Mirandes - Sporting Gijon
0 - 0

Tottenham – Chelsea 1-1 (1-0)
Spelade bättre än på länge men blev också utvisad.

Tottenham och Chelsea fick lov att dela poängen efter ett 1-1-resultat i Mourinhos och André Villas-Boas första batalj mot varandra. Matchen höll hög kvalité rakt igenom och hade två ansikten – Tottenham var klart bättre i den första halvleken medan Chelsea var klart bättre i den andra. Målen gjordes av Sigurdsson och Terry, och Torres fick syna det röda kortet med tio minuter kvar.

Precis som mot Swindon i veckan valde Mourinho att göra många förändringar i startelvan. Cech tog plats mellan stolparna och framför sig hade han Cole till vänster, Terry och David Luiz i mitten och Ivanovic till höger. På det defensiva mittfältet valdes Lampard och Mikel. Den offensiva trion utgjordes av Hazard till vänster, Oscar i nummer tio-rollen och något överraskande Ramires till höger till höger. På topp belönades Torres fina insats mot Swindon med ännu en startplats.

Chelsea valde, på Mourinhoskt vis, att lämna över initiativet till hemmalaget Tottenham som fick lov att agera spelförare från början. Det blå bortalaget sjönk istället djupt, ställde upp disciplinerat i försvarsspelet och valde att lyfta långt istället för det snabba kortpassningsspelet då man väl erövrade bollen. Intensiteten och det tuffa spelet infann sig redan vid avspark, men bortsett från ett par fina intentioner från de båda lagen lät de riktigt kvalificerade målchanserna vänta på sig, åtminstone i inledningen.

Det var i den 23:e minuten som den första ordentliga chansen kom, och det innebar också 1-0 till det vitklädda hemmalaget. Christian Eriksen, Tottenhams danske spindel i nätet, slet sig fri och hittade fram till Soldado i straffområdet som istället för att skjuta själv spelade till djupledslöpande Gylfi Sigurdsson som ingen Chelseaspelare brydde sig om att markera. Terry gjorde sitt bästa för att bryta passningen i sista stund men hann inte riktigt fram. Istället kunde islänningen enkelt placera in ledningsmålet i Cechs ena hörn.

1-0 höll på att bli 2-0 bara några minuter därpå innan Ivanovic precis lyckades rensa undan bollen framför Paulinhos fötter efter ännu en fin kombination av Tottenham. Det blå bortalaget hittade så småningom in i matchen men hade förtvivlat svårt att få till rätt adress på de ack så viktiga sistabollarna. Det ska samtidigt sägas att Tottenhamspelarna gjorde livet svårt för sina motparter. Mot ett väl samlat försvar som låg tätt och hårt på framför allt Oscar och Hazard hade Chelsea svårt att hitta vägar fram.

De där riktigt klara målchanser lyste med sin frånvaro, men det höga tempot gjorde det inte, och trots att de två lagen hade svårt att hitta hela vägen in i kaklet så var den första halvleken en klart underhållande tillställning. Strax före paus satte Paulinho en boll i utsidan av stolpen och nöjdast in till omklädningsrummen gick garanterat André Villas-Boas och hans spelare in. Hemmalaget hade fört matchen och samtidigt lyckats avvärja Chelseas kontringsmöjligheter, så pass skickligt att bortalaget faktiskt inte lyckades skapa en enda kvalificerad målchans. Mourinho hade ett och annat att fundera på inför den andra akten.

