicklig central mittfältare värvade man ingen utan Bielsa hittade lösningen i den hårt arbetande yttern Stuart Dallas. När man behövde ett kreativt nav på mitten fann Bielsa svaret i inlånade mittbacken Ben White som växte så briljant in i sin nya roll att han klev av som Championships kanske bästa spelare och nu ryktas det att Liverpool har honom på sin radar. När man behövde en snabb ytterback skolade Bielsa om den offensiva mittfältaren Alioski. Det finns ännu fler exempel att nämna från Bielsas formidabla tränarövning i Yorkshire. 

Bielsas arbete är en tydlig representation för att detta transfertjafs är väldigt överdrivet och en stor anledning till att detta klimatet existerar beror nog mycket på externa krafter såsom agenter och mediaplattformar som hela tiden driver på och eskalerar det här klimatet i jakt på mer pengar att stoppa i fickorna sina. Samtidigt som det givetvis är mycket lättare för tränarna att få en "färdig" spelare istället för att behöva skola in spelare i nya roller. Men Bielsa bevisar att det finns andra vägar att ta för klubbar som saknar stora finansiella muskler. Har man inte stålarna så måste man helt enkelt vara smart och tänka utanför boxen. 

Steve Bruce står inför en gigantisk utmaning kommande säsong. Newcastle går in i en tuff säsong med ambitiösa rivaler som spenderar samtidigt som Newcastle inte kommer göra det. Steve Bruce kommer få känna på samma förbannelse som Benitez fick göra, det vill säga att han presterade alldeles för bra resultat under sin första säsong och Mike Ashley spenderar endast pengar när kniven befinner sig mot hans strupe. Om Steve Bruce ska lyckas guida Newcastle mot en bra säsong kommer han förmodligen i likhet med Bielsa behöva vända blicken inåt för lösningar snarare än utåt. Vilka Newcastlespelare skulle man då rent spontant kunna tänka sig i andra roller och positioner? Här kommer tre roliga exempel som kom till mig på rak arm. 

1. Skola om Big Andy till mittback!

Den här idén flörtades det hejvilt med under säsongen som varit. Först gick Andy Carroll ut och öppet annonserade att han anmäler sig som temporär mittbacksbackup frivilligt ifall Steve Bruce skulle behöva. Detta var under en period då Newcastle hade mycket skador i mittförsvaret. Bruce svarade med att säga att Andy Carroll har många av de egenskaperna som krävs för att bli en riktigt framträdande engelsk mittback. Det ryktades även om att Big Andy testades som mittback på träningarna. Det slutade så småningom med att Emil Krafth fick gå in och spela mittback men Steve Bruce har utrett och övervägt möjligheten åtminstone, den här säsongen är det dags att verkställa och sätta det i praktik. Bara reaktionen på sociala medier hade varit rolig att få bevittna ifall detta skedde. 

2. Skola om Fabian Schär till mittfältare!

Fabian Schär var Newcastles bästa spelare under Benitez sista säsong. Men schweizaren nådde inte alls upp i samma nivå under första säsongen med Bruce vid rodret. Och när gamle Man Utd-mittbacken sadlade om till en fyrbackslinje fick Schär se sig degraderad till mittbacksbackup. Men Schär är en skicklig spelare med egenskaper Newcastle skulle behöva. Idén med Schär som central mittfältare är någon som Bruce funderat kring tidigare, faktum är att han gjorde mer än bara fundera kring det, han testade att flytta upp Schär i en match med varierad framgång. Men det tar tid att vänja sig vid en ny roll och Schärs färdigheter, allt från tacklingsförmåga till hyfsad passningsfot till ett kraftfullt distansskott kan åtminstone i teorin fylla ett gott syfte på det centrala mittfältet. Make it happen, Brucie!

3. Skola om Florian Lejeune till anfallare!

Florian Lejeune lyckades på ett inhopp tangera Joelintons målfacit under säsongen med två mål. Bägge två kom i ett märkligt spektakel till match som var mötet med Everton. "The Evertonians" spelar ut Newcastle under 90 minuter och ser att gå mot en stabil 2-0 seger. In kommer Florian Lejeune och på tilläggstid framstår han som en sylvass "boxkiller". Mål nummer ett är spektakulärt där bollen kommer i richocet från ett skott och hamnar bakom Lejeune som svarar med att dra till med en cykelspark. En sekund av tankegång och målet hade inte blivit av men fransosen reagerade snabbt på reflex, som att det satt i ryggmärgen. Mål nummer två är mindre stilfullt där Newcastle försöker "kötta" in bollen men om man blickar bortom alla kroppar som står inne i boxen är även det ett väldigt tekniskt avslut. I en trång yta lyckas Lejeune stillastående få till ett tillräckligt hårt skott för att den ska passera mållinjen, han hoppar upp i luften och drar till bollen på halvvolley. Återigen reagerar han utan att tänka, om han hade gjort det så hade Evertons mittbackar förmodligen hunnit emellan och blockerat skottet. I och med att sannolikheten att Newcastle värvar in en anfallare under fönstret är väldigt liten så kanske Steve Bruce blir tvingad att leta efter "alternativa lösningar". Och Bruce har alltid sagt att "försvar är bästa anfall" så varför inte slänga upp en mittback på topp då och låta försvaret göra målen? Visserligen är det nog inte så Steve Bruce menade när han sade så men jag ser inte att några större risker är involverat här. Skulle Evertonmatchen endast ha varit ett temporärt "spur of the moment" briljans och Lejeune är klappusel på topp så kommer det ju endast innebära att det inte kommer bli någon större skillnad gentemot Joelintons prestationer på topp. Jag har introducerat idén så nu är bollen i din hörna, Stevie!

Martin Eliasson 2020-08-20 19:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies