Chelsea - Everton
1 - 1

Oavgjort på Stamford Bridge
Besvikelse. Chelsea tog bara en poäng hemma mot ett b-betonat Everton

Det blev en smärre missräkning för Chelsea som på förhand var jättefavoriter mot Everton. Matchen slutade 1-1, efter mål av Mason Mount, och Jarrad Branthwaite

Inför matchen mot Everton meddelade Thomas Tuchel att fyra spelare testats positivt för covid – förutom skadade Chilwell var även Lukaku, Werner och Hudson-Odoi uteslutna från spel på grund av detta. Även Havertz uteblev på grund av att han kände sig hängig, men utan att ha hunnit få ett provbesked. Istället blev det Pulisic som fick starta matchen på topp, med formstarke Mount, och Ziyech som två släpande bakom sig. Mittfältets centrala del utgjordes av Loftus-Cheek, som pendlat formmässigt, och Jorginho, som satte två mål från straffpunkten senast. Backlinjen blev en solid trio centralt med Azpilicueta, Silva och Rudiger – och med James respektive Alonso på ytterbackspositionerna.

Förutsättningarna var klara inför ett möte där Chelsea trots spelaravbräck var storfavoriter med ambition att haka på Manchester City i toppen av tabellen, och där Rafa Benitez mannar skulle försöka studsa tillbaka efter en period av mycket tunga resultat. Matcher mitt i veckan brukar föra med sig något speciellt, och ett laddat Stamford Bridge var redo för de kungsblå europamästarna att göra affären kort med gästerna.

Chelsea inledde piggast, där Jorginho redan efter fem minuters spel hittade igenom med en fin djupledsboll till James, som blev ren med Pickford. Men den engelske ytterbacken avslutade osedvanligt oskarpt, och avslutet skickades någon meter utanför stolpen. Bara minuten senare var det Mount som fick ett avslutsläge från ungefär samma vinkel, men denna gång avslutades det på andra sidan av målet. Det märktes tydligt att Everton skulle få det jobbigt i defensiven, vilket förvisso var föga förvånande med tanke på gästernas resultatsvit.

Hemmalaget fortsatte mala på, där Pulisic, Ziyech, Jorginho och James alla hade hyfsat bra lägen att hitta nätmaskorna, men utan framgång. Matchtempot gick nedåt rätt ordentligt så småningom, där Everton sjönk ned med samtliga spelare mot egen box. Chelsea hade drygt 80 % bollinnehav, men hade svårt att få till de där allra bästa chanserna. Men i den 36e minuten fick Mount ett läge som borde ha resulterat i matchens första mål, då Rudiger frispelade engelsmannen – men Pickford stod rätt och räddade Everton från underläge. Första halvlek slutade mållös, och mest nöjda med det resultatet var helt klart gästerna, som gjort allt för att stänga ner matchen.

Inga byten gjordes i halvtid, utan samma spelare äntrade planen för ytterligare 45 minuter. Everton inledde andra halvlek något piggare och högre upp i planen, men Chelsea tog över allt mer med att tiden gick. Thomas Tuchel började dock se något frustrerad ut vid sidlinjen, där problemet var att man inte hade särskilt mycket på bänken att slänga in för att lägga i ytterligare en växel.

Men byten skulle genomföras, Chelsea-tränaren valde att slänga in Ross Barkley som brukar kunna hoppa in och stöka till det i motståndets backlinje, och Saúl som fortfarande inte riktigt fått spelet att stämma i Londonklubben. Till slut skulle nollan spräckas – i den 70e minuten hittade James ut fint till Mount i straffområdets hörn, formstarke Mount klev mot mål och avslutade – 1-0 Chelsea.

Om det var en effekt av bytena vore en överdrift, snarare var det att Everton för första gången i matchen under ett par minuter lyft upp fler än två spelare, vilket straffade sig direkt. Men gästerna skulle replikera nästan direkt; på en frispark i matchminut dök Branthwaite upp på bortre stolpen och styrde in kvitteringen efter en markeringsmiss av Saúl, 1-1 i matchen.

Cesar Azpilicueta klev ut i den 79e minuten, och in klev Trevoh Chalobah. Direkt på hörnan som följde var Thiago Silva väldigt nära att ge hemmalaget ledningen återigen, men Pickford räddade igen. Därefter var det en relativt svängig historia, där Chelsea spelade runt i offensiv zon utan att kunna skapa bra lägen, medan Everton stack upp emellanåt och kändes halvfarliga. Läget i matchen var så klart ett sådant att gästerna var mer än nöjda med en poäng, varvid man inte klev upp med fler man i offensiven än man orkade med.

Det blev dock inte roligare än så denna afton, utan domare Oliver blåste till slut av matchen till en missnöjd hemmapublik. 1-1 på Stamford Bridge, och Tuchel hade all anledning att känna sig så fundersam som han såg ut.