Chelsea kom ut med klart offensivare intentioner, vilket inte minst bytet Mikel mot Mata visade. Matchen öppnades upp och det skickliga försvarsspelet som präglade den första halvleken var plötsligt som bortblåst. De blå tog upp kampen mot Tottenham om initiativet och det gav genast utdelning i form av de chanser som saknades i den första halvleken. Chelsea tog över matchen fullständigt, och Torres som i mångt och mycket kom att spela huvudrollen, ledde sina lagkamrater framåt. Efter knappa tre minuters spel löpte sig spanjoren fri på högerkanten och hittade fram till Oscar vid den bortre stolpen med en hård crossboll längs marken. Men brassen hann inte riktigt fram i tid och fick nätt och jämnt till ett avslut som smet strax utanför. Ett par minuter senare hamnade Torres återigen i fokus då han drog på sig ett gult kort (som lika väl hade kunnat vara rött) efter att ha rivit Vertonghen i ansiktet.

Nästa farlighet för Torres och Chelsea kom strax därpå då den spanske forwarden bröt in i straffområdet från vänster, dribblade av Dawson som föll pladask, och sköt ett skott som Lloris räddade snyggt med en vältajmad utrusning följd av en fotparad.

Chelsea fortsatte att trumma på och Mata trodde sig ha satt kvitteringen efter att ha spelats fram av Torres, men målet blev bortdömt då linjedomaren bedömde att Mata löpt offside. Men den lille playmakern fick revanschera sig i den 65:e minuten då han levererade en väl avvägd, lång frispark in i straffområdet till kapten John Terry styrde in 1-1 med pannan. Utjämnat var det alltså till sist, vilket också får sägas var helt rättvist efter Chelseas massiva spelövertag i den andra halvleken.

José Mourinhos mannar fortsatte att dominera och efter 77 minuters spel fick inbytte André Schürrle, även han framspelad av Torres, en fin möjlighet att ge sitt lag ledningen. Men Hugo Lloris var väl framme igen och styrde undan avslutet ånyo.

Nio minuter från slutet hettade det till mellan Torres och Vertonghen igen då de båda gick hårt in i en luftduell. Mike Dean bedömde dock att Torres gick in med oschysta medel och delade följaktligen ut både det gula och därmed det röda kortet till anfallaren som fick lämna planen. Det ska sägas att Torres hade legat på gränsen ända sedan sin första varning och mycket väl hade kunnat visas ut tidigare, men att dela ut det röda kortet i den situationen, där båda gick in tufft, kändes för mig och säkert många andra tveksamt.

Efter utvisningen tog Tottenham logiskt nog över och Chelsea sjönk återigen ner i försvarsställning. De avslutande minuterna påminde mycket om såväl handbollsanfall som handbollsförsvar och Tottenham fick ett par chanser att avgöra. Allra närmast kom inbytte Defoe som i den 85:e minuten avslutade rakt på Cech. Men Chelsea, som hängde på repen, lyckades alltjämt rida ut stormen och matchen fick således det logiska och rättvisa slutresulatet 1-1.

Sammanfattning

Chelsea inledde alltför defensivt och det höll på att straffa sig i den första halvleken då anfallsspelet såg så fantasilöst, krystat och uddlöst ut som det gjort många gånger den här säsongen. Men då spelsättet ändrades och Mata kom in efter paus skiftade även dynamiken och Mourinho hade åstadkommit en matchbildsförändring som han bekant är så skicklig på.

Chelsea var klart bättre än Tottenham i den andra halvleken, bortsett från de sista tio minuterna efter Torres utvisning, och hade mycket väl kunnat få in ett ledningsmål. Å andra sidan hade hemmalaget lika gärna kunnat punktera matchen i den första akten.

Lagen ägde varsin halvlek och sammanfattningsvis får man då lov att säga att både resultatet och poängutdelningen var rättvis.

Ett sista omnämnande förtjänar Fernando Torres för sin kanoninsats, och om han fortsätter spela som han gjort den senaste veckan så ser det lovande ut inför fortsättningen.

Statistik från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1):Cech; Ivanovic, D Luiz, Terry (c), Cole; Mikel (Mata 45), Lampard; RamiresOscar (Azpilicueta 81), Hazard (Schurrle 69); Torres.
Unused subs Schwarzer, Cahill, Essien, Eto'o.