Lagbanner
I väntan på nå-got (Godot)
Vem blir nya tränaren? Kommer Ashley sälja? Kommer vi någonsin vinna något? Vi får vänta och se...

I väntan på nå-got (Godot)

Ja, jag vet. Rubriken är något lam som ordvits men Samuel Becketts absurda teaterpjäs ”I väntan på godot” påminner mycket om att vara Newcastle supporter. Nämligen en väntan och längtan på något som aldrig kommer.

Vi befinner oss just nu utan tränare. Förvisso är vi många som glädjer oss åt Alan Pardews sorti från klubben men lika förskräcka är vi över vem som kommer ersätta honom. Förhoppningar har vi med tiden lärt oss att vara försiktiga med även om det förmodligen är det mest universella för alla fotbollssupportrar. Att längta och hoppas.

I tidningarna florerar just nu olika namn och rykten. Somliga får det att vattnas i munnen; Thomas Tuchel, Temuri Ketsbaia, Michael Laudrup. Somliga får det att knytas och värka i magen; John Carver, Glenn Hoddle m.fl.

Under Mike Ashleys ledning har man väntat, väntat och väntat på att något bra ska hända. Ibland har man velat hänga sig själv. (Läs; namnbyte av St James Park, Joe Kinnear, spelarförsäljningar, nedflyttning och nedflyttningsstrider). Ibland har man skrattat och mått bra (läs; Hatem Ben Arfas drömmål, femteplatsen, Andy Carroll, målglada sengegalser och fynd i Frankrike)

Huvudkaraktärerna i Godot, Vladimir och Estragon, slängs mellan förtvivlan och hopp i sin väntan på Godot. Men den gode Godot dyker aldrig upp i pjäsen. Många menar att det inte händer någonting. För den med två timmar över finns den att se här med en Ernst-Hugo Järegård i sitt esse; http://www.oppetarkiv.se/video/1072615/i-vantan-pa-godot

Godot får hur som haver i denna luddiga liknelse jämföras med lyckan av att åstadkomma något i ett Newcastlesammanhang. Vi har inte vunnit en titel sen 1969 och med handen på hjärtat var det länge sen vi var nära på riktigt. Vi bara väntar medans allt rullar på.

Ett löst rykte som den mest positiva skaran ansluter sig till är att Ashley vill sälja. Alan Shearer uttalade sig idag i The Telegraph och journalisten tolkade Alan som att han kanske trodde att Ashely ville checka ut och casha in. Om Ashley skulle sälja så ökar chanserna till sportslig framgång med en sisådär 3000 procent.

Men jag vet ärligt talat inte vad jag ska tro. Min magkänsla säger mig att vi kommer får dras med Ashley ett par år till. PR-intäkterna han får via Newcastle är för bra, samt möjligheten att konfiskera intäkter till klubben och slussa dem vidare till Sports Direct istället.

Däremot så kanske vi äntligen kan få in en tränare med moderna idéer. Helst Tuchel eller Laudrup. Enligt bettingsidorna är Lyons gamle tränare, Remi Gardé favorit just nu. Men vem vet egentligen? Klubben säger ju ingenting om någonting till någon.

Vi vår helt enkelt vänta vidare. I väntan på nå gott 

Emil Moberg Lundén 2015-01-07 18:42:55
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies