Chelsea - Huddersfield
5 - 0

Oavgjort i rafflande derby
Det blev oavgjort mellan de båda CL-jagande lagen.

Chelsea och Tottenham fick dela på poängen i ett högintensivt, underhållande och jämnt derby på onsdagskvällen. Slutsiffrorna skrevs till 2-2 efter att Chelsea tappat ledningen två gånger om och målen för de blå gjordes av Oscar och Ramires. Resultatet betyder att Chelsea innehar tredjeplatsen med två poäng fler än Arsenal med två omgångar kvar.

Den elva som Benítez ställde på benen för att möta Tottenham innehöll fyra förändringar gentemot det startade manskap som slog Manchester United borta i förra omgången. David Luiz tog Frank Lampards plats på mittfältet, Eden Hazard som missade matchen mot United på grund av en vadskada återtog sin plats på det offensiva mittfältet medan Cahill gavs förtroendet på den ena mittbacksplatsen och Torres ersatte Demba Ba i anfallet.

I klartext ställde Chelsea alltså upp så här: Cech, Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole; Ramires, Luiz; Oscar, Mata, Hazard; Torres

Chelsea trampade plattan i mattan från matchens första spark och tryckte tidigt tillbaka Tottenham med en smart, högintensiv kortpassningsfotboll där den omisskännliga hungern efter CL-fotboll nästa säsong kompletterades med den offensiva trion som det kreativa navet.

I den sjunde minuten fick Mata matchens första chans. Snyggt framspelad av Torres med en kort passning vände Mata om med bollen i straffområdet och sköt på volley, men bollen flög det strax över Hugo Lloris ribba.

Chelsea-pressen fortsatte. Tottenham verkade något chockat av det skenande blå tåget och tilläts knappt låna bollen, och logiskt nog gav det snart utdelning för hemmalaget då Chelsea tog ledningen i den elfte minuten vid en hörnsituation. Gary Cahill nådde högre än Dawson och skarvade fram bollen till Oscar, som nickade in bollen från nära håll då Scott Parker stått för en markeringsmiss av den värre sorten.

Klart inspirerade av ledningsmålet fortsatte Chelsea att göra livet surt för Tottenhams hårt ansatta försvar. Efter en fin spelsekvens gavs Mata chansen att revanschera sig för volleymissen då Azpilicueta serverade honom ett läge centralt i straffområdet med en fin, låg crossboll. Men än en gång var siktet felkalibrerat och bollen hamnade därmed över ribban ånyo.

Precis när ett 2-0-mål hängde i luften fick istället Tottenham en fribiljett tillbaka in i matchen efter 26 minuters spel tack vare ett drömmål av Adebayor. Togolesen erövrade bollen och tilläts avancera meter efter meter helt utan press från ett retirerande Chelsea-försvar. Väl framme vid straffområdet hade Adebayor fått sikta in sig i ett halvår och kunde i godan både ladda och avfyra för att sedan se bollen seglade in i Chelsea-nätet bakom en chanslös Cech. Helt plötsligt stod det alltså 1-1 och Tottenham var tillbaka i matchen efter ett mål som tillkom av lika delar individuell Adebayor-briljans och slött försvarsspel av de blåtröjade.

Tottenham fick energi efter målet och matchen blev således jämnare. De två lagen spelade i ett frenetiskt tempo och började byta chanser med varandra. Azpilicueta nickade utanför och Adebayor volleyavslutade högt över innan Chelsea återtog ledningen i den 39:e genom en gammal hederlig tåpaj av Ramires.
Kyle Walker och Oscar hade sedan varsin chans – det ena skottet smet strax utanför och det hamnade rakt i famnen på Lloris – innan Mike Dean blåste av den högintensiva halvleken där Chelsea alltjämt hade varit det bättre laget.

Chelsea inledde även den andra halvleken bättre än sin motpart, om än inte lika klart som i den första akten. Efter drygt tio minuters spel fick matchens förmodligen bäste spelare, Eden Hazard, en gyllene chans att dryga ut hemmaledningen då Oscar spelade fram belgaren vid den bortre stolpen med en elegant genomskärare. Hazard vände sedan enkelt bort Kyle Walker men misslyckades totalt med avslutet som blev både snett och vint.

Nästa Chelsea-läge kom drygt fem minuter senare när de blå kontrade på en Spurs-hörna. Samme Hazard styrde elegant vidare en rensning med hälen fram till Mata som löpte mot mål, men istället för att fortsätta själv valde han att vänta in Ramires som hade ryckt sig fri, och förmodligen hade 3-1 kommit om det inte hade varit så att den spenslige brassen snöpligt halkade då han skulle ta emot bollen.

Tottenham år sig sakta men säkert in i matchen, och med ungefär tjugo minuter kvar tog gästerna över totalt tack vare fräscha ben och taktiska direktiv från Villas-Boas på bänken. Då Benítez varken förmådde byta klokt eller göra ett taktiskt motdrag fick Chelsea-spelarna helt enkelt finna sig i att försöka freda sig mot våg efter våg av Tottenham-offensiver.

I den 80:e minuten blev trycket för stort då Adebayor serverade inhopparen Sigur∂sson ett fint läge till vänster i straffområdet med en snygg klack (från en misstänkt offsideposition förvisso). Islänningen lade sedan över bollen på högerfoten och placerade in 2-2 i det bortre hörnet. Utjämningen var ett faktum och Chelsea hade därmed tappat ledningen för andra gången i matchen.

Spurs fortsatte att pressa och mången bortafans vädrade säkert morgonluft när den dittills osynlige Gareth Bale fick ett utmärkt frisparksläge strax utanför straffområdet med tre minuter kvar på klockan. Men den begåvade walesaren fick inte till träffen den här gången och Cech kunde enkelt avvärja ett förlustmål genom att stå kvar och enkelt fånga bollen. Några fler lägen blev det därefter inte och alltså fick de båda lagen nöja sig med varsin poäng.

Analys

Chelsea spelade briljant i stora stycken av matchen och både kunde och borde ha dräpt den tidigt i andra halvlek. Men så blev det inte och istället höll vi på att förlora matchen på grund av Benítez oförmåga att stoppa blödningen som AVB:s taktiska förändringar skapade. Det var uppenbart att ytterligare ett byte behövdes då energin sinade framåt slutet, och det är väl inte särskilt konstigt med tanke på antalet matchen som den här tunna truppen har spelat i år?

Att dessutom ta in Benayoun, som knappast gjort någon glad under hela sin tid i klubben, istället för Lampard i ett läge där mittfältet håller på att rasa ihop likt ett korthus och skriker efter ledarskap, känns minst sagt märkligt.

Med den otäcka utvecklingen som matchen fick så tycker jag att vi får vara nöjda med den poängen vi tog. Och visst är den poängen bättre än inga poäng alls. Med två pinnars försprång till jagande Arsenal borde det gå.

Att möta ett pånyttfött Villa blir svårt. Att möta Everton, som säkerligen vill avtacka sin trotjänare Moyes i en sista föreställning innan han med största sannolikhet tar sitt pick och pack och flyttar till Manchester gör läget ännu svårare.