Nyförvärv 3:  Alfie May
Alfie May är äntligen en Charltonspelare.

Nyförvärv 3:  Alfie May

“May I have your attention?” – The Addicks har presenterat sommarens tredje värvning och det är affischnamnet, med den här divisionens mått mätt, som vi alla (Charltonsupportrar) har väntat på. Nu är han här, Alfie May.

Ja, det har varit en lång och utdragen process men nu är han äntligen här. Charlton Athletic har presenterat sin tredje sommarvärvning inför säsongen 2023/24 och det handlar om, den illa bevarade hemligheten, Alfie May från Cheltenham Town. 30 åringen har, efter hård uppvaktning från flera klubbar, valt att signera ett tvåårigt avtal (inkluderande en option gällande ytterligare ett år) med Charlton. Den överenskomna övergångssumman klubbarna emellan har det ej redogjorts för, men rapporterna antyder en summa runt 250 000 pund. Han har tilldelats tröjnummer nio. 
 


Dean Holden, Manager:
- "I’m absolutely delighted that Alfie has chosen to sign for Charlton Athletic. He’s a player I’ve been keen to recruit since the very end of last season and he showed a great deal of desire and hunger to join us over other clubs."

As well as being a proven goalscorer, his work rate for the team is exceptional and from the first conversation we had I was really impressed with not only his ambition but also his humility. I can’t wait to start working with him.”

Alfie May (född 1993) växte upp i tätorten Gravesend, Kent, strax öster om Dartford, som Charlton faktiskt besöker under lördagen för en träningsmatch. Det går alltså att någorlunda påstå att May rör sig mot sina hemtrakter i och med sin övergång. Fotbollsutbildningen under barn- och ungdomsåren erhöll han dock via Millwalls akademi, och senioråren tog därefter sakta men säkert fart genom avstamp i ett gäng, för mig okända, småklubbar på amatörnivå – Billericay Town, Chatham Town, VCD Athletic, Erith & Belvedera FC, Farnborough FC och Hythe Town.

Efter två lyckosamma säsonger i den sistnämnda klubben (19 respektive 18 mål gjorda) – Hythe Town (2015 – 2017), i regionala Isthmian League Division One South som täcker Greater London, öst- och sydöstra England – tog sedan karriären ett rejält språng till Doncaster Rovers inför säsongen 2016-17, då i League Two. På Keepmoat Stadium blev det sammanlagt tre och en halv säsong, innehållande ett avancemang till League One. Ett stort och lärorikt steg fotbollsmässigt för May om man jämför med vad han tidigare befunnit sig i karriären, men kanske ett något för stort sådant då det blev ganska få mål på relativt, och oväntat, många matcher.

Nästa flytt i karriären gick mitt under säsongen 2019-20 och denna gång till Cheltenham Town, då i League Two. En flytt som så småningom lär beskrivas som karriärsdefinierande. På en och en halv säsong i League Two blev det godkända 15 mål på 56 matcher, och efter avancemanget till League One har det blivit makalösa 43 mål – många av dem spektaukulära dessutom - över två säsonger. Sammanlagt har det blivit 67 mål på 165 matcher i Cheltenhamtröjan. Av förklarliga skäl har May blivit utsedd till ”årets spelare” två säsonger i rad i Cheltenham och han kan, på grund av sina insatser och poäng, pekas ut som den enskilt största anledningen till att Cheltenham nu förbereder sig inför sin tredje raka säsong i League One.

Att May skulle vara ett hett villebråd på transfermarknaden den här sommaren stod klart tidigt – trots ett kvarvarande år på kontraktet med Cheltenham. Charlton rapporterades i tidigt skede av juni vara med i en budgivning om anfallaren, vilket sedan för ovanlighetens skull bekräftades av klubben själv. Sedan har turerna gått fram och tillbaka. Först rapporterades Charlton ligga längst fram, sedan gav sig högt ansedda Derby County in i leken, och sedan sades hårdsatsande League Two-alternativet Gillingham kunna locka mest. Fram tills den här veckan när vindarna vände till där ryktesspridningen började och Charlton uppgavs vara laget som May själv bestämt sig för att ansluta till – något som skulle visa sig stämma då han nu är presenterad och klar.

Alfie May:
I’m delighted to be here. I’m a local lad, so to come back home with my family means a lot. You see the support that Charlton have at The Valley and what it brings as a stadium when the fans get going and you want to be a part of that as a player. I can’t wait to get started.” 
 
Kommentar:
Det är svårt att inte vara exalterad över den här nyheten. Det är inte någon som följt League One under de två senaste säsongerna som undgått Alfie Mays framgångar i Cheltenham – och är det någon som mot all förmodan som gjort det under vägens gång så har ständigt överträffat sig själv med det ena spektakulära målet före det 3andra och på så vis även nått ut till dem som tidigare missat honom.

Nej, det är en värvning som på förhand ger Charlton helt andra strålkastare riktade mot sig inför säsongen. Alfie May är en spelare som inte ett enda lag i den här divisionen hade tackat nej till att ha i sin ägo, och bara av den anledningen blir man upprymd över att Charlton denna sommar verkligen gjort slag i saken och vann dragkampen om divisionens kanske mest eftertraktade och önskade spelare. Frågan är när Charlton senast, sett till den nivå man i nuläget befinner sig på, gjorde en lika prestigefylld och respekterad värvning? Jag kan faktiskt inte svara på det rakt ut.

Med denna värvning kommer givetvis också högre förväntningar. Förväntningar som Charlton ska ha så länge man befinner sig på League One-nivå. Det är nu upp till Dean Holden och staben att skapa en perfekt lämpad roll för May i startelvan så man får ut det mesta av hans prestationer. En uppgift som Holden har stort förtroende till, han har ju trots allt nu fått ett utpekat och önskat verktyg utefter sina ritningar. Ja, med Dean Holden står man starkt och nu har han fått en av divisionens främsta målskyttar till sig.

Lite komiskt nog gör klubben sin mest intressanta start av sommarfönstret på år och dagar och det är ägare Thomas Sandgaard som står för den, bara det att han beräknas endast ha en månads tid kvar som ägare för klubben med tanke på den pågående försäljningsprocessen. Men han hade ju inte förlorat på att avsluta sin era med gott renommé.

Välkommen, Alfie!
   

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-07-08 11:08:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson