Ny Moore, Hurst, Peters staty

Ny Moore, Hurst, Peters staty

West Ham har presenterat en ny staty utanför Bobby Moore Stand vid London Stadium.

Vi som varit vid vår gamla arena Boleyn Ground/Upton Park minns VM statyn i korsningen Green Street/Barking Road. Det finns nu en ny staty med våra tre hjältar från när England vann VM 1966. Skillnaden den här gången är att statyn föreställer våra tre hjältar från West Hams hittills finaste stund i historien när vi vann Europeiska Cupvinnarcupen 1965.

West Ham vann då mot 1860 München med 2-0 på Wembley. Därför är det passande att statyn presenteras just idag när West Ham spelar sin första hemmamatchen i Europa Leagues gruppspel. Det är också roligt att det finns en staty nu vid London Stadium. Allt som kan göra arenan mer West Ham är bara välkommet.

Tyvärr är det endast Geoff Hurst av de tre spelarna som är fortfarande vid liv. Bobby Moore dog en alltför tidig död endast 51 år gammal 1993. Martin Peters dog för knappt två år sedan 2019. Så Hurst var den ende av de tre som närvarade vid avtäckandet av statyn tillsammans med Roberta Moore, Bobbys dotter och Martins fru Kathy Peters. 

Som synes på bilden finns också alla spelares namn på sockeln som spelade för West Ham i matchen. Martin Peters aska är också inlagt i sockeln. Hans fru Kathy säger att Martin skulle ha varit mycket hedrad över att få sin aska inplacerad i sockeln. Hon säger vidare att det känns mycket bra för henne och familjen att så har skett. Martin levde för sin fotboll både när han spelade och senare som åskådare. West Ham betydde oerhört mycket för honom. https://www.whufc.com/news/articles/2021/september/29-september/martin-peters-laid-rest-london-stadium

Bobby Moores dotter Roberta säger att hennes far skulle ha varit mycket hedrad över att få vara staty utanför arenan och att det skulle ha gett honom ett stort leende att se statyn. Hon säger vidare att hon är mycket tacksam över att statyn är på plats. Roberta tycker också att det har varit givande och roligt att få vara med i processen av statyn och att hon varit i kontakt med skulptören vid ett flertal gånger under statyns framtagande.

Som supporter känns det väldigt roligt och viktigt att det nu också finns en staty utanför London Stadium. Förhoppningsvis kan man åka över och se den plats inom en snar framtid.

Mer läsning: https://www.whufc.com/news/articles/2021/september/29-september/hammers-unveil-moore-hurst-and-peters-statue-london 

Arne Söderlund2021-09-30 12:58:32
Author

Fler artiklar om West Ham