Nyförvärv i siffror – Willian
Willian - Ytterligare en offensiv mittfältare. Ytterligare en brasse.

Nyförvärv i siffror – Willian

Vad har sommarens värvningar presterat tidigare i sina karriärer? Dags att ta fram luppen och börja granska. Fjärde nyförvärvet – Willian.

Som en blixt från klar himmel. Willian klar för Tottenham byttes hastigt och lustigt till Willian klar för Chelsea. Mourinho myste.
 
Mittfältaren har funnits på Chelseas radar ett tag och visade hösten 2012 prov på sin talang då han imponerade stort i Champions League-mötena med Chelsea. Det talades om intresse från Chelsea, men i januari lämnade Willian Shakhtar Donetsk och flyttade istället till ryska Anzhi Makhachkala.
 
Ett halvår senare lämnade Willian Ryssland och London blev nästa destination. I och med värvningen blev Moses överflödig och lånades under transferfönstrets sista dag ut till Liverpool. Om de tre platserna på Chelseas offensiva mittfält slåss nu Mata, Hazard, Oscar, Schürrle, De Bruyne och Willian. En imponerande uppsättning.
 
Willian fyllde i augustis början 25 år och är alltså jämnårig med Mata. Sextetten på det offensiva mittfältet är födda -88, -88, -90, -91, -91 och -91. Juan Mata, som fyller i april, är alltså äldst av de sex. Ett angenämt problem för Chelsea med så många bra unga spelare. På lånelistan finns till exempel Moses (-90), Atsu (-92), Thorgan Hazard (-93) och Piazon (-94). Dessutom nådde Chelseas ungdomar final i både FA Youth Cup och NextGen Series förra säsongen. Hur alla unga talanger ska få plats framöver återstår att se.
 
Övergångssumman hamnade lite i skymundan då ”stölden från Tottenham” var det som fokuserades mest på i media. Enligt transfermarkt landade övergången på £31,2 miljoner vilket innebär att endast Torres och Hazard hämtats in för mer pengar. Något som borde innebära att kraven på brassen kan ställas ganska högt.
 
Efter att Willianavancerat genom Corinthians ungdomsled till A-laget så gick flyttlasset till Ukraina och Shakhtar Donetsk i augusti 2007. De fem och en halv säsongerna i Donetsk samt halvåret i Anzhi är vad vi nu ska fokusera på för att se vad Willian åstadkommit i sin karriär sedan flytten till Europa.
 

 
Tittar vi på spelade matcher och producerade poäng så ser vi att poängskörden per match ökat säsong för säsong. Något som lovar gott. En sak som döljs i grafen är att han säsongen 2012/2013 spelade i både Shakhtar (hösten) och Anzhi (våren). Höstsäsongen var han lysande i ett Shakhtar som imponerade i Champions League. Totalt spelade han 22 matcher och gjorde 19 poäng (7+12). Flytten till Anzhi blev inte riktigt vad han tänkt sig och under våren spelade han 13 matcher och mäktade bara med 4 poäng (1+3). Skulle säsongen 2012/2013 delas skulle ett tydligt hack i grafen ses då han under våren i Anzhi slutade på 0,31 poäng per match.
 
Liksom för Schürrle och van Ginkel så ska vi titta på när, hur och mot vilka Willian gjort sina 38 mål. Först, när under matcherna.
 

1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90
Mål 6 4 5 9 9 5
 
Något fler mål i andra halvlek men ganska jämnt fördelat. Högerfoten är Willians starkaste vapen och de allra flesta av målen har kommit från den. Två frisparkar och en straff har också förvaltats på bästa sätt. Ett av favoritmotstånden har Arsenal Kyiv varit mot vilka Willian gjort två mål och assisterat till åtta på elva matcher. Mycket poäng när motståndarna heter Arsenal får han gärna fortsätta göra.
 
Willian har ännu inte lyckats slå sig in i det brasilianska landslaget. Två inhopp i vänskapslandskamper har det blivit men han väntar ännu på att få den riktiga chansen. Med VM på hemmaplan nästa sommar ökar kanske chanserna då han spelar i en större liga, men samtidigt är konkurrensen om att få spela betydligt tuffare i Chelsea än den varit i Shakhtar och Anzhi.
 
Meritlistan är trots allt ganska lång då Shakhtar dominerat den ukrainska fotbollen under många år och det har blivit en del inhemska titlar. Fem gånger har Willian blivit ligamästare, fyra gånger cupmästare och två gånger supercupmästare. Därtill vann Shakhtar UEFA Cupen 2008/2009 efter att ha besegrat Werder Bremen med 2-1 efter förlängning i finalen. En final där Willian spelade 120 minuter och bland förlorarna hittar vi gamla Chelsea-bekantingen Claudio Pizarro samt Arsenals rekordvärvning, Özil. På vägen mot finalen slogs bland annat Tottenham ut i sextondelsfinal.
 
Mot Chelsea har det blivit två matcher, i Champions League-gruppspelet förra hösten. Matcher som slutade med en seger vardera för lagen, men där bortamål blev helt avgörande för utgången i gruppen (2-1 i Donetsk och 3-2 i London innebar att Shakhtar avancerade och Chelsea förpassades till Europa League). Willian gjorde båda målen på Stamford Bridge och i det första mötet assisterade han till ett.
 
Så, det var lite siffror och historia kring Willian. Chelseas nya brasse som gör en stark offensiv ännu starkare. I nästa, den sista delen, granskas det femte och sista nyförvärvet, Samuel Eto’o.
 
Källor: transfermarkt, soccerbase, wikipedia, chelseafc.com

Niklas Isaksson2013-09-06 20:08:44
Author

Fler artiklar om Chelsea