Nyförvärv i siffror – van Ginkel
Sommarens andra spelarförvärv, Marco van Ginkel

Nyförvärv i siffror – van Ginkel

Vad har sommarens värvningar presterat tidigare i sina karriärer? Dags att ta fram luppen och börja granska. Andra nyförvärvet – Marco van Ginkel.

Sommarens andra värvning blev unge holländske mittfältaren Marco van Ginkel som köptes från Chelseas samarbetsklubb i Holland, Vitesse Arnhem. Om värvningen av Schürrle var väntad så var denna helt klart mindre väntad. Den 20-årige mittfältaren får en tuff uppgift att konkurrera med spelare som Lampard, Ramires och Mikel på det centrala mittfältet.
 
Det talas ofta om att ungdomar födda tidigt på året har större chans att lyckas då åldersskillnader på några månader ofta märks bland ungdomar. Marco van Ginkel går dock emot detta påstående då den decemberfödde holländaren lyckats ta sig fram genom leden hos Vitesse. Faktum är att december är den vanligaste födelsemånaden i Chelseas A-trupp. Förutom van Ginkel firar Cole, Essien, Moses, Cahill, Terry och Chalobah sina födelsedagar i årets sista månad.
 
Den summa Chelsea betalade för van Ginkel sägs uppgå till £8 miljoner vilket är i samma nivå som övergångssummor Chelsea på senare år betalat för Cahill, Ba, Marin och Moses. Med tanke på att van Ginkel hade en mycket fin säsong i Eredivisie och har debuterat i det holländska landslaget får övergångssumman ses som klart överkomlig.
 
Vad har van Ginkel åstadkommit då? Säsongen 2009/2010 debuterade han för Vitesse och har efter den säsongen spenderat ytterligare tre säsonger i A-truppen. Totalt blev det 111 matcher för den holländska klubben och den senaste säsongens mycket fina poängskörd hjälpte den totala statistiken till 23 mål och 18 assist. För Schürrle kunde vi se en positiv trend vad gäller poäng per säsong, men den var långt ifrån lika tydlig som van Ginkels.
 

 
En debutsäsong med få framträdanden har följts av tre säsonger med ökande speltid och den gångna säsongen exploderade poängmakeriet då van Ginkel liksom hela Vitesse presterade över förväntningarna.
 
Vi fortsätter att fokusera på målskyttet ett litet tag. De 23 mål han gjort för Vitesse är fördelade enligt följande vad gäller när under matchen de gjorts.
 

1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90
Mål 4 4 3 8 1 3
 
Femton av målen har kommit från högerfoten och fem från den vänstra. Två gånger har den 186 cm långe mittfältaren använt huvudet på bästa sätt och det sista målet har kommit efter ett långskott (ett skott som borde avlossats med någon av fötterna, men vilken klargör inte transfermarkt.de). Flest mål har van Ginkel gjort mot Roda JC, fyra stycken.
 
Några matcher mot Chelsea eller mot engelskt motstånd har det inte blivit för van Ginkel. Något det däremot har blivit är en landskamp för Holland. Det var 14 november 2012 som van Ginkel byttes in med 32 minuter kvar i den mållösa vänskapslandskampen mot Tyskland. En match där förövrigt André Schürrle också byttes in (för Tyskland). I det holländska U21-landslaget har det blivit 17 landskamper och van Ginkel var en del av det Holland som i sommarens U21-EM fick respass i semifinalen efter 0-1 mot Italien. Van Ginkel spelade 90 minuter i de två första gruppspelsmatcherna (då avancemanget var säkrat inför den avslutande gruppspelsmatchen vilade Holland många spelare) samt i semifinalen.
 
Efter den gångna mycket lyckade säsongen för van Ginkel och Vitesse, som slutade fyra i Eredivisie, belönades van Ginkel med utmärkelsen Dutch Football Talent of the Year 2013 - Johan Cruijff Prijs. Ett pris som tidigare delats ut till bland andra Arjen Robben 2003 och Salomon Kalou 2005.
 
Det var lite statistik kring Marco van Ginkel, en spelare som liknas vid Frank Lampard och nu får en gyllene chans att spela tillsammans med Chelseas genom tiderna bäste målskytt. I nästa del granskas säsongens tredje nyförvärv, Mark Schwarzer.
 
Källor: transfermarkt, soccerbase, wikipedia, chelseafc.com

Niklas Isaksson2013-07-31 14:56:00
Author

Fler artiklar om Chelsea