Lagbanner
Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies

Från två klubbar, East End och West End, sammanslogs Newcastles fotbollshjärta under namnet Newcastle United. Genom åren har hjärtat klappat starkare tack vare lokala hjältar. Från Jackie Milburn till Alan Shearer har de burit klubbens arv med stolthet. Deras engagemang har inte bara format klubbens framgångar utan även stadens identitet. Med blicken riktad mot framtiden laddar vi upp inför kommande säsong, där nya generationer ska skriva nya kapitel i Newcastles historia.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Swedish Magpies medlemstidning för 2023. 

Domaren blåser av. Matchen är slut. West Ham har tagit sin första europeiska titel sedan 1965 och från TV-soffan bevittnar jag Hammers-supportrarna jubla som de aldrig gjort. Min kompis tillika West Ham-supporter är nära en tår och konstaterar att han aldrig trodde sig få uppleva en titel under sin livstid - något man som Newcastle-supporter haft hög igenkänningsfaktor på. Hade West Ham inte vunnit den matchen hade man kanske inte fått chansen igen. Jag väntar än på att få bevittna Newcastles första titel under min livstid. Jag väntar inte med uppgivenhet eller nervositet, utan med förhoppning. Vi fick chansen redan i år under ligacupfinalen, och fler chanser kommer det bli. 

I medlemstidningen 2017 skrev jag: ”Oavsett vad en fotbollsklubb är kan vi konstatera att Sir Bobby Robsons slagord om passion, höga ljudnivåer och stolthet över sin stad är något som på senare tid har eroderats. Fotbollsklubbar har exploaterats och drivits som företag utan fotbollsambitioner. Utan inflytande börjar man bry sig mindre, supporterskapet blir banalare, och fotbollsklubbar blir mer identitetslösa. Låt oss inte gå åt det hållet. Utan lokalförankring, utan stolthet, utan läktarramsor och utan kärlek, så blir frågeställningen relevant: ”What is a fotboll club in any case?”

”Det hållet” har Newcastle inte gått åt. Newcastle känns mer Newcastle än på länge. Med ägarbytet från Ashley till PIF fanns en farhåga att Newcastle snabbt skulle värva världsstjärnor, göra usla fotbollsmässiga beslut och tappa delar av sin identitet. När vi summerar säsongen slutar vi fyra i ligan, kvalificerar oss till Champions League och kommer tvåa i ligacupen. Och det var inte Neymar, Camavinga eller Garnacho som gjorde det. Det var Sean Longstaff, Dan Burn och Jacob Murphy - alla Newcastle-supportrar sedan barnsben varav de två förstnämnda även är födda i området. 

En kort historik om Newcastle United

Fotbollsklubben Newcastle är ett med staden Newcastle. Hade man tagit bort staden eller klubben från den andra hade det inte varit samma sak. Befinner man sig i staden kan man känna på luften hur stämningen är i klubben. Anledningen sträcker sig 131 år bakåt i tiden, när de lokala klubbarna Newcastle East End och Newcastle West End slogs ihop till att bli Newcastle United. En stad - ett lag. 

Newcastle East End var framgångsrikt. Laget hade bra spelare, kompetens och organisation. Newcastle West End hade fansen, arenan och solidariteten. De båda delade ett stort problem - spelarlönerna. Staden Newcastle hade inte råd att stötta två lag med ambition att bli bland Englands bästa. Stridsyxan grävdes ned, Newcastle West End upplöstes och arenan gavs till Newcastle East End. East End ville engagera hela Newcastle i satsningen och tog 1892 fram tre förslag till klubbens namnbyte. Förslaget Newcastle United vann i överlägsen manér och sedan dess har staden enats kring ett fotbollslag. 

Newcastle United är alltid sitt bästa jag när ingredienserna består av både West End och East End. Senaste 20 åren har vi främst varit ”West End”. Med det menar jag att vi i haft arenan, fansen och solidariteten. Vi har däremot saknat ingrediensen ”East End”, såsom kompetens, bra spelare och organisation. Vi har säsongen 2022/23 fått bevittna vad som händer när West End möter East End - det blir magiskt - det blir Newcastle United. 

