Lagbanner
Vad är ledningens planer egentligen?
Vad rör sig i huvudena, mån tro?

Vad är ledningens planer egentligen?

Dags att ta på sig tankeläsarhatten och försöka sia om vilka beslut den nya ledningen kan tänkas fatta.

Kort efter att Mike Ashleys försäljning av klubben gick igenom så följdes det upp av intensiva rykten om nya tränare. Både den ena tränaren efter den andra ryktades vara så gott som klar för klubben. Men sedan gick den nya ledningen med minoritetsägaren Amanda Staveley i spetsen ut med att Graeme Jones skulle sitta kvar som interimcoach över de kommande två matcherna. Och efter detta har intensiteten lättat och ryktena har börjat ebba ut. 

Vad är egentligen de nya ägarnas planer för Newcastle United just nu? I brist på andra saker att fördriva tiden på tänkte jag skriva ut mina tankar. Och dessa tankar är endast baserade på vad jag läser och vilket intryck jag får utav det. Vad jag får för mig att man kan läsa mellan raderna. 

Jag tror att flera av tränarna som kopplats samman med klubben är genuina kandidater och att de finns med i ägarnas tankar men jag tror att de alla kan delas in i olika kategorier. 

Plan C

Dessa tränare blir endast aktuella om klubben misslyckas med att sätta både plan A och plan B till verket. Denna kategori består mestadels av tränare som förmodligen med största sannolikhet hade tackat ja till jobbet. De är alternativen man kan falla tillbaka på. Men de tillhör också denna kategori av uppenbara anledningar. 

Frank Lampard, 43 år.

Wayne Rooney, 36 år.

Gennaro Gattuso, 43 år.



Tankar: 

Både Rooney och Lampard har hunnit uttalat sig om Newcastlejobbet eftersom de kopplades samman med klubben tidigt. Bägge två har gett skenet om att vara intresserade av jobbet. Men bägge två har nog främst kopplats samman med jobbet av skäl som inte är särskilt konkreta. Dock är de två stora profiler tack vare sina spelarkarriärer och kan finnas med på någon lista hos klubbledningen. Gattusos agent Jorge Mendes gick tidigare i veckan ut och i princip gjorde det officiellt att Gattuso är ledig och sugen. Detta är inte första gången "Rino" har kopplats ihop med Newcastle. Redan under Mike Ashleys tid läckte Mendes uppgifter om att Gattuso hade kontaktats av klubben som en potentiell ersättare till Rafael Benitez. Dock finns det skäl att misstro detta. Newcastle under Ashleys tid användes ofta som ett effektivt sätt för agenter att skapa surr och mediautrymme kring sina klienter. Mike Ashley hade inga intressen av att dementera den här sortens utspel då det gynnade honom eftersom det fick det att framstå som att han visade någon form av antydan till ambition. Det var en så kallad win-win för bägge parter. 

Det överlägset bästa alternativet av dessa tre sätt till meriter är Gattuso. Han må vara begränsad i toppen. Det har blivit ganska tydligt nu när man ser vilket fantastiskt jobb Stefano Pioli gör i Milan och även Spallettis arbete i Napoli att de där två 5:e platserna med Milan och Napoli nog inte var så imponerande ändå från Gattuso. Men italienaren kan lägga ett okej grundspel och han kan organisera ett försvar. Detta har han bevisat och hans tränarstil som påminner om en sådan som Antonio Conte exempelvis där han är väldigt aktiv längs sidlinjen och eldar på sina spelare tror jag Newcastlespelarna kan gynnas och må bra av. 



Plan B

Det är i den här kategorin som de tränarna som ryktats mest intensivt till klubben ligger. Ingen av dessa tränare tror jag är något drömval för den nya ledningen utan att dessa gubbar enligt trovärdiga källor har kontaktats är kopplat till nödens behov. Om det blir uppenbart att Newcastle behöver en ny tränare pronto för att klara PL-kontraktet så kommer den positionen förmodligen tillsättas av någon utav dessa individer. Och dessa individer representerar de bästa tänkbara och realistiska tränarna som Newcastle kan anställa för stunden. 

Eddie Howe, 43 år.

Paulo Fonseca, 48 år.

Lucien Favre, 63 år. 


Tankar: 

Fonseca har ju under en hel vecka ryktats vara förstavalet av dessa. Men man ska komma ihåg att ryktena kring Fonseca i början kändes lösa. Som att de enbart existerade för att han var ledig på marknaden. Men sedan kom rapporterna om att han hade haft en arbetsintervju tillsammans med Staveley och att han hade imponerat väldigt mycket på henne. Det är lite halvkul att visualisera denna intervju för det är inte svårt att se att Fonseca skulle briljera i den typen utav situationer. Han är trots allt en stilig och karismatisk portugis med snett leende. Men Staveley är å andra sidan en kall och kalkylerande affärskvinna så det krävs nog mer än bara charm och stil för att vinna över henne. 

Den klart främsta kandidaten av dessa tre är Lucien Favre. Eftersom jag tror att dessa tränarna främst är aktuella som Plan B ifall man verkligen behöver en ny tränare för att rädda upp Newcastles säsong. Fonseca och Howe må vara mer intressanta tränare från ett långsiktigt perspektiv men de kortsiktiga målen måste överskrida de långsiktiga här och då är Favre överlägsen med sina meriter. Favre är specifikt väldigt bra på att få ut mycket ur väldigt lite. Och hans första säsong i Borussia Mönchengladbach är extremt relevant sett till Newcastle nuvarande situation. Han tog över ett Gladbach mitt under säsongen som befann sig i fritt fall ut ur Bundesliga. Det såg extremt illa ut för dem och de låg fast förankrade i botten men Favre lyckades väldigt snabbt vända på situationen och lotsa klubben upp från det mörka avgrundsdjupet och säsongen därpå ledde han dem mot Champions League. Så sent som igår skrev tyska tidningen Bild att Favre var förstavalet bland dessa hos den nya ledningen. Och detta är glädjande om det stämmer eftersom han på förhand är det klart bästa alternativet av dessa tre rent objektivt. 




Plan A

Jag tror att den nya ledningen drömsituation hade varit om klubben inte behövde anställa en tränare här och nu för att klara kontraktet då alternativen för posten hade varit betydligt fler i sommar. Då hade man kunnat lockat större och mer åtrovärda namn. Jag tror att Staveley & CO helst vill att en ny tränaranställning ska representera en ny era för klubben. Man vill att det ska vara en symbolaktion. 

Det finns två vägar att välja. Det ena är att välja en väldigt åtrovärd tränare som känns fräsch och nyskapande. En tränare som ger Newcastle ett positivt och stort mediautrymme. 

I denna kategori ingår dessa tränare:

Ruben Amorim, 36 år.

Graham Potter, 46 år.

Erik ten Hag, 51 år. 

Marcelo Gallardo, 45 år. 

Vincenzo Italiano, 43 år.


Tankar:

Dessa tränare har inte nödvändigtvis erhållit sin status tack vare stora titlar utan mer på grund av deras fotboll och övningen de bedriver. De är stämplade som väldigt intressanta tränare som många supportrar gärna drömmer om på posten, kommande generationens stortränare förmodligen. Amorim klev in i ett underpresterande Sporting Lissabon som var den sämsta av storklubbarna i Portugal tack vare en längre tid av kaos. Och han lotsade dem sedan till en överlägsen ligatitel redan första säsongen. Potters övning med lilla Brighton känner alla till redan. Holländaren ten Hag känns som Johan Cruyffs spirituella arvtagare, nästa stora fotbollstänkare. Han gör ett helt otroligt arbete med Ajax där han hela tiden bygger upp nya upplagor som smäller de europeiska jättarna på käften. Ajax besegrade Dortmund med 3-0 i CL senast och framstod som två klasser bättre och när man då jämför storleken på bägge klubbarnas budget så är det bortom verklighetens ramar. Hans förmåga att utveckla spelare saknar övermän. 
Marcelo Gallardo lär bli den nästa stora argentinska tränarexporten. Hans jobb i River Plate har bara varit framgång på framgång följt av framgång och han har fått smeknamnet Napoleon på grund av sina strategiska förmågor som tränare. Han är ett geni som predikar ett offensivt 4-3-3 med hög intensitet. Hade varit en väldigt intressant anställning om den var möjlig. Vincenzo Italiano coachade Spezia och lotsade dem till en relativt stabil mittenplacering med seriens lägsta budget ifjol. Men det som imponerande mest var hur de också spelade en väldigt underhållande fotboll och samtidigt var en så svår nöt att knäcka för storlagen ofta. Han har den här säsongen klivit in i Fiorentina och de har hittills varit ett av de bästa lagen för en neutral supporter att ha under uppsikt. Det som främst imponerar på mig gällande Italiano är hur snabbt han får sitt system på plats. Många tränare behöver ett halvår innan supportrar tillåts ställa krav medan Italiano endast behöver en försäsong för att spelarna ska uträtta hans idéer via muskelminnet. Uppenbarligen är han en fantastisk pedagog och förmodligen den nästa stora italienaren på tränarbänken. 




Plan A 2.0

Sedan har vi den andra kategorin. Om man inte kan anställa den nya, heta tränarprofilen som inte nått sin riktiga peak ännu men som är ämnad för stordåd då vill ledningen nog ha in en titelvinnande tränare från en av toppligorna och framförallt en tränare som vunnit i modern tid. Detta skulle med tydlighet signalera att klubben befinner sig i en ny era då denna typ utav tränare aldrig skulle ha anställts under Ashleys regim. 

Här ingår dessa tränare:

Unai Emery, 49 år. 

Marcelino Garcia Toral, 56 år.

Rafael Benitez, 61 år. 

Tankar:


Listar endast tre spanjaker i den här kategorin. Och detta beror på att Spanien tack vare Real Madrids och Barcelonas äckliga dominans fått fram en generation med tränare som är kapabla att vinna titlar trots att man har mycket mer begränsade resurser att röra sig med än klubbarna man konkurrerar med. Och även om Newcastle har ambitioner nu så behöver klubben de nästkommande åren främst fokusera på att bygga upp sin infrastruktur som stått och förfallit i 20 års tid. Detta gör det inte möjligt för Newcastle att kunna locka tränarna med de största namnen men tränarna som befinner sig strax under eliten som dessa tränare gör kan bli aktuella. 

Emery har ryktats till klubben på sista tiden. Hans namn har varit som ett viskande eko i bakgrunden senaste veckorna. Och jag tror att det finns ett genuint intresse kring honom. Han vinner titlar i nästan varje klubb han är i. Han vann EL 547 gånger med Sevilla och plockade hem turneringen så sent som ifjol med Villarreal. Och även när han fick stämpeln på sig som världens sämsta tränare av Arsenalsupportrar så ledde han likväl dem till en EL-final. Emery ser sig själv som fotbollens John Nash, en fotbollsmatematiker och hans uppenbart höga intellekt och samling troféer gör nog honom till en attraktiv pjäs för Staveley & CO. 

Marcelino är en personlig favorit hos mig och om Emery är ett alternativ så borde han också vara det i mitt tycke. Han lotsade Real Zaragoza och Racing Santander till topp 6-placeringar. Han gick in i ett underpresterande Villarreal och tog dem tillbaka till Champions League. Han klev in och gjorde succé i Valencia vars ägare Peter Lim är La Ligas motsvarighet till Mike Ashley. Han tog inte bara Valencia tillbaka till Champions League utan han plockade även hem spanska cupen efter en imponerande seger mot Barcelona i finalen. Och detta var Valencias första titel sedan Rafael Benitez satt på tränarposten. Marcelino fick sedan sparken för att han och klubbchefen Alemany satte sig på tvären med Singapores Mike Ashley. En situation vi känner igen oss i. Marcelino gör ett formidabelt jobb med Athletic Bilbao nu som trots sin helbaskiska filosofi ser ut att gå mot en framgångsrik säsong under Marcelinos guidning. Detta är en helkompetent tränare vars anseende är grovt underskattat. Och detta är kopplat till hans negativa rykte i media där han bland annat ofta kallas för "galningen från Asturien" vilket tilltalar mig väldigt mycket. Jag minns till exempel att Sveriges främsta expert Martin Åslund hävdade att det var rätt beslut av Peter Lim att sparka Marcelino vilket jag inte tror att någon Valenciasupporter höll med om. Åslund gillar inte Marcelinos fotboll, förmodligen för att den besegrade hans sköna Barcelona i cupfinalen säsongen därpå. Marcelino är den typen av tränare som är otroligt jobbig att möta som motståndare och jag är förtjust i den idén. Med Marcelino på posten hade Newcastle blivit ett fruktat och hatat lag att stöta på snarare än ett populärt hipsterlag som Pep Guardiola i matchintervjun efteråt hade hyllat efter att ha segrat med 4-2. Dock tror jag att ledningen är mer attraherade av en tränare som ger Newcastle mer positiva reaktioner i media i och med sportwashing projektet som de nya ägarna har ambitionen att bedriva. 

Rafael Benitez kan komma att återvända till bordet som en potentiell kandidat. Han har det extremt tufft i Everton för stunden med klappkassa mittbackar där Michael Keane är ett vandrande baklängesmål och lägg därtill en otroligt jobbig skadesituation där Evertons tre främsta spelare i princip i Richarlison, Doucouré och Calvert-Lewin befinner sig i sjukstugan. Detta är förmodligen en konsekvens av Benitez föregångare Carlo Ancelotti och dennes slappa träningar(en likhet Ancelotti delar med Steve Bruce). Benitez har noll förtroendekapital hos supportrarna tack vare hans tid i Liverpool och det kommer inte spela någon roll att han har goda ursäkter till varför resultaten kan komma att halta kommande veckor, de kommer börja kräva hans avgång om han inte lyckas trolla sig till bra resultat. Det finns med andra ord en viss risk att Benitez kommer avsluta sitt kontrakt med Everton i förtid och hans popularitet med Newcastlesupportrarna kan då resultera i att han seglar upp som ett alternativ för Newcastle igen. Benitez hade inte varit en inspirerande anställning på samma sätt som många andra tränarna hade varit men det hade varit en relativt klok sådan då han hade fyllt rollen som klubbyggare och övergångstränare på ett kompetent och effektivt sätt tror jag. 




Sluttankar

Det mesta talar för att Plan B kommer sättas till verket från den nya ledningen. De vill absolut inte riskera att åka ur Premier League. Graeme Jones lyckades få Newcastle att rycka upp sig en aning mot Crystal Palace. Åtminstone visade man kampmoral och inställning i den matchen men i slutändan var det endast Fru Fortunas gunst och ett klassmål av Callum Wilson som gjorde att Newcastle kom undan med poäng från matchen. Kanske att Graeme Jones blir kvar lite längre om Newcastle mot all förmodan lyckas stå för en stark insats mot Chelsea. Kanske Staveley då kostar på sig att visa lite mer kyla i magen, att man litar på att Jones med rätt förstärkningar i januari kan hålla Newcastle flytande i högsta serien. Men detta känns extremt osannolikt. Thomas Tuchels Chelsea är en maskin och jag förväntar mig att de kommer köra över Newcastle i helgen och att Lucien Favre kort därefter presenteras som ny tränare för klubben. 

Martin Eliasson 2021-10-27 11:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies