Lagbanner
The project (krönika)

The project (krönika)

Projektet får sig här en liten genomgång då flertalet supportrar till Newcastle ställer sig funderande.

PCP, PIF & Reuben Brothers är alla invisteringsbolag som har ett enda mål, att tjäna pengar!

I denna artikel ska ja ge er en liten tankeställare på hur det ska gå till och varför det är bra för Newcastle, Engelsk fotboll och för fotbolls-supportrar över hela världen.

Att invistera pengar och få dom pengarna att dela ut mer till invisterarna, det är grundregeln för alla affärer och detta projekt är inget undantag.
Det ända som skiljer från dina små affärer till denna mega-affär är antalet nollor efter.
Newcastle United FC köptes upp av konsortiumet för en rätt bra slant, för en Mike Ashley. Han tripplade sin invistering trots att han inte gjorde något med klubben, annat än att suga ur klubben på pengar. (Vi minns Andy Carroll som skulle återinvisteras i truppen)

Köpet av Newcastle kan beskrivas på många olika sätt för den som vill få fram en poäng, men låt mig bara få citera det gamla ordspråket "Den som är utan skuld kan kasta första stenen".
Köpet handlar till en viss del att främja Saudi Arabien som nation, att ha en reklampelare för framgång och grandiosa planer. Saudi Arabien har tagit stora kliv som nation till att komma närmare mänskliga rättigheter. Jag personligen är rätt trött på den här biten, så efter 50 minuter och flera omskrivningar så hoppar jag över denna del. Jag har min åsikt, du har din, han har sin och hon har sin, i slutet vill vi alla varandra gott.

Invisteringarna som kommer att ske i klubben kommer att lyfta Newcastle som klubb till skyarna, men jag tänkte att denna del ska handla om vad invisteringarna kommer att göra för staden Newcastle och norra England.
För oss Newcastle-supportrar så drömmer vi ju så klart om en chans till att kunna flyga till Newcastle direkt från Sverige, tidigt i övertagandet cirkulerade rykten om att Saudi Arabien vill starta ett nytt statligt flygbolag, inget är omöjligt som Gunde sa. Med övertagandet så skulle vi så klart se ett större tryck på biljetter och det har vi med råge. Jag läste att 70,000 personer stod i virtuel kö på att få säsongskort, St: James Park tar 52,000 åskådare. Om trycket är så stort lokalt, hur stort blir det inte om några år när yngre fotbollfans som fattat tycke för Newcastle precis som jag en gång gjorde, en fartfylld fotboll med många mål. Jag själv blev skata 1995 framför tv:n när Newcastle mötte något lag som jag inte minns, men många mål blev det.
Hur som, 70,000 på säsongskort, lägger vi där till turism till Newcastle som annars är känd för att vara en partystad. Alla dessa turister som kommer för att kolla på fotboll, affärsmöten med en visit på arenan... ja alla ska ha någonstans att bo under vistelsen. Ergo, fler hotell behövs, hotell av hösta kvalite för alla dom affärsmötena som kommer att ske, ni måste förstå att detta handlar inte om affärer rörande Newcastle United utan det handlar om allt från lokala chakreriet som ska bli uppköpt utav den större affärskedjan till att månadens mäklare i Ankeborg får två biljetter med hotell för en weekend. 
Detta är så klart endast en liten del utav alla invisteringar som görs lokalt för att (PIF)fa upp Newcaste som stad. Arbetstillfällerna kommer att frodas uppe i nordöst.

Själva klubben och varför vi inte har sett Neymar, Mbappe och Halland hamna i Newcastle. Svaret är enkelt. Att invistera och att växa med invisteringen är målet. Financial fair play säger vissa, men jag håller inte med. Newcastle är inte ens när att komma upp i dom siffrorna så att "FFP" blir ett bekymmer. Newcastle ska först ha en respektabel träningsanläggning och det har gjorts renoveringar i den nuvarande träningsanläggningen men konsortiumet siktar högre än så. En helt ny träningsanläggning ska byggas och den ska vara världsledande. Vart det ska byggas är inte klart ännu men det cirkulerar teorier daligen. Låt oss tänka frammåt 5 år, Newcastle har nu denna state of the art complex facility redo och i denna invistering så behövs ju spelare, där just här den verkliga "invisteringen" kommer att avslöjas. Nästa generations Mbappe, Halland och Neymar ska komma från Newcastle:s ungdomsakademi. Tittar vi också fram 5 år så ser vi att våra två tyngsta nyvörvärv hittils heter Bruno Guimaraes och Sven Botman, om 5 år är dom 29 respektive 27 år gamla. Så när som i sin peak, man brukar säga att 28 år är när peaken sker. Resan fram till om 5 år är otroligt spännande.

Hur högt och långt kommer vi att nå under dessa 5 år? Den summan som investeras i Newcastle som fotbollsklubb och stad kommer göra att detta projekt så klart är ett långsiktigt projekt och att invisterarna "are in it for the long run" som Amanda Stavley sade i en Sky interjuv dagen efter övertagandet.

Detta är så klart jättebra för Engelsk fotboll och för Premier Leaguefans över hela världen. Innan ni sätter kaffet i halsen så hör mig...
Yttligare ett lag i Premier League som kommer att ha dom bästa spelarna och spela den skönaste fotbollen. Det är vad Newcastle kommer att göra. Öka på varumärket Premier League för spelare och fans.
 

Johannes Lindholm2022-07-29 19:17:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies