Officiellt: Andersson lämnar Chelsea

Officiellt: Andersson lämnar Chelsea

Under tisdagsmorgonen meddelade Chelsea att Jonna Andersson, som sitter på utgående kontrakt, lämnar klubben efter säsongen för att flytta hem till Sverige för spel i Hammarby IF.

Det pratas mycket om herrspelarna som sitter på utgående kontrakt nu till sommaren och svårigheterna i att Chelsea i dagsläget inte får krita på några nya. Det samma gäller för damspelarna.

En av dessa spelare som har utgående kontrakt i sommar är den svenska landslagsbacken Jonna Andersson som anslöt till klubben från Linköping FC i mitten av säsongen 2017-2018 efter att hon vunnit Damallsvenskan med LFC för andra året i rad.
Den Mjölby fostrade 29-åringen gav Chelsea ytterligare en dimension i sitt spel, perfekt slagna inlägg med sin fina vänsterfot, skapade ett anfallsvapen på vänsterkanten och har hunnit med 130 matcher i den kungsblå dressen.
Under hennes år i klubben har Jonna samlat på sig en hel del medaljer, bland annat vunnit ligan tre gånger, vunnit både FA cupen och Continental cup två gånger, samt Community Shield.

Andersson visade direkt sina fina kvaliteter i det offensiva spelet då hon i sin debut stressade Arsenalförsvaret så mycket att det blev självmål - men det kanske inte är så konstigt med tanke på att Jonna har en bakgrund som anfallare under sina ungdomsår innan hon skolade om sig. Det var aldrig rolig att vara målvakt när Mjölby AIF stod som motståndare under ungdomsåren, mina händer har fått mota en hel del hårda skott från hennes vänsterfot på den tiden.

Emma Hayes säger att Jonna har varit professionell under hela sin vistelse i Chelsea och att hon har en stor del i klubbens framgångar.
Hayes menar att Jonnas engagemang för det här laget har varit oerhörd stort, snudd på overkligt högt, och Emma vet att Jonna kommer att ge allt för klubben fram tills hon lämnar klubben i sommar.

"Jag tvivlar inte på att hon kommer fortsätta ge sitt allt och utvecklas under resten av säsongen, så ska vi se till att ge henne det avsked hon förtjänar" säger Emma Hayes och syftar på möjligheterna till att vinna både ligan och FA cupen.

Att sitta på ett utgående kontrakt när situationen är som den är i klubben är inte optimalt och Jonna Andersson har haft kontakt med tidigare klubben Linköping FC samt toppklubbarna BK Häcken, FC Rosengård och Hammarby IF.

Att valet föll på Hammarby är enligt Jonna Andersson för att de satsar mycket på damlaget och vill satsa ännu mer.
Jonna ses av Hammarby som en profilrekrytering, en klassspelare med landslagsmeriter som kommer att bidra till Hammarbys fortsatta utveckling. Det nya kontraktet är skrivet till 2024.


Andra spelare som sitter på utgående kontrakt är:
Maren Mjelde
Ji So-yun
Drew Spence

Tre spelare som varit viktiga kuggar i Chelsea framgångar de senaste säsongerna.
 



Källor:
Chelsea officiella hemsida
Hammarbyfotboll.se
DN
Independent

Sofia Almroth@AlmrothSofia2022-04-05 17:19:22
Author

Fler artiklar om Chelsea