A Football Club In Any Case

I Newcastle är fotbollen en religion. Förklaringen till varför just fotbollen är så pass stor i Newcastle är antagligen så enkel som att fotbollen som sport är stor i England. Att Newcastles invånare starkt identifierar sig som supportrar till Newcastle United härrör från att staden sedan 1892 enbart haft ett professionellt lag, och anledningen till den starka solidariteten i klubben hittar vi under industrialiseringen. 

Newcastle ligger i vid Nordöstra Englands kust, långt ifrån Londons bankirer. Man pratar annorlunda, klär sig annorlunda och beter sig annorlunda. Man är stolt över att vara annorlunda vilket skapat ett starkt ”vi” och sedermera solidaritet. Newcastle blev ett nav under industrialiseringen tack vare tillgång till stål och goda förbindelser via hav och flod. På 1800-talet ökade befolkningen från 28 000 till 215 000. Folket som flyttade dit var industriarbetare och sedan dess har Newcastle varit en arbetarklass-stad. Befolkningen jobbade i industrin under veckan och kollade fotboll på helgen. De spelare som fick störst respekt var de som inte gnällde,  jobbade hårt och stod upp för sina lagkamrater. En identitet som är stark än idag. 

The Geordies

En religion är ingenting utan dess centralfigurer. Våra profeter heter Jackie Milburn, Sir Bobby Robson, Paul Gascoigne och Alan Shearer. Alla riktiga Geordies. Alla spelare som lokalbefolkningen kan relatera till. 

Jacke Milburn: En symbol för Newcastles arbetarklassanda inom fotbollen
Under en tid då Newcastle var på toppen av sin glans och staden vibrerade av industriell energi, var det en man som framträdde som en symbol för både klubbens och stadens framgångar. Jackie Milburn, en ikonisk fotbollsspelare, blev en hjälte och en inspiration för generationer av supportrar. Milburn, som föddes och växte upp i Ashington nära Newcastle, blev snabbt en favorit bland supportrarna. 

När Jackie Milburn tog sin första steg på St James' Park var Newcastle en stad som andades liv och framtidstro. Det var under 1940- och 1950-talet, en tid då stadens industriella sektor blomstrade. Newcastle var känt för sin starka arbetarklass och dess tillverkning av stål och skeppsbyggnad. Folket i Newcastle arbetade hårt men visste också hur man njöt av livet, och fotboll var en stor del av den njutningen.

Milburns popularitet nådde sin höjdpunkt under Newcastles framgångsrika period under 1950-talet. Han spelade en avgörande roll när laget vann FA-cupen tre gånger på fem år, vilket gjorde Newcastle till en dominerande kraft inom engelsk fotboll. Milburns engagemang för klubben och hans förmåga att prestera i avgörande ögonblick gjorde honom till en ikon både på och utanför planen.

Men Jackie Milburn var mer än bara en fotbollsspelare för Newcastles invånare. Han blev en symbol för stadens arbetarklass och representerade de värderingar och den strävan som fanns i samhället. Han kom från samma bakgrund som de flesta av supportrarna och visade att med hårt arbete och dedikation var det möjligt att uppnå stora saker.

Milburn är inte bara en fotbollslegend, han är en symbol för en tid och en plats. Han personifierade Newcastles stolthet och framgång och blev en ikon som än idag hyllas och minns med stor respekt. Hans arv och betydelse kommer alltid att vara djupt rotat i Newcastles historia och fotbollskultur.

Peter Beardsley: Newcastle Uniteds förvandling och stadens nya era
Under en tid då Newcastle United genomgick en förvandling både på och utanför planen, framträdde en spelare vars kreativitet och skicklighet erövrade supportrarnas hjärtan. Peter Beardsley, en av klubbens mest ikoniska spelare, blev en symbol för både Newcastles fotbollskultur och stadens förändring.

När Beardsley anlände till Newcastle på 1980-talet befann sig staden i en omvandlingsfas. Den tunga industrin som en gång präglat Newcastle var på nedgång, och samtidigt pågick en omstrukturering av klubben. Det var i denna tid av förändring som Beardsley skulle komma att bli en kreativ drivkraft och en ikonisk spelare för Newcastle United.

På planen var Beardsley en dirigent, som styrde spelet och satte sina medspelare i perfekta positioner. Hans samarbete med andra framstående Geordies som Paul Gascoigne och Chris Waddle gjorde Newcastle till ett spännande och offensivt lag.

Samtidigt som Beardsley och övriga lagkamrater skapade magi på planen genomgick Newcastle som stad en förvandling. Den industriella nedgången hade lämnat sina spår, men staden genomgick en förnyelse. Nya branscher växte fram och kulturella och konstnärliga rörelser började blomstra. Newcastle blev en stad som omfamnade förändring och innovation, och fotbollen blev en symbol för denna energi och optimism.

Alan Shearer
Till den personen som knappt bör få nämnas vid namn, Alan Shearer. När Shearer spelade för Newcastle på 1990-talet och början av 2000-talet genomgick staden en ny förvandling. Nya branscher och sektorer, som teknik, turism och kreativa industrier, växte fram och bidrog till stadens ekonomiska återhämtning. Newcastle blev också en destination för kulturella evenemang, konst och musik. Newcastle blev en destination många åker till för att festa, och även för att studera. 

Samtidigt behöll Newcastle sin arbetarklasskaraktär och stolthet. Supportrarnas engagemang för klubben och passionen för fotboll är konstant, och Shearer blev symbolen för stadens kämparanda och fotbollskultur. Shearers spel på planen och hans engagemang utanför den inspirerade supportrarna och bidrog till att under sin era ena staden kring fotbollen.

Alan Shearer snuvade Milburn på rekordet som klubbens bäste målskytt någonsin. Han spelade tio säsonger för klubben och gjorde 206 mål på 405 matcher. Shearer vann Premier Leagues ”Golden Boot” som ligans bästa målskytt och är den mest framgångsrika målskytten i Premier Leagues historia med totalt 260 mål.

Shearer och hans betydelse för Newcastle går bortom fotbollen. Han representerar Newcastles kämparanda, stolthet och förmåga att anpassa sig till förändringar. Shearers insatser på planen och den kärlek han fick från oss supportrar blev emblemet för Newcastles resa och en påminnelse om stadens oföränderliga passion för fotboll.

En Kort Reflektion Om Morgondagen

Säsongen 2022/23 kommer gå rakt in i Newcastles historieböcker. Vi är inte på väg in i en ny era - vi är mitt inne i den. Nya Geordies ska bli klubblegender att minnas i evigheten. Antagligen kommer vi inte se någon lik Alan Shearer igen, och säkerligen kommer Geordies som bärande spelare i Newcastle bli mer sällsynt - men det gör det också mer speciellt. 

När vi går in i säsongen 2023/24 så gör vi det både med arvet från både Newcastle West End och Newcastle East End. Nu har vi solidariteten, arenan och supportrarna - vi har också spelarna, ekonomiska resurserna och kompetensen. Säsongen 2023/24 kommer vi precis som fjolårssäsongen vara Newcastle United. 

Newcastle har gjort progression som stad, och det kommer aldrig bli som det var. Vi kommer få nya centralfigurer och vi kommer särskilt minnas de centralfigurer som är från området. Särskilt kommer vi minnas de Geordies som var i klubben under framgångsrika tider och nya eror. Lås oss därför alltid minnas Sean Longstaff - vår mest underskattade spelare. 

(Ps, Sean Longstaffs pappa David Longstaff var målvakt i Djurgården hockey)

***

Nu finns chansen att teckna medlemskap i Swedish Magpies för kommande säsong. Läs mer om medlemskapets förmåner här: www.swedishmagpies.se/medlemmar/formaner/

Eller teckna medlemskap här: www.swedishmagpies.se/medlemmar/bli-medlem/



TV: Howe om framgångarna med Newcastle: "Stora utmaningar väntar"
 

Linus Skoglund2023-08-04 13:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle