Ny roll för Juan Mata?

Ny roll för Juan Mata?

Mourinho ser flera alternativ vad gäller högerfotade spelare på vänsterkanten – Hazard, Moses, De Bruyne. Vänsterfotade spelare på högerkanten är det dock inte lika gott ställt med. Mata finns och kanske kommer spanjoren att spelas till höger mer än i mitten den kommande säsongen?

José Mourinho har ett angenämt jobb när det kommer till att forma Chelseas offensiv inför säsongen. Spelare som Mata, Hazard, Oscar och Schürrle erbjuder alla fantastiska kvaliteter som ska tas om hand på bästa möjliga sätt.
 
En spelare som under Mourinhos förra sejour i klubben formades om var Joe Cole.
 
”Joe Cole var en Premier Leagues och Engelsk fotbolls största talanger. Jag gjorde dock hans liv på planen svårt då vi tillsammans formade om honom. Han accepterade mina tankar och vi formade om en spelare som brukar kallas en nummer 10 till en inside winger, som rör sig från höger till vänster och är stark i defensiven.”
 
”Han var fantastisk och jag är mycket nöjd med vad vi gjorde med honom.”
 
Att förvandlingen av Joe Cole skulle vara unik för Mourinhos sätt att agera som manager klargör han att så inte är fallet. ”Jag är inte den sortens människa som gör livet enkelt för fantastiska fotbollsspelare.”
 
Under föregående säsong var det tydligt hur mycket Eden Hazard och Juan Mata betydde för det Chelsea som slutade trea i Premier League och vann Europa League. Efter nostalgi kring Joe Cole flyttar Mourinho fokus till nutid och dagens spelare.
 
Hazard har som alla vet, en enorm talang, och nu måste han gå från fantastisk talang till fantastisk spelare. Han måste förvandla sitt kunnande till många mål, många assist, många matchvinnande mål, många mål i stora matcher. Jag är redo att hjälpa honom och han måste också vara redo.
 
Vad gäller Juan Mata så är Mourinho väl medveten om vilket inflytande 25-åringen haft på laget sedan han anlände från Valencia för två år sedan.
 
”Hos Chelsea har vi två Player of the Year awards, ett från fansen och ett från spelarna i laget. Fansen har ett sätt att se på vad spelarna bidrar med och spelarna själva har ett annat. Förra säsongen vann Mata båda utmärkelserna och det betyder mycket.”
 
Det har i media spekulerats en del kring att Mata skulle vara på väg bort, men Mourinho klargör att förra årets bästa spelare, ”naturligtvis passar i mina planer.”
 
”Jag har mina tankar om vart på planen han är som bäst och vart han har lite svårigheter. Vi är här för att hjälpa honom att fortsätta prestera när han presterar och att hjälpa honom bli bättre i situationer där han har det svårare.”
 
”Jag gillar att spela med vänsterfotade spelare på högerkanten. Först var det Robben och Duff och jag fortsatte sedan i Inter med Pandev och sedan i Real Madrid med Di Maria och Özil. På Asienturnén gjorde jag det med unge Bertrand Traoré, och det är något alla som har möjlighet gör idag.”
 
”Jag gillar när yttrarna kommer in i banan och till vänster har vi många alternativ – Hazard, Moses, De Bruyne. Mata är den ende spelare vi har att använda på det sättet till höger och han är också väldigt bra som nummer 10. Det är i de positionerna han har mycket att ge laget.”
 
Generellt anser Mourinho att, ”jag säger alltid till de mest kreativa spelarna att om du har mer än de andra, då måste du också göra mer än de andra. Om du har den här egenskapen, då måste du använda den egenskapen. Om du gör det med målet att göra mål eller skapa mål, gör det. Tappar du bollen, inga problem, du hade ett bra mål i tanken.”
 
Att använda sina spetsegenskaper i rätt läge och med rätt målsättning är viktigt. Att använda dem i fel läge med tveksamt mål är något som inte fungerar för Mourinho.
 
”När du gör det för att det är kul, när du gör det på mittfältet och tappar bollen och därefter inte hjälper till att försvara och vi släpper in ett mål, då är det ett problem.”

Spelarna som besitter dessa spetsegenskaper. Att avgöra en match. Det är de spelarna som Mourinho vill ha att arbeta tillsammans med.
 
”Det är dessa spelare som gör skillnaden. Med mig så ska de alltid känna att de har förtroendet att dribbla förbi en eller två spelare och ta sig framåt i banan. De har friheten. Vi hade Joe Cole, vi hade Robben, vi hade Duff.”
 
Att Mata är en av de spelare som har spetsegenskaperna och som kommer få förtroende att göra sin gubbe är självklart. Frågan är om Mourinhos kommentarer kan tolkas som att Mata kommer kunna få en roll längre ut mot högerkanten än den centrala roll vi är mest vana att se honom spela.
 
Källa: chelseafc.com

Niklas Isaksson2013-07-28 22:40:00
Author

Fler artiklar om Chelsea